16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ένα αχανές μποστάνι στην αραβική έρημο με φωτοβολταϊκά και υδροπονία

Ημερομηνία:

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας οραματίστηκε έναν τρόπο για να μεταμορφώσει την αφιλόξενη Αραβική Χερσόνησο σε παγκόσμιο κέντρο καλλιέργειας τροφίμων.

Κεντρικός άξονας στα σχέδια των αρχιτεκτόνων του ForwardThinkingArchitecture είναι η σύνδεση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν η έρημος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υδροπονική καλλιέργεια που χαρακτηρίζεται από την πολύ χαμηλή κατανάλωση νερού.

Το πρότζεκτ με την ονομασία OAXIS εκτείνεται σε μια επιφάνεια 3,5 εκατομμυρίων τετρ. μέτρων στην αραβική έρημο. Εκεί ένα ευέλικτο, μετατρεπόμενο υδροπονικό σύστημα παράγει ηλιακή ενέργεια και μέσω ενός υπόγειου συστήματος μεταφοράς προμηθεύει με λαχανικά τις όμορες πόλεις.

21Το OAXIS συνίσταται από πολυμορφικές λυόμενες δομές κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο χάλυβα.

Το εσωτερικό περιβάλλον του κτηρίου ελέγχεται μέσα από διάφορες “παθητικές” στρατηγικές, ενώ φωτοβολταϊκά στη στέγη παρέχουν επαρκή ενέργεια για να τροφοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις, ο τεχνητός φωτισμός LED, αλλά και οι υπόγειοι ιμάντες μεταφοράς των προϊόντων.

Το πλεόνασμα ενέργειας διοχετεύεται στο αστικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανακυκλωμένο νερό από το υδροπονικό σύστημα χρησιμοποιείται για την άρδευση της εξωτερικής βλάστησης, επιτρέποντας στη βιοποικιλότητα, χλωρίδα και πανίδα, να αναπτυχθεί γύρω από τις εγκαταστάσεις.

22Τα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και χορταρικά που παράγει το μποστάνι της ερήμου μεταφέρονται με τους υπόγειους ιμάντες.

Διάφορα προγράμματα συνδυάζουν την ηλιακή ενέργεια και την υδροπονική καλλιέργεια της περιοχής, ωστόσο το OAXIS είναι το πρώτο εξολοκλήρου αυτόνομο σύστημα που συμβάλλει ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης τροφίμων, στον περιορισμό των εισαγωγών τροφίμων και στη διείσδυση των ΑΠΕ στην περιοχή.

πηγή: EcoNews

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ