13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ένωση Γονέων Χανίων: “Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα  σχολεία χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς”

Ημερομηνία:

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων η Ένωση Γονέων Χανίων αλλά υπό αυστηρούς όρους.

Με ανακοίνωση που έστειλε στην εφημερίδα μας αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας δημιούργησε προβληματισμό και ανησυχία και θέτουν μία σειρά όρους ώστε εφόσον ανοίξουν τα σχολεία αυτό να γίνει με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει την υγεία των παιδιών.

Στην ανακοίνωση πιο αναλυτικά τονίζονται τα εξής:

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και πριν ακόμα κλείσουν τα σχολεία, ως Ένωση Συλλόγων Γονέων Χανίων πήραμε πρωτοβουλίες για την προστασία των μαθητών και της μείωσης του κινδύνου της διασποράς του ιού.

Από την πρώτη μέρα του κλεισίματος των σχολείων συναντηθήκαμε με τους Δντες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και θέσαμε τα αιτήματα μας. (τακτές απολυμάνσεις των σχολείων, πλήρης αποζημίωση όλων των γονιών για τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν, κ.α.). Τα αιτήματα μας αυτά παραμένουν εξίσου επίκαιρα και χρήζουν άμεσης ικανοποίησης με ευθύνη του Δήμου και του Υπουργείου πριν φτάσουν ξανά οι μαθητές στις τάξεις.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας μας προβληματίζουν και οι ανησυχίες μας είναι πολλές γιατί  βιώνουμε τα προβλήματα των σχολείων:

έλλειψη καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά.

Είμαστε το “μάτι” των γονιών σε κάθε σχολείο ελέγχοντας τους όρους λειτουργίας των σχολείων και πως υλοποιούνται τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο. Ζητάμε συναντήσεις με Δημοτικές – Περιφερειακές Αρχές και με Διευθύνσεις Παιδείας για τον έλεγχο της υλοποίησης των μέτρων και προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας για τους όρους υγιεινής – ασφάλειας και ισότιμης δωρεάν μόρφωσης που πρέπει να παρέχει το σχολείο.

Για   το άνοιγμα  των  σχολείων :

– Πρωτεύον  για  εμάς είναι  οι ΟΡΟΙ που θα ανοίξουν τα σχολεία. Με ευθύνη του Υπουργείου πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα  σχολεία χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

– Με ευθύνη του Δήμου τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Επαρκές προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (πχ αλκοολούχα διαλύματα, απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία.

– Τήρηση  του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ειδικά τώρα με την πανδημία, φάνηκε η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ’ όλη τη λειτουργία τους.

– Να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο. Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου για τους γονείς που εργάζονται και δεν μπορούν τα παιδιά να τα φυλάξουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

– Να τηρηθούν όλοι οι όροι που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

"google ad"

– Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό για τη φετινή αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά. Απαιτείται να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά.

– Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όσους τους μαθητές τα χρειάζονται για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση κατά τις μέρες μη προσέλευσης στο σχολείο. Να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές του Δημοτικού που άλλον ένα μήνα θα παραμείνουν εκτός σχολείου.

– Ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαθητών των Ειδικών Σχολείων που παραμένουν κλειστά (να λειτουργήσει γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης για τις οικογένειες με ΑΜΕΑ, να υπάρξει μέριμνα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών από τους εκπαιδευτικούς τους, να λειτουργεί χώρος σε ανοιχτά δημοτικά γυμναστήρια και εκεί τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και των αριθμητικών αναλογιών να υπάρχουν εκπαιδευτικοί (γυμναστές, εικαστικοί, μουσικοί κλπ) που να τα απασχολούν,  υποστήριξη των παιδιών αυτών με προγράμματα ατομικής φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μαθητή και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους).

– Προσλήψεις σχολιάτρων που θα ελέγχουν την υγεία των μαθητών.

– Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας. Ως γνωστόν το κτιριακό πρόβλημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας και συνδέεται άμεσα και με τα μέτρα συνωστισμού μπροστά στην έξαρση του ιού τη νέα χρονιά.

– Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας δε θα πάνε διακοπές.

Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι γονείς να μην χρεωθεί καμία ημέρα από την κανονική τους άδεια. Για παράδειγμα, οι γονείς μαθητών του Δημοτικού που κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού από 11 Μάρτη έως 1 Ιούνη θα έχουν ήδη ξοδέψει 10 ημέρες από την κανονική τους άδεια.

 Συντασσόμαστε με το ψήφισμα του Δήμου Χανίων αλλά συγχρόνως απαιτούμε και άμεσες λύσεις. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά απαιτούμαι να αντιληφθούν και οι υπεύθυνοι ότι δεν είναι στιγμή για εκπτώσεις και δη στην ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να «υπογράψουμε» καμία τέτοια συμφωνία. Ελπίζουμε στην έγκυρη προετοιμασία ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με απόλυτη και τη μέγιστη ασφάλεια

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ