21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Άρθρο Ν. Μαριά: Η κοινωνία μπροστά στο κορονο-εμβόλιο νέου τύπου

Ημερομηνία:

Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com

Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει με χιλιάδες θανάτους, κυβερνήσεις και συστημικά ΜΜΕ παρουσιάζουν το νέου τύπου κορονο-εμβόλιο ως μάνα εξ ουρανού, χαρακτηρίζοντας σαν ψεκασμένους όσους τυχόν διαφωνούν ή έστω τολμούν  να θέτουν ερωτήματα. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Μπιλ Γκέιτς επανέρχεται δριμύτερος προβλέποντας νέα πανδημία σε τρία χρόνια(see.news23/11/2020&ElFinanciero 25/11/2020).

Εκτός από τα «συμβατικού τύπου» εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως είναι το ρωσικό εμβόλιο, έχουμε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την «ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA)» (ec.europa.eu 11/11/2020) για το οποίο ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι καν εμβόλιο με την κλασική έννοια του όρου, είναι κάτι τελείως καινούριο. Αυτό το προϊόν είναι ουσιαστικά συνθετικό, τεχνητό RNA του κορονοϊού, μια αλληλουχία βάσεων του RNA, το οποίο όταν θα το δώσουν στον οργανισμό, αυτό θα μπει και θα ενσωματωθεί στα δικά μας κύτταρα» (Sputnik 28/11/2020).

Έτσι σε μια φάση κρίσης νομιμοποίησης των κυβερνήσεωνκαι κάθε τύπου δημόσιας και ιδιωτικής εξουσίας, η ανησυχία των πολιτών χτυπάει κόκκινο καθώς για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί όχι με ένα «συμβατικό εμβόλιο», αλλά με ένα νέου τύπου εμβόλιο το οποίο, παρότι αξιοποιεί νέες μεθόδους εντούτοιςπέρασε όλα τα στάδια δοκιμών σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και αδειοδοτείται από τις δημόσιες αρχές σε χρόνο d/t με κατεπείγουσες διαδικασίες. Όπως παρατηρεί η καναδική εφημερίδα TheStar (28/11/2020) για τον Καναδά αυτό σημαίνει ότι η αίτηση αδειοδότησης για το κορονο-εμβόλιο γίνεται καθώς ακόμη θα διεξάγονται τα σχετικά τεστ με τις εταιρίες να δεσμεύονται σταδιακά να επιδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές τα αποτελέσματα.

Και καθώς η Βρετανία άναψε ήδη το πράσινο φως στο νέο κορονο-εμβόλιο (Capital.gr 2/12/2020) η ΕΕ ετοιμάζεται να χορηγήσει άδεια υπό όρους καθώς εκτιμά ότι τα οφέλη του νέου κορονο-εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, οπότε στην περίπτωση αυτή οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν μηνιαίες εκθέσεις, να διεξάγουν μελέτες για την παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων και να λάβουν ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας εάν χρειαστεί (naftemporiki.gr 1/12/2020).

Ενόψει λοιπόν των παραπάνω θα πρέπει:

1.Να διοργανωθεί άμεσα μια αμερόληπτη ενημέρωση του ελληνικού λαού για το κορονο-εμβόλιο νέου τύπου με διαφάνεια και διάλογο, στον οποίο θα λάβουν μέρος επιστήμονες που εκφράζουν όλο το φάσμα των επιστημονικών προσεγγίσεων.

2.Να σταματήσει η μονομέρεια στην επιλογή εμβολίων κατά του κορονοϊού και να παύσει ο  αποκλεισμός των εμβολίων λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το κορονο-εμβόλιο έχει λάβει τεράστια γεωπολιτική διάσταση που επηρεάζει τις διεθνείς ισορροπίες  (LaStampa 28/11/2020). Η Δύση πλάι στο στρατιωτικό και οικονομικό ΝΑΤΟ επιχειρεί να δημιουργήσει πλέον και ένα «εμβολιαστικό ΝΑΤΟ», ένα χώρο δηλαδή στον οποίο θα κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο συγκεκριμένου τύπου εμβόλια αμερικανικής και ευρωπαϊκής προελεύσεως με παράλληλο αποκλεισμό του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται πανηγυρικά από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την χρήση του ρωσικού εμβολίου   Sputnik-V, το οποίο όμως δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (naftemporiki.gr 30/11/2020).

3.Οι πολυεθνικές που παράγουν το κορονο-εμβόλιο νέου τύπου καθώς και κάθε άλλο κορονο-εμβόλιο συμβατικού τύπου πρέπει να έχουν πλήρη αστική και ποινική ευθύνη για όσες τυχόν αρνητικές παρενέργειες  υπάρξουν τα επόμενα 30 χρόνια στην υγεία όσων εμβολιασθούν. Αυτό είναι κρίσιμο καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι οι πολυεθνικές των εμβολίων ζητούν εξαίρεση και απαλλαγή για τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες λόγω ενδεχόμενων αρνητικών παρενεργειών του νέου κορονο-εμβολίου (IrishTimes 23/11/2020). Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη η νομοθεσία των ΗΠΑ συνεπικουρούμενη και από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου τo 2011 έχει επί της ουσίας χορηγήσει ασυλία στις πολυεθνικές ήδη εδώ και χρόνια σε σχέση με τα εμβόλια. Δυστυχώς προς αυτή την κατεύθυνση βαίνει και η γαλλική νομολογία και νομοθεσία (PharmaNetworkMagazine, n°47    20/11/2020).

4.Πλήρης διαφάνεια και δημοσιότητα των συμβολαίων που έχει υπογράψει η ΕΕ για την προμήθεια των κορονο-εμβολίων μιας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη δήθεν ρήτρα εμπιστευτικότητας των σχετικών συμβολαίων αρνείται να τα δώσει στη δημοσιότητα και καλεί τους ευρωβουλευτές να τα μελετήσουν ατομικά και με την υποχρέωση να μην κοινολογήσουν τα όσα θα λάβουν γνώση (FinancialTimes 22/11/2020).

5.Διασφάλιση της μη σύγκρουσης συμφερόντων οποιωνδήποτε εξωτερικών επιστημόνων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ανεξάρτητων αρχών αδειοδότησης, οι οποίοι θα ελέγξουν κύρια ή επικουρικά τους φακέλους που θα υποβληθούν για τη χορήγηση αδείας των κορονο-εμβολίων.

Γιατί η εμπειρία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό και αντίστοιχο αμερικανικό οργανισμό έχει δείξει ότι η λίστα των επιστημόνων με τους οποίους συνεργάζονται προκειμένου να τεστάρουν εμβόλια και φάρμακα, πολλές φορές απαρτίζεται από επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα που ήδη διασυνδέονται  ποικιλοτρόπως με τις πολυεθνικές του φαρμάκου και των εμβολίων.

6.Καθώς ο εμβολιασμός δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτικός θα πρέπει να απαγορευθεί κάθε διάκριση και αποκλεισμός εκ μέρους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  σε βάρος όσων δεν θα δεχθούν να εμβολιασθούν

"google ad"

Κατά συνέπεια:

OΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ελεύθερης επιλογής μεταξύ συμβατικού και νέου τύπου κορονο-εμβολίου.

Αδειοδότηση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ