20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Άρθρο υποψήφιου Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη: «Ψηφιακός μετασχηματισμός για έναν «έξυπνο Δήμο»»

Ημερομηνία:

Πολύτιμη τεχνογνωσία δημιουργείται συνεχώς στη χώρα μας. Πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις προτείνουν καινοτόμες πρακτικές για την επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας. Ο επιχειρηματικός κόσμος αξιοποιεί, κατά κανόνα, αυτή την τεχνογνωσία. Είναι μελαγχολική η διαπίστωση ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η Αυτοδιοίκηση μένει παθητικός θεατής.

Ένας σύγχρονος δήμος δεν μπορεί να είναι απρόσωπος, πολυδαίδαλος, αναποτελεσματικός. Το χαρτοβασίλειο, η γραφειοκρατία, οι ατελείωτες ουρές, η σπατάλη πόρων σε εργασίες διεκπεραιωτικού χαρακτήρα ανήκουν στο χθες. Και βέβαια, δεν συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου η υιοθέτηση τεχνολογικών εργαλείων για πρόσκαιρη επικοινωνιακή εκμετάλλευση, όπως η άγνωστη στους δημότες, παρωχημένη τεχνολογικά και επί της ουσίας ανενεργή υπάρχουσα εφαρμογή. Είναι κρίσιμο, είναι ουσιαστικό να διασφαλίσουμε την ορθολογική λειτουργία τέτοιων εργαλείων με συνέχεια και συνέπεια.

Η δημοτική μας ομάδα έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με πλήρως διαδραστικά ψηφιακά εργαλεία. Με αφορμή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα πληροφόρησης της Πράξης Smart Cities που διοργανώνεται στην πόλη μας, παρουσιάζουμε συνοπτικά ορισμένους βασικούς άξονες αυτού του σχεδιασμού.

Με πυλώνα τη συμμετοχικότητα. Χτίζουμε μία αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες, τις συλλογικότητες, τους πολιτιστικούς φορείς, τις επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να ενημερώσουν απευθείας την αρμόδια υπηρεσία. Στη συνέχεια μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματός τους και να ενημερώνονται για τον χρόνο επίλυσής του. Στο τέλος έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της δημοτικής υπηρεσίας (βλ. Εικόνα 1).

Η αρχική σελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρησης αιτημάτων. Μέσω αυτού του ψηφιακού εργαλείου, κάθε δημότης μπορεί να καταγράφει προβλήματα, να δίνει το σχετικό γεωγραφικό στίγμα, να επισυνάπτει φωτογραφίες. Τα αιτήματα καταχωρούνται και κατηγοριοποιούνται ανάλογα, ενώ καταγράφονται πάνω στον εικονιζόμενο διαδραστικό χάρτη. 

Η διαβούλευση γίνεται καθημερινή πρακτική. Με τη λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, φιλικής προς τον χρήστη, όπου κάθε πολίτης μπορεί να καταγράφει την άποψή του, τις ιδέες, τις προτάσεις του προς τον Δήμο για τα μικρά και τα μεγάλα τοπικά ζητήματα.

Με απόλυτη διαφάνεια και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία. Κάθε δημότης, μέσω ειδικής πλατφόρμας, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί όποια στιγμή θέλει την πορεία κάθε έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη, από το στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού μέχρι την υλοποίησή του. Με αναλυτικά στοιχεία για το έργο, φωτογραφίες, βίντεο, δυνατότητα αξιολόγησης και σχολιασμού από τους χρήστες.

Με έναν «ψηφιακό βοηθό» για τον δημότη και τον επισκέπτη. Σχεδιασμένο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, να παρέχει άμεση πληροφόρηση σε όλους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Για τις λειτουργίες του δήμου, τις υπηρεσίες, τις εκδηλώσεις, αλλά και πληροφορίες για τον καιρό, τις συγκοινωνίες, τα αξιοθέατα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα τελευταία νέα.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ο Δήμος Χανίων μπορεί να γίνει ένας «έξυπνος Δήμος», φιλικός προς τους δημότες και τους επισκέπτες του. Πιστεύουμε ότι η νέα εποχή της αυτοδιοίκησης στα Χανιά απαιτεί ρεαλιστικό σχέδιο, τεχνογνωσία, καινοτόμα εργαλεία και πρακτικές, σκληρή δουλειά και, πάνω απ’ όλα, έμπνευση και πίστη για ένα καλύτερο αύριο. Ήρθε η ώρα να τολμήσουμε.

Παναγιώτης Σημανδηράκης

Υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...