14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Άρθρο Π. Παπανικολάου: “Στοίχημα για την ανθρωπότητα”

Ημερομηνία:

Ηπροχθεσινή ανακοίνωση των εκπροσώπων των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (προφανώς ύστερα από υπόδειξη του Λευκού Οίκου) ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν το αίτημα του ΠΟΥ, της Ινδίας, της Νότιας Αφρική και πολλών άλλων χωρών του Τρίτου Κόσμου για την, έστω και υπό όρους, άρση της πατέντας στα εμβόλια για την Covid αποτελεί σημαντικότατο βήμα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το στοίχημα της ανθρωπότητας είναι ο έλεγχος της πανδημίας πριν από την εμφάνιση επικινδύνων μεταλλάξεων του ιού, που μπορεί να είναι ανθεκτικές στα εμβόλια που έχουμε τώρα.

Η αντίληψη αυτή αποτελεί προσπάθεια προσαρμογής του παγκόσμιου καπιταλισμού στις πρωτόγνωρες σημερινές συνθήκες και φαντάζουν κωμικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και διάφορων άλλων, οι οποίοι έδειχναν προσκολλημένοι ιδεοληπτικά σε παρωχημένες αντιλήψεις τύπου Πινοσέτ – Θάτσερ – Ρίγκαν.

Αν ευοδωθεί αυτό το πρώτο βήμα με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το οποίο μάλλον είναι σίγουρο μετά και τη χθεσινή δήλωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χρειάζονται, για να υπάρξει αποτέλεσμα, πολύ γρήγορα και ουσιαστικά βήματα που θα αφορούν τη διάταξη μεγάλων μονάδων της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας στην παραγωγή εμβολίων ώστε να γίνουν πολύ γρήγορα διαθέσιμα στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη όπου κατοικούν δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Αυτό είναι ένα τεράστιο, κρίσιμο στοίχημα για την ανθρωπότητα, το οποίο μάλιστα θα χρειαστεί να μην είναι μόνο εφάπαξ, αλλά πιθανότατα να επαναληφθεί τουλάχιστον και για τη νέα εμβολιαστική περίοδο 2021 – 2022.

Άλλωστε, η ώς τώρα επιστημονική έρευνα και βιομηχανική παραγωγή των εμβολίων από πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από δημόσιο χρήμα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ξεπερασμένες, κωμικές φωνές που ακούγονται στο εγχώριο ακροφιλελεύθερο στρατόπεδο πρέπει να κατανοήσουν ότι όλα τα παραπάνω επιβάλλονται από την απλή λογική.

Από την άλλη, η πραγματικά αριστερή αντίληψη για το θέμα είναι να αποτελεί εσαεί και καθολικά πανανθρώπινη πνευματική ιδιοκτησία κάθε επιστημονική ανακάλυψη που αφορά την υγεία, τη ζωή και τον θάνατο.

* O Πάνος Παπανικολάου είναι γ.γ. της ΟΕΝΓΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...