22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Άνοιξε η Εργάνη για τις δηλώσεις αναστολών Νοεμβρίου και το επίδομα των 800 ευρώ

Ημερομηνία:

‘Ανοιξε το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων/εργοδοτών κλειστών με κρατική εντολή ή πληττόμενων, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, για το μήνα Νοέμβριο 2020.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, γνωστοποίησε και μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης στην ΕΡΤ1 το εξής: «Ανοίγει από σήμερα το απόγευμα 15/11/2020 η ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή των δηλώσεων αναστολής εργαζομένων από τις πληττόμενες και τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι που θα υποβάλουν δήλωση μόνο για πρώτη φορά».

Όπως αναφέρεται σε σχετικές οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, που θα λάβει, υπολογίζεται, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μία φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 800 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Η προθεσμία για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους που έχουν κλείσει λήγει στις 24 Νοεμβρίου ενώ για τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ και των εργαζομένων τους λήγει στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα γίνει για τους εργαζόμενους που έκλεισε η επιχείρηση με κρατική εντολή στις 27 Νοεμβρίου ενώ για αυτές που έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μόνο εάν η σύμβαση εργασίας τους τίθεται για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο και τώρα εργάζεται σε άλλο εργοδότη, δεν χρειάζεται να υποβάλλει εκ νέου δήλωση για την νέα αναστολή του Νοεμβρίου.

Ειδικά για τον Νοέμβριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή, θα υπολογισθούν αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ.

Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Την αναλογική αποζημίωση δικαιούνται 4 ταχύτητες εργαζομένων:

1. Εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες – π.χ. στη Θεσσαλονίκη – των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή, καθώς εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου, πριν την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11.2020 και θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ήμερες αναστολής)

2. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες, από 7 έως 30 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7.11.2020 και θα λάβει 640 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 24 ήμερες αναστολής)

3. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κομμωτήριο/κουρείο/κέντρα αισθητικής που κλείνει με κρατική εντολή την 9.11.2020 τίθεται σε αναστολή από 9.11.2020 και θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής)

4. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το μήνα Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου 2020. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ που έχει τεθεί σε αναστολή από 1.11.2020 θα λάβει 800 ευρώ ή την αναλογία επί των 800 ευρώ για τις ήμερες του Νοέμβριου που είναι σε αναστολή

5. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που αναμένεται να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ είναι κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο δηλαδή:

-Εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό

"google ad"

-Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ήταν σε αναστολή τον Οκτώβριο

-Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας ήδη από τον Οκτώβριο και ειδικότερα στην Κοζάνη από 16/10 και στην Καστοριά από 23/10.

-Εργαζόμενοι Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε πληττόμενο ΚΑΔ για τον Οκτώβριο.

Πίνακα με τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας και τις ημερομηνίες πληρωμών της αποζημίωσης ειδικού σκοπού δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.

Ο πίνακας παρέχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις προθεσμίες υποβολών και τις πληρωμές εργαζομένων σχετικά με:

– τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας και ορθές επαναλήψεις μηνός Οκτωβρίου,

– τις μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων,

– τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας και ορθές επαναλήψεις μηνός Νοεμβρίου και

– το Μηχανισμό Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταγραφή των αγροτικών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων της Βενετοκρατίας στον Δήμο Αποκορώνου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στο Δημαρχείο Αποκορώνου,...

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...