19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Άρθρο Ν. Μαριά: Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Ημερομηνία:

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των καθεστωτικώνμνημονιακών κομμάτων αλλά και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης που επί χρόνια άφησαν ανοχύρωτη την Εύβοια και όχι μόνο. Έτσι τις ημέρες αυτές ζούμε μια «νέα Μάντρα» και ενώ υποτίθεται ότι τα διάφορα κόμματα είχαν βγάλει τα συμπεράσματά τους από την τραγωδία στη Μάνδρα το 2017. Και παρότι η περιοχή κοντά στα Πολιτικά Ευβοίας χτυπήθηκε πέρσι από καταστροφικές πυρκαγιές δεν έγινε τίποτε εκεί για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων.Επίσης παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισηςυπήρχε και στην περιοχή του Βασιλικού όπου ο ποταμόςΛήλαςείχε πλημμυρίσει ξανά το 2009 προξενώντας τεράστιες καταστροφές.

Πέρσι στις 6 Αυγούστου 2019 δημοσίευσαάρθρο μου ζητώντας την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ ύψους 1,3 δις ευρώ και για τον λόγο αυτόν κάλεσα την τότε νεοσύστατη κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι ισχύει το διαχρονικό ρητό «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».

Επιπλέον παρά τις συνεχείς από τα μέσα του 2017 αποκαλύψεις μας για τις τεράστιες τότε κυβερνητικές ευθύνες λόγω μη αξιοποίησης 750 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, εντούτοις η εκάστοτε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν βρήκε ούτε μια λέξη να αρθρώσει για τη σημαντική αυτή αποκάλυψη.

Επισημαίνουμε ότι εδώ και τρία χρόνια  αποκαλύψαμε ότι από 29/7/2017 η τότε κυβέρνηση θα μπορούσε να δαπανήσει το 5% των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για εκτέλεση έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και για αποζημίωση πληγέντων και μάλιστα αναδρομικά από το 2014. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 95% και είναι άμεσα διαθέσιμο για την Ελλάδα. Έτσι η τότε κυβέρνηση καλείτο να συμβάλει με εθνικούς πόρους 37,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενεργοποιηθεί το κονδύλι των 750 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει μέχρι και το 1,3 δις ευρώ μέσω της αξιοποίησης όλων των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της ΕΕ.

Για τον λόγο αυτόν εδώ και τρία χρόνια το Κίνημά μας ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών αλλά και της κλιματικής αλλαγής που θα συγκέντρωνε τους παραπάνω πόρους και στη βάση ενός σύγχρονου Σχεδίου θα προχωρούσε στην εκτέλεση των απαραίτητων δράσεων.

Τα ζητήματα αυτά βεβαίως έχουν συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα στις 25 Οκτωβρίου 2017,όντας ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής που συμμετείχε στη συζήτηση για τις πυρκαγιές σε Πορτογαλία-Ισπανία, είχα επισημάνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου λόγω των φυσικών καταστροφών που είχαν υποστεί ζητώντας ταυτόχρονα οι τυχόν καταβαλλόμενοι εθνικοί πόροι να μην μετρούν στο έλλειμμα κατ΄ εξαίρεση των όσων καθόριζε  το δρακόντειο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Επιπλέον στην εν λόγω συνεδρίαση ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης είχε αναλύσει τις νέες δυνατότητες που παρέχει πλέον η νομοθεσία της ΕΕ για διάθεση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΤΠΑ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Επίσης στις 29/11/2017 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας είχα ζητήσει την αποδέσμευση σχετικών κονδυλίων και από το ΕΤΠΑ.

Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως αποκάλυψα εν συνεχεία σε πληθώρα τηλεοπτικών μου παρεμβάσεων αρχής γενομένης από τη Νέα Τηλεόραση στις 2/8/2018, ότι η τότε Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις απόψεις μου επισημαίνοντας δύο φορές με έμφαση ότι βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας τα παραπάνω 1,3 δις ευρώ τα οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να απορροφήσει.

Μάλιστα κλείνοντας την τότε παρέμβασή της η κα Κρέτσου είχε επισημάνει ότι στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 1,3 δις ευρώ τα οποία μάλιστα δεν είχαν μέχρι τότε καν δαπανηθεί και τα οποία ήταν διαθέσιμα για δράσεις τόσο για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όσο και για μέτρα πρόληψης κινδύνων και τα οποία βεβαίως για να ενεργοποιηθούν απαιτούσαν την υποβολή εκ μέρους κυβέρνησης και περιφερειών σχετικών επιχειρησιακών σχεδίων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και διαδικασίες γενναίας αποζημίωσης  και χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, των αγροτών και των νοικοκυριών που θα είχαν υποστεί ζημιές.

Από τότε όμως μέχρι και σήμερα τόσο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και με κυβέρνηση ΝΔ δεν έγινε απολύτως τίποτε.Μόνο που την εκάστοτε κυβερνητική αμέλεια μη αξιοποίησης τα τρία τελευταία χρόνια του πακτωλού των παραπάνω διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων δυστυχώς την πλήρωσαν πολλοί αδικοχαμένοι συμπολίτες μας.

Τώρα βέβαια στο στόχαστρο για τη «νέα Μάνδρα» βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ και ο περιφερειάρχης της στη Στερεά Ελλάδα, ενώ το 2017 για τη Μάντρα στο στόχαστρο βρισκόταν η κυβέρνηση Σύριζα και η Δούρου.

Αυτό συμβαίνει «όταν όλατριγύρω αλλάζουνεκι όλα τα ίδια μένουν».

* Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...