22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Άρθρο Βάλιας Βαγιωνάκη: Σχεδιάζουμε μια αναβαθμισμένη, πλουραλιστική και αξιόπιστη ΕΡΤ, χωρίς τις αμαρτίες του παρελθόντος

Ημερομηνία:

Η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη εκφράζει τη θέση της για τη νέα ΕΡΤ, αυτή που έρχεται για «να επουλώσει μια πληγή στο σώμα της ενημέρωσης». Η κ. Βαγιωνάκη μιλά για την ανάγκη μίας «δημοκρατικής και μη ελεγχόμενης δημόσιας τηλεόρασης», μία ΕΡΤ των εργαζόμενων «με τερματισμό της πολυθεσίας», δίχως κομματικές ή άλλες παρεμβάσεις.

Όπως σημειώνει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ έτυχε ευρείας διαβούλεσης ενώ σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών από πολίτες στο opengov.gr όσο και από φορείς κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δε παραβλέπει να τονίσει τη σημασία επαρκούς στελέχωσης των περιφερειακών σταθμών αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που θα κληθεί να παίξει στην ενημέρωση και τη σύνδεση του απόδημου ελληνισμού της χώρας.

Τέλος, παραθέτει σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η νέα ΕΡΤ θα είναι εξαιρετικά οικονομική σε σχέση με όσα ισχύουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση μίας σειράς άλλων χωρών.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ στην ολομέλεια της Βουλής δεν έχει να κάνει μόνο με την υποχρέωση της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά κυρίως έχει να κάνει με την υποχρέωση μας να επουλώσουμε μια πληγή στο σώμα της ενημέρωσης που έτυχε της αποδοκιμασίας της κοινής γνώμης, ενώ εξέθεσε τη Ελλάδα διεθνώς. Έχει να κάνει με την υποχρέωση μας να παραδώσουμε στη χώρα μια αναβαθμισμένη, πλουραλιστική, δυναμική και αξιόπιστη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που θα ενισχύει τον εσωτερικό πολιτικό διάλογο, απαλλαγμένη από κομματικές παρεμβάσεις και εργασιακές στρεβλώσεις.

Και τα παραπάνω μπορούν να γίνουν πράξη μόνο αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση που εφορμά από την ανάγκη για δημιουργία μιας δημοκρατικής και μη ελεγχόμενης δημόσιας τηλεόρασης, που θα υπερβαίνει μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Εκεί στοχεύει εξάλλου, η προβλεπόμενη υπογραφή – «συμφωνία αρχών» μεταξύ της καινούργιας Διοίκησης και της Κυβέρνησης, η οποία θα υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της νέας ραδιοτηλεόρασης και που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από πλευράς Διοίκησης οποτεδήποτε επιχειρούνται κομματικές ή άλλες παρεμβάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πολιτικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου για τον διορισμό της νέας Διοίκησης μετά από δημόσια πρόσκληση και έγκριση της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, η επιστροφή των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ με τερματισμό της πολυθεσίας, ο οικονομικός και οργανωτικός εξορθολογισμός της εταιρείας, καθώς και η παραμονή του ανταποδοτικού τέλους στα σημερινά επίπεδα.

Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ αποτέλεσε αντικείμενο πλατιάς διαβούλευσης σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών από πολίτες στο opengov.gr, όσο και παρεμβάσεων φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ως προς τις παρατηρήσεις των φορέων μάλιστα, πολλές από αυτές έχουν ήδη ενσωματωθεί, ενώ αρκετές αναμένεται να ενσωματωθούν στη συνέχεια.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να επαναλειτουργήσουν με επαρκής στελέχωση οι περιφερειακοί σταθμοί, καθώς αποτελούν βήμα για τη δημοσιοποίηση τοπικών και υπερτοπικών ζητημάτων, ενώ ταυτόχρονα συνθέτουν πυρήνες ενημέρωσης για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, σταδιακά η ΕΡΤ να μετατραπεί σε τηλεόραση πρότυπο που θα δίνει χώρο και χρόνο σε δημιουργούς που σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το παρόν αφιλόξενο μιντιακό σύστημα, υποστηρίζοντας πολυποίκιλες δράσεις και συνεργασίες, όπως για παράδειγμα με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Όσον αφορά στις επεξεργασίες που προηγήθηκαν σχετικά με τη δορυφορική τηλεόραση, οφείλουν να ολοκληρωθούν προκειμένου η φωνή της Ελλάδας να ενισχυθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έτσι ώστε να διαδραματίσει τον κρίσιμο ρόλο ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και πολύ περισσότερο, να αποτελέσει φορέα ενημέρωσης και σύνδεσης του απόδημου ελληνισμού με τη χώρα μας.

Επιπρόσθετα, οι δομές, το πρόγραμμα και οι διαδικτυακές δυνατότητες της ΕΡΤ θα πρέπει να είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες και να ακολουθούν τα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα.

Τέλος, για τους πολέμιους της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, παραθέτω ορισμένα συγκριτικά στοιχεία που αφορούν αντίστοιχους δημόσιους δημοσιογραφικούς οργανισμούς σε άλλες χώρες:

"google ad"

Το BBC απασχολεί 20.700 εργαζόμενους, αριθμός που αναλογεί σε 329 υπαλλήλους ανά ένα εκατομμύριο βρετανών, ενώ το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται ετησίως για κάθε νοικοκυριό σε 175 ευρώ.

Στην Γερμανία, στο ARD απασχολούνται 26.600 εργαζόμενο, (330 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων – 215.75 το αντίστοιχο ανταποδοτικό τέλος).

Στην Αυστρία, στην ORF, απασχολούνται 4.280 εργαζόμενοι (499 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο πολιτών).

H ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει με 224 εργαζομένους ανά εκατομμύριο πολιτών, με ετήσιο ανταποδοτικό τέλος 36 ευρώ. Ο δε μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 129 ευρώ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...