15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Άρθρο Νότη Μαριά: “Ρωσο-τουρκική κρίση και Ελληνικός Τουρισμός”

Ημερομηνία:

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και ιδίως για την φτωχοποιημένη από τα μνημόνια Ελλάδα. Η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, δίνει μία χρυσή ευκαιρία στον Ελληνικό Τουρισμό, που διέρχεται διά πυρός και σιδήρου μετά το ξεπούλημα των 14 Περιφερειακών μας αεροδρομίων και την σαρωτική εξάπλωση των πακέτων all inclusive, τα οποία διαλύουν την τοπική τουριστική οικονομία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax η Ρωσία απαγόρευσε με διάταγμα τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων στην Τουρκία και η Διευθύντρια του Ρωσικού Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΤΟR) Maya Lomidze ξεκαθάρισε ότι οι Ρώσοι τουρίστες το καλοκαίρι του 2016, θα ανακατανεμηθούν μεταξύ των τοπικών θερέτρων και των χωρών της Μεσογείου.

Στην ιστορική ευκαιρία για τον χειμαζόμενο Ελληνικό Τουρισμό έρχεται να προστεθεί το γεγονός πως το 2016 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία», παράμετρος που αν αξιοποιηθεί σωστά θα προσελκύσει περισσότερους Ρώσους τουρίστες, από τους περίπου 4.000.000 που πήρε η Τουρκία το 2015, κι άφησαν πλέον των 4 δις ευρώ (έκαστος κατά μέσο όρο €1.088). Βασική προϋπόθεση για να ωφεληθεί ο Τουρισμός μας είναι να υπάρξει άμεσα οργάνωση πολλαπλών visa centers, που σε ευέλικτους χρόνους (με χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία) θα προσφέρουν τις νέες βίζες, υπερνικώντας τη γραφειοκρατία για τους επίδοξους επισκέπτες μας.

Ήδη χώρες που διαγκωνίζονται για τα Ρωσικά πακέτα προμοτάρουν ηλεκτρονική έκδοση βίζας εντός 2-3 ημερών ενώ Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ουγγαρία έσπευσαν να ανοίξουν πολλά κέντρα έκδοσης βίζας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. Ελληνική κυβέρνηση, πρεσβείες και τουριστικοί φορείς οφείλουν να κινηθούν εγκαίρως για να μην περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία αυτή. Ο Τουρισμός μας έχει ανάγκη μία τέτοια «τονωτική ένεση», μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που υπέστη πρόσφατα, δηλαδή:

– Την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που επέβαλλε η τρόικα με το τρίτο μνημόνιο.

– Το ξεπούλημα και τη «γερμανοποίηση» των 14 Περιφερειακών αεροδρομίων μας, που κατέληξαν στην Fraport.

– To διαρκές πλήγμα που επιφέρουν τα πακέτα all inclusive στις ΜΜΕ του τουρισμού και στην τοπική οικονομία των Ελληνικών προορισμών.

Οι μελέτες έδειξαν ήδη ότι το γνωστό all-inclusive, τελικά όχι μόνο δεν βοηθά την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά αντίθετα διαλύει τις τοπικές Μικρομεσαίες τουριστικές και λοιπές επιχειρήσεις, περιθωριοποιεί τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, μειώνει την απασχόληση και κατακερματίζει την κοινωνική συνοχή.

Για την ώρα, η υπάρχουσα κατάσταση αποδεικνύει ότι τα πακέτα αυτά λειτουργούν αποφέροντας υπερκέρδη μόνο στους tour operators και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ταυτόχρονα, η τρόικα με το τρίτο μνημόνιο επέβαλε στα νησιά του Αιγαίου ΦΠΑ 23% με αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Η κίνηση αυτή αν συνδυαστεί με το οριστικό πλέον ξεπούλημα των 14 περιφερειακών Ελληνικών αεροδρομίων στην Fraport, καταδεικνύει ότι επιχειρείται αποδόμηση και πλήρης έλεγχος της κερδοφορίας του Ελληνικού Τουρισμού από τους μεγάλους tour operators.

Όμως έτσι οι μικρές τουριστικές μονάδες και όσοι για χρόνια ζουν και στηρίζουν την τουριστική «φήμη και πελατεία» της χώρας θα παραγκωνιστούν, ανίκανοι να ανταγωνιστούν τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, τα πακέτα all inclusive και το νέο μονοπωλιακό καθεστώς ελέγχου του εισερχόμενου τουρισμού στα Ελληνικά αεροδρόμια, που θα ελέγχει σύντομα η γερμανική Fraport.

Ίσως μοναδικό ανάχωμα στη δυσοίωνη κατάσταση που διαμορφώθηκε να αποτελέσει η ευκαιρία που δίνει η Ρωσική αγορά το καλοκαίρι του 2016. Αρκεί το «Έτος Ελλάδας στη Ρωσία» να αξιοποιηθεί σωστά και να αποτελέσει το Σωτήριο Έτος για τον Ελληνικό Τουρισμό, που χειμάζεται από τα μνημόνια και τα μέτρα της τρόικας και των δανειστών.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ