21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

«Άφθαρτη ύλη» – εντυπώσεις από μια εικαστική περιήγηση

Ημερομηνία:

Παραλίες του μαγικού νησιού της Γαύδου, αλλά και πόρτες, μισάνοικτες πόρτες, πόρτες που χάσκουνε, ξεδοντιασμένα στόματα στο αφτιασίδωτο προσωπείο του χρόνου. Ξύλινες σανίδες που κρύβουνε φεγγαρόφωτες ακρογιαλιές κι άλλα σμιλεμένα ξύλα από την διαμάχη της θάλασσας,  μεταμορφωμένα σε επίδοξα καράβια, μεταφορικά των ονείρων μας. Σκουριασμένα εργαλεία, που αποκτούν πρόσωπα και ύφος. Κονσερβοκούτια που μεταμφιέζονται σε αλουμινένιους ήρωες και παλικάρια της φακής. Πέταλα και καρφιά, μαχαιροπήρουνα, βιδωτοί τεντωτήρες,  παρατάσσονται σε κοινωνικές ομάδες, μεταμορφώνονται σε ζευγάρια και οικογένειες.

Μικροί θησαυροί μιας αστείρευτης παιδικότητας περιμένουν στοιβαγμένοι και ταξινομημένοι στα ραφάκια τους. Μικροσκοπικές φιγούρες-φαντομάδες, επιχειρούν να σπάσουν την κλεψύδρα, να σταματήσουν το μεγάλο ρολόι. Θα τα καταφέρουν; Επιζωγραφισμένα και κολλημένα ανάγλυφα χαρτόνια και χαρτιά συνθέτουν αποθήκες, παράγκες, προσόψεις εγκαταλελειμμένων σπιτιών κι εργαστηρίων, που αναδίδουν ιστορίες πάλε ποτέ ακμής και αδυσώπητης παρακμής.
Υλικά φθαρμένα, σημαδεμένα από τον χρόνο, υλικά που απαξιώνουμε, πετάμε, προσπερνάμε, μεταμορφώνονται στα τολμηρά χέρια του  αρχιτέκτονα μηχανικού και εικαστικού Γιάννη Τσουκάτου με την τρυφερή ματιά και την αστείρευτη φαντασία, σε τόπους όπου παραδίδεται το βλέμμα μας και αναπαύεται η ψυχή μας. Γιατί είναι έργα που αποπνέουν άνεμο ελευθερίας, την αισθητική του λιτού, του άφτιασίδωτου, του αθώου, του ανυπεράσπιστου κι έρχονται να μας ξεκουράσουν από την επί δεκαετίες επέλαση μιας δήθεν αισθητικής του περιτυλίγματος, της κακογουστιάς, της βιτρίνας, της πολυτέλειας.
Σύμμαχοι μας στην κρίση τα έργα του καλλιτέχνη μας υπενθυμίζουν, ότι όλοι μας έχουμε έναν αξόδευτο πλούτο μέσα μας και τριγύρω μας, ότι το κάθε τι, ακόμα και το πιο ευτελές και περιφρονημένο, μπορεί να μετατραπεί σε έργο τέχνης υψηλής αισθητικής στα χέρια ενός ανθρώπου, που μπορεί να διακρίνει πίσω από την φθορά των  πραγμάτων τους κρυμμένους θησαυρούς. Οι μικρογραφίες του με χρώματα ακουαρέλας πάνω σε στίχους του Σεφέρη εικονογραφούν με μαεστρία κι ευαισθησία στίχους του μεγάλου ποιητή, επιβεβαιώνοντας, ότι «είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί».
Να τον ευχαριστήσω, που  μέσα από την άρτια κι απέριττη ατομική του έκθεση στο Γιαλί Τζαμίσι στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων μια κυριακάτική βραδιά του Νοέμβρη, άνοιξε ξανά την πόρτα της παιδικής μου κάμερας, για να πετάξει μέσα της το ξύλινο περιστέρι της έμπνευσης με τα φτερά από σκουριασμένα καρφιά.
Τερέζα Βαλαβάνη
ψυχολόγος-εικαστικός-συγγραφέας

Ηράκλειο, 22.1.2014

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...