15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Έβο Μοράλες: Πραξικόπημα η αναγγελία Άνιες ότι αναλαμβάνει μεταβατική Πρόεδρος – Ξεσηκώνονται τα συνδικάτα

Ημερομηνία:

Ο πρώην αρχηγός του κράτους της Βολιβίας Έβο Μοράλες χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την αναγγελία της αντιπολιτευόμενης κεντροδεξιάς γερουσιάστριας Τζανίνε Άνιες ότι αναλαμβάνει μεταβατική πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, που συγκλονίζεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από βαθιά πολιτική κρίση.

«Έγινε το πιο επιτήδειο και πιο επιζήμιο πραξικόπημα στην ιστορία» της Βολιβίας, έκρινε ο Μοράλες μέσω Twitter, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

«Μια γερουσιάστρια της δεξιάς των πραξικοπηματιών αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της Γερουσίας, κατόπιν μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, χωρίς να υπάρχει απαρτία στο κοινοβούλιο, πλαισιωμένη από μια ομάδα συνεργών της, με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας που καταστέλλουν τον λαό», πρόσθεσε ο Μοράλες.

 Το Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρεί νόμιμη τη μεταβίβαση της εξουσίας στην Τζανίνε Άνιες

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας της χώρας, με μεταβατικό ρόλο, από τη δεύτερη αντιπρόεδρο της Γερουσίας Τζανίνε Άνιες, παρά το γεγονός ότι δεν επικυρώθηκε από τα δύο σώματα της εθνοσυνέλευσης της χώρας, καθώς δεν υπήρξε απαρτία.

Η Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Γερουσίας και της Βουλής που συγκλήθηκε για να επισημοποιηθεί η παραίτηση του Έβο Μοράλες από το κορυφαίο κρατικό αξίωμα την Κυριακή.

Όμως τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, κόμμα που ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών, δεν προσήλθαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία για την επικύρωση της παραίτησης του προέδρου και της μεταβίβασης της εξουσίας.

Ξεσηκώνονται τα συνδικάτα στη Βολιβία

Η μεγαλύτερη ομοσπονδία εργατικών συνδικάτων στη Βολιβία προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει απεργία επ΄αόριστον και θα κινητοποιήσει τα μέλη της στην πρωτεύουσα Λα Πας, εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας και οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών δεν αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη και την ειρήνη εντός 24ωρου.

“Προς τους πολιτικούς ηγέτες και τους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών που προκάλεσαν όλο αυτό το χάος… σας δίνουμε 24 ώρες για να αποκαταστήσετε τη συνταγματική τάξη, την κοινωνική ειρήνη και την ενότητα του βολιβιανού λαού”, δήλωσε ο επικεφαλής του Βολιβιανού Εργατικού Κέντρου Χουάν Κάρλος Χουαράτσι, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. “Δεν της αξίζει αυτό της χώρας μας”.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται εν μέσω των συνεχιζόμενων ταραχών στη Βολιβία μετά την παραίτηση του προέδρου ‘Εβο Μοράλες και την αναχώρησή του για το Μεξικό.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=DhPkQvgDNDA”]

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ