20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Άρθρο Νίκου Βουρλάκη: Λίγο πριν τις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων (3-4 Οκτωβρίου 2018)

Ημερομηνία:

Του Νίκου Βουρλακη *

Συνάδελφοι συναδελφισες,

Τα τελευταία τρία χρόνια ο διεκδικητικός προσανατολισμός  του Εμπορικού Συλλόγου Χανιων για τα μικρά αλλά και τα μεγάλα προβλήματα  των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολουμένων της πόλης μας, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ποιος είναι ο ρόλος του και  πως πρέπει να δρα ένας τέτοιος μαζικός φορέας.

Με αποφασιστικότητα ,με ευθύνη ,με λόγο καθαρό χωρίς υπεκφυγές κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τον μίζερο και ηττοπαθή δρόμο που ακολουθούσαν οι προηγούμενες  διοικήσεις του. Πέταξε από πάνω του τις «εργολαβίες» των δήθεν «σεμιναρίων»  «εμπορικής επιμόρφωσης» που εκεί χωρούσαν νοσοκόμες ,υπάλληλοι του ΚΤΕΛ, συνταξιούχοι κ.α. Ανάδειξε την διαχωριστική γραμμή αλλά και την αντίθεση που υπάρχει  αναμεσά στην μικρή εμπορική επιχείρηση και στα μεγαλομαγαζα και τις πολυεθνικές.

Αντιπάλεψε την άποψη ότι οι  εμπορικές πολιτικές που εφαρμόζουν  τα μεγάλα εμπορικά μαγαζιά είμαστε υποχρεωμένοι να τις ακολουθούμε  και εμείς  οι μικροί σαν «φτωχοί συγγενείς» με σκυμμένο το κεφάλι. Εμείς λοιπόν οι πολλοί θα πρέπει να έχουμε  κατά την δική τους άποψη  τα μαγαζιά μας συνέχεια ανοιχτά από το πρωί ως αργά το βράδυ  χωρίς ωράρια ,χωρίς Κυριακές και αργίες. Θα πρέπει λένε να έχουμε όλο το χρόνο εκπτώσεις και προσφορές. Απαιτούν επίσης να δουλεύομε  με ολοένα και  χαμηλότερα ποσοστά κέρδους για να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Όλοι αυτοί που υποστηρίζουν τα παραπάνω ξεχνούν την βαριά φορολόγηση , τα άδικα πρόστιμα και χαράτσια για όλους εμάς  τους μικρούς  και παράλληλα δεν λένε κουβέντα για τις φοροελαφρυνσεις και τις επιδοτήσεις από το κράτος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους .

Όλοι αυτοί λένε ότι θα πρέπει να υπηρετούμε πιστά χωρίς αντιρρήσεις την «ανταγωνιστικότητα» και την «δίκαιη ανάπτυξη» βάζοντας υποθήκη την επιβίωση της μικρής επιχείρησης μας.

Σε αυτό το σάπιο σύστημα που «βρωμά και ζέχνει» από την συναλλαγή, την υποταγή και την υποτέλεια απέναντι σε αυτούς που κάνουν το «μεγάλο φαγοπότι» ,αλλά και σε αυτούς που περιμένουν να πάρουν ότι πέσει κάτω από το τραπέζι, το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Χανιων στάθηκε αποφασιστικά και με αξιοπρέπεια δίνοντας καθημερινές μικρές αλλά και μεγάλες μάχες για την επιβίωση και διατήρηση της μικρής εμπορικής επιχείρησης.

Καταφέραμε με ένα μεγάλο μέρος των συνάδελφων να αποκτήσουμε συχνή επαφή και επικοινωνία βασισμένη στην αγωνία για τα καθημερινά προβλήματα για το αύριο των μαγαζιών μας.

Υποστηρίξαμε την δημιουργία κανονισμού παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων που να εξυπηρετεί δίκαια έμπορους ,κατοίκους και επισκέπτες χωρίς διακρίσεις και εξυπηρετήσεις προσωπικών συμφερόντων.

Σταθήκαμε στο πλευρό συναδέλφων μας διεκδικώντας αποτελεσματικά λύσεις στα  προβλήματα τους που αφορούσαν εξώσεις, κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος, άδικα πρόστιμα απέναντι σε κρατικές υπηρεσίες όπως  (Δήμο Χανιων, Εφορία, ΔΕΗ , ΙΚΑ κ.α.). Πρωτοστατήσαμε για να αποζημιωθούν, να αποκατασταθούν οι ζημιές και παράλληλα να παρθούν μέτρα προστασίας περιοχές και συνάδελφοι που επλήγησαν από τις πλημύρες στις 26 Οκτωβρίου 2017.

Διεκδικησαμε και καταφέραμε τόσο στο Δήμο Χανιων όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης να μην χαρακτηριστεί όλος ο Δήμος Χανιων τουριστική περιοχή που θα είχε σαν αποτέλεσμα την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ.

Φέραμε στην αντιπεριφέρεια Χανιων ένα χρόνιο δίκαιο αίτημα της πλειοψηφίας των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων  που κάνουν εκπτώσεις αλλά παράλληλα θέλουν την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Εδώ φάνηκε ξεκάθαρα  ποιος είναι; με ποιους είναι ;και πως  πασχίζει  για αυτούς  που είναι ταγμένος να υπηρετεί.

Έτσι ο αντιπεριφερειαρχης  (αυτός στην προκείμενη περίπτωση ορίζει τον χρόνο διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκπτώσεων) συντάχτηκε με την άποψη της ομοσπονδίας επαγγελματιών βιοτεχνών χανιών (ΟΕΒΕΝΧ) αλλά και με τις προτάσεις εμπορικών συλλόγων όπως της Παλαιοχωρας,,Κισαμου,Πλατανια ,Σουδας,Καλυβων με τις ευλογίες και την προτροπή της προηγούμενης διοίκησης του ΕΒΕΧ. Αγνοώντας  λοιπόν την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων ,υιοθέτησε τελικά  την άποψη φορέων που ούτε εκπτώσεις κάνουν αλλά  ούτε και  ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους έχουν. Η ΟΕΒΕΝΧ για παράδειγμα έχει στην δύναμη της κουρεία, κρεοπωλεία, ταξί, λογιστές κ.α που δεν συμμετέχουν στον θεσμό των εκπτώσεων.

"google ad"

Υπερασπιστήκαμε με επιτυχία την προσπάθεια  «ξηλώματος» της Κυριακάτικης αργίας κρατώντας σταθερή θέση και με σαφή προσανατολισμό την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας . Τα τελευταία χρόνια από κοινού Κυβερνήσεις  συνδικαλιστικά όργανα των εμπόρων δευτεροβάθμια (ΟΕΣΚ),και τριτοβάθμια (ΕΣΕΕΕ) μαζί με το Σύνδεσμο Ελλήνων βιομήχανων(ΣΕΒ) και τον ΣΕΛΠΕ (ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ)  προσπάθησαν με λύσσα να εφαρμόσουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας .

Αντιπαλέψαμε την «λογική» του χαμένου αγώνα, του εφησυχασμού, της επανάπαυσης αλλά και της ανάθεσης των προβλημάτων μας σε «άλλους» να διεκδικήσουν για εμάς.

Συνταχτήκαμε και διεκδικήσαμε αποφασιστικά από κοινού μαζί με άλλες κοινωνικές ομάδες (αγρότες ,εργαζομένους, συνταξιούχους )που υποφέρουν μαζί με εμάς από τις εξοντωτικές κυβερνητικές πολιτικές και τον αδιέξοδο δρόμο που χαράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποδείξαμε στην πράξη ότι ο σύλλογος μπορεί να σταθεί οικονομικά στα πόδια του χωρίς χορηγίες μεγαλεμπόρων ,τραπεζών, χωρίς δήθεν «επιμορφωτικά σεμινάρια» με αντάλλαγμα την σιωπή των «αμνών». Η ανιδιοτελή προσωπική προσφορά των μελών μας και η ετήσια συνδρομή μας φτάνει και περισσεύει ώστε να έχει ο σύλλογος μας οικονομική αλλά και πολιτική αυτοτέλεια.

Αξιοποιήσαμε όλη την προσφορά εκδηλώσεων από τον Δήμο Χανίων διοργανώνοντας πρωτότυπες εκδηλώσεις σε δρόμους και πλατείες αναδεικνύοντας ότι εμπόριο γίνεται και σε άλλους δρόμους εκτός από αυτούς που είναι εξορισμού εμπορικό κέντρο.

Μέσα από αυτή την πλούσια πολύπλευρη πρωτόγνωρη δραστηριότητα που ανέδειξε και πάλεψε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων δεν μας ξέφυγε ούτε στιγμή η διεκδίκηση ζητημάτων που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από εκδηλώσεις ούτε από οποιαδήποτε ενέργεια για την «τόνωση» της αγοράς .

Το δικαίωμα για αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο 3.000 για κάθε παιδί ,η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο περιορισμός στο μισό των δημοτικών τελών ,η αξιοπρεπή ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη μας που έχει την υποχρέωση το κράτος να μας παρέχει. Ο ακατάσχετος λογαριασμός που πρέπει να έχουμε ,το σταμάτημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων μέχρι την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας . Όλα τα παραπάνω σαν  διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανιων ήταν ζητήματα που με αυταπάρνηση παλέψαμε

Ενέργειες όπως ο πανελλήνιος διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Κυριακή γιορτή και σκολη» που ανέδειξε ο σύλλογος μας, έφερε αποτελέσματα στις συνειδήσεις τόσο του κόσμου όσο και των συναδέλφων μας για το πόσο μεγάλη σημασία έχει τελικά η Κυριακάτικη αργία στις ζωές μας.

Πάντα στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης και αγωνιστικής μας δράσης ήταν και παραμένει η ανάγκη επιβίωσης της μικρής εμπορικής επιχείρησης. Κινούμενοι σε αυτή την κατεύθυνση  δεν συμμετείχαμε γιατί  δεν θέλαμε να  «βάλουμε» υποθήκη στο αύριο των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στο υπό διαβούλευση σχέδιο που προωθεί ο Δήμος Χανίων με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στην Πλατεία 1866.Δεν ξεγελαστήκαμε στην υποτιθέμενη ανάπτυξη μιας περιοχής με αντάλλαγμα την άνευ όρων λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων. Γιατί αν θες πραγματικά να αναδείξεις εμπορικά μια περιοχή  ο «επωφελούμενος» δεν μπορεί να έχει ένα σωρό δεσμεύσεις στο όνομα του προγράμματος ανάπτυξης .

Στα τρία τελευταία χρόνια  τα εκλεγμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας  αποτελούνταν από δυο παρατάξεις την «Αγωνιστική συνεργασία εμπόρων Χανίων » και «Έμποροι των Χανίων». Αυτό που είχαμε να αντιπαλέψουμε ήταν η σχεδόν καθολική άρνηση προσφοράς και βοήθειας από τον συνδυασμό «Έμποροι των Χανίων».

Αμέτοχοι τόσο στους όποιους αγώνες  διεκδίκησης δώσαμε(εφορία ΕΦΚΑ, Κυριακάτικη αργία) αλλά και σε καμία εκδήλωση δεν έδωσαν έστω το παρών. Απεναντίας έκαναν τα πάντα να βρεθούν απέναντι στο πλαίσιο δράσης  που είχαμε δεσμευθεί ότι θα προωθούσαμε από την πρώτη στιγμή που εκλεχτήκαμε στην διοίκηση του συλλόγου . Σο όνομα της «αυτορρύθμισης»  ,και της ελεύθερης αγοράς υποστηρίξαν το Κυριακάτικο άνοιγμα στα μαγαζιά μας. Πρωτοστάτησαν και ψήφισαν στην Ομοσπονδία Εμπορικών συλλόγων Κρήτης την επέκταση του ωραρίου μέχρι της 11 το βραδύ .

Δεν αντέδρασαν ,μάλιστα κάποιοι από αυτούς συμφώνησαν στην πρόταση του Δημοτικής αρχής Χανίων να χαρακτηρίσει  όλο  τον δήμο Χανίων σαν τουριστική περιοχή .Πάλεψαν μαζί με αυτούς που έχουν συμφέροντα να μην υπάρξει κανονισμός παραχώρησης κοινόχρηστων  χώρων .Τέλος  είπαν ένα μεγάλο ναι στο υπό διαβούλευση σχέδιο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου του Δήμου Χανίων παραβλέποντας τις όποιες δεσμεύσεις και περιορισμούς βάζει αυτό το πρόγραμμα στη μικρή εμπορική επιχείρησή.

Η  επίθεση που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο απέναντι στους αυτοαπασχολουμένους και μικρούς εμπόρους συνεχίζεται με  μεγαλύτερη ένταση  και με νέες μεθόδους. Το «τυράκι στη φάκα» λέγεται ανταγωνιστικότητα –υγιείς επιχειρηματικότητα- παραεμπόριο- δίκαιη ανάπτυξη λες και μπορεί η μικρή εμπορική επιχείρηση να ανταγωνιστεί το μεγαλομαγαζο και να αναπτυχθεί κάτω από το καθεστώς της βαριάς φορολογίας ,με την καταιγίδα των χαρατσιών; Λες και η μικρή επιχείρηση έχει την ίδια αντιμετώπιση από το κράτος ,τις τράπεζες ,τους προμηθευτές κ.α.

Μαζί με την διαφοροποίηση που πρέπει να έχουμε από τις εμπορικές πολιτικές των  μεγαλομαγαζων και των πολυεθνικών ο σύλλογος πρέπει έχει στόχευση ενάντια στην επέκταση και κυριαρχία των μονοπωλίων. Δεν πρέπει να πέφτει στην παγίδα του όλοι είμαστε το ίδιο και πρέπει να ακολουθούμε τις πολιτικές αυτών που θέλουν να μας διώξουν από την αγορά. Ο σύλλογος με την διοίκηση του τα τρία τελευταία χρόνια απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως η συσπείρωση και η σωστή διεκδίκηση φέρνει αποτελέσματα, μετράει νίκες μπορεί να γίνει εργαλείο για την επιβίωση της μικρής εμπορικής επιχείρησης.

Καλούμε τα μέλη του συλλόγου μας να στηρίξουν και να  δυναμώσουν την προσπάθεια που γίνεται ώστε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων να παραμείνει στην πρώτη γραμμή αγωνιστικής διεκδίκησης για την διατήρηση και επιβίωση της μικρής εμπορικής επιχείρησης. Στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Χανιων 3 και 4 Οκτώβρη σας καλώ να συμμετέχετε και να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστής Συνεργασίας Εμπόρων Χανιων που αποτελείται από συναδέλφους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους με διεκδικητικό και αγωνιστικό προσανατολισμό.

* Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανιων και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Χανιων .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...