21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Ένας κόσμος σε αναβρασμό: Κρίση, Αντίσταση, Επανάσταση” – Mονοήμερο συζητήσεων του ΣΕΚ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια: Ειρηναίος Μαράκης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/11 το μονοήμερο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ, συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στα Χανιά “Ένας κόσμος σε αναβρασμό: Κρίση, Αντίσταση, Επανάσταση” και στο Eργατικό Κέντρο Χανίων με δύο συζητήσεις. Στην πρώτη με θέμα “Εξέγερση ενάντια σ’ ένα χρεοκοπημένο σύστημα” ομιλητής ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και στην δεύτερη με θέμα “Έχουμε έναν κόσμο να κερδίσουμε” ομιλητής ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην πρώτη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι εικόνες ενός κόσμου σε αναβρασμό που απλώνονται παντού, από τη Χιλή, τη Βολιβία και την Κολομβία (με την Αργεντινή και το Εκουαδόρ πιο πριν) μέχρι το Χονγκ-Κονγκ, αλλά και την επιστροφή του αραβικού πεζοδρομίου στο Λίβανο, το Ιράκ και την Αλγερία και το Σουδάν που προηγήθηκαν. Η εικόνα αυτή δεν μένει στην “περιφέρεια”, αλλά απλώνεται και στην καρδιά της Γαλλίας με τα Κίτρινα Γιλέκα που συνεχίζουν, αλλά και στην Καταλωνία. Όλα αυτά τα κινήματα έχουν την εργατική τάξη στο κέντρο τους, και ξεσπούν πάνω στο έδαφος μιας μακρόσυρτης οικονομικής κρίσης που συσσωρεύει ανισότητες και γι’ αυτό προκαλεί αντιστάσεις και εξεγέρσεις που δίνουν παράλληλα τη μάχη ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις και τις σεξιστικές επιθέσεις. Μιας κρίσης που αυξάνει τα προβλήματα των από πάνω και ανοίγει δυνατότητες για την επαναστατική αριστερά να αξιοποιήσει τη συγκυρία, χωρίς εμπιστοσύνη σε κανέναν αυτοματισμό.

Στην δεύτερη συζήτηση έγινε αναφορά στην κατάσταση της δεξιάς κυβέρνησης σήμερα: η άρχουσα τάξη στήριξε το παραδοσιακό κόμμα της, ανασυγκροτώντας το με κάθε λογής κομμάτια, με την ελπίδα ότι θα περάσει νέες οικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές επιθέσεις. Βλέπει όμως απέναντί της μια ατίθαση εργατική τάξη που τα έβαλε και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να αντιστέκεται στα νοσοκομεία, στους δήμους, στις σχολές και παντού, με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή. Καμία από τις επιθέσεις της ΝΔ δεν έχει καταφέρει να βάλει φραγμό σε αυτό το κίνημα. Το παράδειγμα του απλώματος του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος σε πόλεις, σχολές και γειτονιές είναι η καλύτερη απάντηση και παρακαταθήκη για τις νέες επιθέσεις που έρχονται. Ταυτόχρονα σε αυτή την κατάσταση ανοίγει με άλλους όρους η συζήτηση για τη στρατηγική, και γι’ αυτό ο ρόλος του επαναστατικού κόμματος είναι κρίσιμος. Παράλληλα αναδείχθηκε η συμβολή που είχε η ανάλυση του ΣΕΚ αμέσως μετά τις εκλογές, σε κόντρα με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που επικρατούσαν στην αριστερά και έφταναν να χαρακτηρίζουν “ανθρώπινη σκόνη” τον κόσμο του κινήματος. Σήμερα είναι πια καθαρό ότι το πρόβλημα δεν είναι ο κόσμος.

Ακολούθησαν πλούσιες τοποθετήσεις από τα κάτω με χρήσιμες αναφορές για τους αγώνες στα νοσοκομεία και την εκπαίδευση καθώς και για την ανάγκη της διεύρυνσης του απεργιακού συντονισμού ενώ αναδείχθηκε απ’ όλους και η διάσταση των εξεγέρσεων, των κοινωνικών αγώνων και της διεθνούς αλληλεγγύης. Μια τέτοια διάσταση της αλληλεγγύης μάλιστα είχαν να γνωρίσουν από κοντά οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του ΣΕΚ καθώς στο φουαγιέ του Εργατικού Κέντρου Χανίων η Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών της πόλης συγκέντρωνε βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους συμπατριώτες της και η οποία την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν ήδη πολύ μεγάλη καθώς ντόπιοι και Αλβανοί κάτοικοι της πόλης έσπευσαν να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Ακόμα στις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων μπήκαν οι εικόνες από την μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου στα Χανιά και των φοιτητικών καταλήψεων που αποδεικνύουν ότι το κίνημα που αντιμετώπισε τις επιθέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραιτήθηκε από τις μάχες με την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση. Παράλληλα τονίστηκε η αναγκαιότητα να συνδεθεί η επαναστατική κι αντικαπιταλιστική αριστερά με όλο τον κόσμο που δίνει τις μάχες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στον ρατσισμό και τον φασισμό ενώ αναδείχθηκε ακόμα η σπουδαιότητα να παίρνονται πρωτοβουλίες που θα συσπειρώνουν τον κόσμο των αγώνων και των αντιστάσεων όπως συνέβη με την ενωτική δράση της ΚΕΕΡΦΑ στο αντιφασιστικό πεδίο ή με την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή αλλά και με την Πρωτοβουλία για μια απεργιακή 8 Μάρτη.

Στον χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίου από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και με τεύχη παλιότερα και με το τρέχον τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

Φωτογραφίες: Μαρία Κ., Μανώλης Φ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...