15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Ένα σχολείο για το Ντονμπάς και ένα σχολείο για το Κομπάνι – πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε λαούς που αντιστέκονται” στο Κοινωνικό Στέκι Χανίων

Ημερομηνία:

Με αφορμή τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και τη συγκρότηση πρωτοβουλιών αλληλεγγύης σε περιοχές που πλήττονται, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα “Ένα σχολείο για το Ντονμπάς & ένα σχολείο για το Κομπάνι – πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε λαούς που αντιστέκονται” την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015 στις 19:00 στο κοινωνικό στέκι – στέκι μεταναστών (Χ. Νταλιάνη 5) από τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης που συμμετέχει στην Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Κώστας Γούσης (νομικός, πολιτικός επιστήμονας και μέλος των δύο αποστολών αλληλεγγύης στην Ουκρανία) και η Θάνια Βέζου (εκπαιδευτικός και μέλος της αποστολής εκπαιδευτικών στο Κομπάνι).

Λίγα λόγια για την εκδήλωση από τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης:

Δε φτάνουν τα όπλα για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο!

Πόσοι ακόμα θα “χτυπηθούν” για τα συμφέροντα των ισχυρών; Η κατάσταση στις εμπόλεμες ζώνες οξύνεται, ενώ δημιουργούνται συνεχώς καινούριες, ως αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, την προσφυγιά και το θάνατο. Η ανάγκη, όμως, των λαών για ελευθερία έχει πυροδοτήσει εστίες αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και τις μεγάλες δυνάμεις (ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ), το φασισμό, την εκμετάλλευση και εστίες πάλης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία των λαών στον τόπο τους, την κοινωνική απελευθέρωση.

Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών!

Στη βάση της διεθνιστικής αλληλεγγύης έχουν οργανωθεί διεθνείς καμπάνιες στήριξης των λαών που αντιστέκονται.

Συγκεκριμένα, στο Κομπάνι, περιοχή του Κουρδιστάν που έδωσε μεγαλειώδη μάχη ενάντια στον ISIS οργανώνεται καμπάνια αλληλεγγύης για την κατασκευή του “Σχολείου της Ελευθερίας των Λαών”. Αντίστοιχα στο Ντονμπάς, περιοχή που μάχεται ενάντια στους φασίστες και τους ολιγάρχες, οργανώνεται η πρωτοβουλία “Ένα Σχολείο για το Ντονμπάς”.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους, τα υπόλοιπα σωματεία και φορείς, αλλά και τη χανιώτικη κοινωνία να ανοίξουν συζήτηση το επόμενο διάστημα με προοπτική να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν έμπρακτα σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Ήδη τη στήριξη και την ενεργή συμμετοχή τους έχουν δηλώσει ο πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και πολλοί άλλοι φορείς και συλλογικότητες.

Ο ρόλος της σχολής Αρχιτεκτονικής

Στο επίπεδο της σχολής Αρχιτεκτονικής, αποτελεί κατεύθυνση των αποφάσεων του συλλόγου φοιτητών η σύνδεση των μαθημάτων και του προγράμματος σπουδών γενικότερα, με τις κοινωνικές ανάγκες. Γι’ αυτό το λόγο, σαν Αρ.Πα. προτείνουμε να διερευνηθούν οι θεματικές των αρχιτεκτονικών σχεδιασμών και να διαμορφωθούν από κοινού με τους καθηγητές με σκοπό την ένταξη του περιεχομένου των πρωτοβουλιών στο αντικείμενό τους.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό από τις αποστολές στο Ντονμπάς και στο Κομπάνι, θα διατίθενται κουπόνια οικονομικής στήριξης για τις πρωτοβουλίες, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο και θα ακολουθήσει γλέντι.

Περισσότερα για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/events/884102261675623/

"google ad"

01. arpa-afisa

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...