13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Άρωμα Κρήτης από τους μαθητές του Μάνου Πυροβολάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ημερομηνία:

Μία διαφορετική βραδιά με άρωμα Κρήτης απολαύσαμε πριν λίγες μέρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που διοργανώνει η  Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Οι μαθητές της λύρας και του λαούτου του Μάνου Πυροβολάκη, άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, έπαιξαν παρέα και τραγούδησαν παραδοσιακές μελωδίες της Κρήτης. Συρτά, Κοντυλιές, Πεντοζάλια, Ριζίτικα,  Σούστες, Μανέδες και κρητικά τραγούδια ηχούσαν επί δύο ώρες στα αυτιά των θεατών που είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Οι μαθητές παρουσίασαν μία εικόνα της παράδοσης, χωρίς υπερβολές και περιττές φιοριτούρες, αλλά με μουσικότητα, λιτότητα και ακρίβεια. Όπως αναφέρει ο δάσκαλός τους ”Τα τραγούδια και οι σκοποί στα χέρια των μαθητών βρίσκουν τη φυσική τους συνέχεια στο χρόνο… Εξάλλου αυτό ήταν πάντα και η παράδοση, να παραδώσεις κάτι που δόθηκε και σε σένα».

Το πρόγραμμα και τη διδασκαλία είχε επιμεληθεί ο ίδιος ο Μάνος Πυροβολάκης και ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς μαθημάτων, που δίνει σε Συλλόγους Κρητών και Ωδεία της Αττικής.  Το ρεπερτόριο καταγράφεται διά ακοής από τον Μάνο σε πεντάγραμμο και στο πλαίσιο των μαθημάτων η διδασκαλία γίνεται με τη χρήση του πενταγράμμου.

Μία ομάδα απο 40 μαθητές ερμήνευσαν ένα πρόγραμμα, που είχε τη βάση του κυρίως στους Κρήτες Πρωτομάστορες. Ακούστηκαν σκοποί, όπως παίχτηκαν στις πρώτες εκτελέσεις, των Καλογρίδη, Λάγου, Ναύτη, Καρεκλά, Κουτσουρέλη, Φουσταλιέρη  κ.α., ενώ δεν έλειψαν και ερμηνείες σε τραγούδια που έχουν στιγματίσει νεότεροι λυράρηδες από τους Πρωτομάστορες, όπως ο Σκορδαλός, ο Ξυλούρης και ο Μουντάκης.

Στη μαθητική αυτή συναυλία, αίσθηση έκανε και η εμφάνιση της Γεωργίας Νταγάκη, που ήταν και μαθήτρια του Μάνου, η οποία ήρθε, έπαιξε και τραγούδησε μαζί τους.

Μια μοναδική βραδιά που απόλαυσαν οι μαθητές, οι οποίοι με το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία τους κατάφεραν να ενθουσιάσουν τους θεατές, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημά τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...