16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας: Τι συμβαίνει με τον «έξυπνο αλγόριθμο» – Οι δημιουργοί παραδέχονται κενα

Ημερομηνία:

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στις 30/7 μιλούσε για τη δημιουργία ενός προφίλ για κάθε επισκέπτη, κυρίως μέσω των στοιχείων που συμπλήρωναν οι ίδιοι στη φόρμα PLF, ενώ τόνιζε ιδιαίτερα πως ο αλγόριθμος δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. Τέσσερις μήνες μετά τη φιέστα της Σαντορίνης και το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό (για το οποίο χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως έγινε με λάθος τρόπο), η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας τονίζει με ανακοίνωσή της πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική αναφορά για τη συγκεκριμένη μεθοδολογία και θέτει σαφή και καίρια ερωτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», τα μέλη της Ενωσης ρωτούν πού είναι δημοσιευμένος ο συγκεκριμένος αλγόριθμος EVA, με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και τεχνική περιγραφή, μέσω ποιας διαδικασίας κρίσης (peer-review) έχει αξιολογηθεί η επιστημονική εγκυρότητά του και με βάση ποια δεδομένα και με ποιο πειραματικό πρωτόκολλο έγινε η αξιολόγηση αυτή. Επίσης, ζητούν από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωση για το ποιος ανέλαβε την υλοποίηση του αλγόριθμου σε επιχειρησιακό επίπεδο, με βάση ποια δεδομένα προσαρμόστηκε, δοκιμάστηκε, αξιολογήθηκε και τελικά εφαρμόστηκε επιχειρησιακά στις πύλες εισόδου της Ελλάδας αλλά και τι αξιολόγηση έχει γίνει κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής αυτής λειτουργίας του μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Παραδέχονται τα κενά

Τρεις μέρες μετά τη δημόσια διατύπωση των ερωτημάτων αυτών, κανένας από τους κ.κ. Χαρδαλιά, Κικίλια και Πιερρακάκη δεν έκρινε σκόπιμο να απαντήσει. Αντιθέτως, η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας έλαβε με e-mail απάντηση από τους ίδιους τους δημιουργούς του αλγόριθμου, στην οποία όμως ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι υποψίες για την επισφαλή μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

«Στο πρώτο βασικό μας ερώτημα, μας απαντούν πως πράγματι δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη επιστημονική εργασία και πως υπάρχει πρόθεση να δημοσιευτούν κάποια πράγματα τον Δεκέμβριο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ Χάρης Γεωργίου. Ως προς τα δεδομένα, με βάση τα οποία έγινε η επιχειρησιακή εφαρμογή του αλγόριθμου, η απάντηση που δόθηκε είναι επίσης αποκαλυπτική: «Μας απαντούν πως όντως δεν υπήρχαν δεδομένα εκείνη την περίοδο και οι έλεγχοι έγιναν μέσω προσομοίωσης ή μέσω αντίστοιχων στοιχείων στη διεθνή βιβλιογραφία» λέει ο κ. Γεωργίου.

«Πρόθεσή μας δεν είναι να κρίνουμε εμείς τον τρόπο λειτουργίας και την εγκυρότητα του αλγόριθμου. Αυτό θα το κάνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα όταν δημοσιευτεί η εργασία. Ωστόσο θεωρούμε άκρως επικίνδυνο από την πλευρά της πολιτείας να έχει γίνει η εφαρμογή του αλγόριθμου αυτού σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα» συμπληρώνει ο ίδιος.

Με λίγα λόγια, φαίνεται πως δεν δώρισαν οι επιστήμονες την EVA στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα η Ελλάδα «δώρισε» τον πληθυσμό της χώρας ως πειραματόζωο για την εφαρμογή του αλγόριθμου, με αποτέλεσμα σήμερα οι ίδιοι οι υπουργοί να παραδέχονται ότι ο τουρισμός άνοιξε όπως-όπως…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη-Επιδοτήσεις: “Ανάσταση” για χιλιάδες αγρότες

Ανάσταση για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης καθώς ξεκινούν από...

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...

Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από το θάνατo ενός σπουδαίου πολιτικού

«Η καρδιά του Γιώργου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ.,...