15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Άνοιγμα δικαστηρίων για χάρη των πλειστηριασμών;

Ημερομηνία:

Μπορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να συμπεριέλαβε τροπολογία στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την Υγεία με την οποία «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί και δη πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος Μαΐου, όμως δικηγορικές πηγές αναφέρουν στο tvxs.gr ότι πίσω από το κατά γενική ομολογία «απότομο» και πιθανότατα υγειονομικά επικίνδυνο άνοιγμα των δικαστηρίων από το πρωί της Τρίτης 6 Απριλίου, βρίσκεται η βούληση της κυβέρνησης να τρέξουν όλες οι διαδικασίες που προηγούνται των πλειστηριασμών, προκειμένου αυτοί να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουλίου.

Με κοινή υπουργική απόφαση το βράδυ του Σαββάτου 3/4 ενημερώθηκαν επισήμως, δικαστές δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι για το άνοιγμα των δικαστηρίων από την Τρίτη. Ειδικά για τα πολιτικά δικαστήρια, ενώ εξαιρούνται του ανοίγματος οι περισσότερες δίκες, η ΚΥΑ προβλέπει τη διεξαγωγή και μάλιστα παρουσία μαρτύρων όσων αφορούν τις δίκες α’ βαθμού ανακοπών κατά της εκτελεστικής διαδικασίας, καθώς επίσης οι εργατικές διαφορές και οι διατροφές. Κυρίως όμως προβλέπει ότι «διενεργούνται οι, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών (υπό τους όρους και περιορισμούς των άρθρων 83 και 86 του ν. 4790/2021)».

«Η ΚΥΑ προβλέπει άρση της αναστολής των προθεσμιών. Γνωρίζουμε από υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι υπάρχει μεγάλη βιασύνη να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί που είχαν παγώσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες, αν το επιθυμούν, να «τρέξουν» τις διαδικασίες και ενδεχομένως να προλάβουν ημερομηνίες στο δεύτερο μισό του Ιουλίου, από τις 16/7 κι ύστερα», λέει δικηγόρος στο tvxs.gr.

«Επικίνδυνο» το άνοιγμα λένε οι δικαστές

Η ΚΥΑ έγινε αποδεκτή με καταδικαστική ανακοίνωση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την απόφαση του ανοίγματος των δικαστηρίων, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν σε πιθανή συσχέτιση της απόφασης με τους πλειστηριασμούς ακινήτων:

«Μετά από πολλές παλινωδίες και αυτοαναιρέσεις χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με τις Δικαστικές Ενώσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων από αύριο. Τη στιγμή που τα κρούσματα από covid βρίσκονται σταθερά πάνω από 3.000 ημερησίως, με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών τους τελευταίους μήνες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπερπλήρεις, με πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δικαστές την προηγούμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η απόφαση του Υπουργείου
μοιάζει τουλάχιστον επικίνδυνη», αναφέρουν οι δικαστές.

Την αντίθεσή της στο άνοιγμα των δικαστηρίων χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας για τους υπαλλήλους και για τους δικαστές και εισαγγελείς, έχει εκφράσει με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και η Ομοσπονδία Δικαστικών υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Δ.Υ.Ε).

Όσον αφορά στους δικηγόρους, αυτοί είναι διχασμένοι. «Μετά από πέντε μήνες όπου όλα είχαν παγώσει, αρκετοί συνάδελφοι έχουν ανάγκη να δουλέψουν, ακόμα και με μεγάλο υγειονομικό ρίσκο. Όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, έχει συσσωρευτεί τεράστιος όγκος εκκρεμών υποθέσεων και δικογράφων προς κατάθεση, που αναμφίβολα θα προκαλέσει πολύ μεγάλο συνωστισμό. Και μιλάμε για κτίρια που στην πλειοψηφία τους είναι παλιά, όπου είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες προστασίας και να γίνεται επαρκής εξαερισμός των αιθουσών», υποστηρίζει ο συνομιλητής μας.

Με το νέο πτωχευτικό κώδικα οι πλειστηριασμοί

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε τον νέο πτωχευτικό κώδικα, με τον οποίο κάθε ιδιώτης δύναται να απωλέσει ακόμα και την πρώτη του κατοικία κατά τη διαδικασία της πτώχευσης. «Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο νόμος για τη προστασία πρώτης κατοικίας καταργείται ολοκληρωτικά» είχε πει τότε στο tvxs.gr η καθηγήτρια Οικονομικής Πολιτικής Λούκα Κατσέλη, της οποίας το όνομα έχει συνδεθεί με τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία είχαν μπει ισχυρές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου το βασικό σπίτι των πολιτών να μην μπαίνει στις πτωχευτικές διαδικασίες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ