15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Άρθρο Άρη Παπαδογιάννη για τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.: «Ένα διαμάντι στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και των πολιτών»

Ημερομηνία:

Στις 19 Ιανουαρίου 2019 λήγει ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η αυτοδιοίκηση,προκειμένου να αποφασίσει για τη συγκρότηση των νέων οργάνων, που αφορούν τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο επιτρεπόμενος αριθμός των Φο.Δ.Σ.Α. για την Κρήτη, κυμαίνεται από έναν (1) έως τρεις (3).

Παρά το μεγάλο περιθώριο χρόνου που δόθηκε στους δημάρχους της Κρήτης και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μία τεκμηριωμένη λύση βασισμένη σε αντίστοιχες μελέτες.

Μάλιστα, παρά την απόφαση της Π.Ε.Δ.Κ. μετά από τρεις (3) διαδοχικές συνεδριάσεις, οι οποίες πρόκριναν την διατήρηση της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως αυτόνομου φορέα για τους δήμους των Χανίων, τον Φο.Δ.Σ.Α. της Βόρειας Πεδιάδας για τις εκεί περιοχές και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για τους υπόλοιπους δήμους των νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, η απόφαση αυτή μοιάζει χωρίς πρακτικό αντίκρισμα αφού αρκετά δημοτικά συμβούλια έχουν πάρει αντίθετες αποφάσεις.

Αυτό,όμως, που συνθέτει το τρίπτυχο των εξελίξεων είναι το έντονο παρασκήνιο, οι σύνθετες νομικές δικλείδες και η αντιπαράθεση με τοπικιστικά χαρακτηριστικά.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα στο σημείο μηδέν, όπου αυτό σημαίνει ότι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. κινδυνεύει να χάσει την αυτονομία της.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, αφού αν οι δήμαρχοι της Κρήτης δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2019 -βάση του νόμου-η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης θα αποφασίσει για το πόσοι και κυρίως ποιοι θα είναι τελικά οι Φο.Δ.Σ.Α. στην Κρήτη.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει μία βαριά ήττα για την αυτοδιοίκηση αφού η απόφαση και ο ορισμός θα γίνει από ένα μηαιρετό πρόσωπο.

Είναι γνωστό ότι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. από την ίδρυσή της πρωτοπορεί, όσον αφορά τις υποδομές και τη λειτουργία της, έχει καταστήσει δε, το νομό Χανίων πρωτοπόρο στον τομέα της διάθεσης και αξιοποίησης των στερεών απορριμμάτων.

Είναι σήμερα –με βάση το νόμο- ο μόνος αναγνωρισμένος φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο νησί και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την αυτονομία της.

Ο συνδυασμόςμας, αλλά και εγώ προσωπικά, κατά τις συνεδριάσεις της περιφερειακής ένωσης Κρήτης, σαν εκλεγμένο μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, αλλά και στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων, κρατήσαμε μία υπεύθυνη στάση μακριά από μικροπολιτικές τακτικές επιδιώκοντας την άμεση και οριστική λύση καθορισμού των φορέων διαχείρισης στο νησί μας, με παραμονή της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως ανεξάρτητου φορέα.

Και αυτό διότι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. δεν μπορεί να συμβαδίσει με τους άλλους Φο.Δ.Σ.Α. που βρίσκονται πολύ πίσω και θα περάσουν χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο όπου βρίσκεται σήμερα η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α..

Οφείλουμε με κάθε τρόπο να καταστήσουμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο μία δομή που πρωτοπορεί στη διαχείριση των απορριμμάτων, όχι μόνο στο νησί αλλά σε εθνικό επίπεδο και προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντοςστην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Απαιτείται, άμεσα, πολιτική λύση, με παρέμβαση όλου τον πολιτικού κόσμου, των εμπλεκόμενων φορέων και των τεσσάρων κυβερνητικών βουλευτών του νομού Χανίων, ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που αφορά τη λειτουργία των Φο.Δ.Σ.Α, για να μη χαθεί η αυτονομία του φορέα που λέγεται Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και αποτελεί ένα διαμάντι στην υπηρεσία των Χανιωτών και του περιβάλλοντος.

"google ad"

Άρης Παπαδογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος,
Υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...