17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

“Έξω οι βάσεις του θανάτου”: Όχι στον πόλεμο που δημιουργεί πρόσφυγες είπαν οι Χανιώτες, στις νατοϊκές εγκαταστάσεις στο Μαράθι | Φωτός

Ημερομηνία:

Μπορεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να θεωρεί ότι η Κρήτη είναι ένα αεροπλανοφόρο για τις στρατιωτικές ανάγκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όμως αρκετοί ακόμα στα Χανιά δε χαίρονται με τέτοιες διαπιστώσεις και αντιδρούν.

Μετά από πολλούς μήνες, και πιο συγκεκριμένα, από την μεγάλη παγκρήτια κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 25 Μαϊου του 2015, οι Χανιώτες, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, βρέθηκαν στις νατοϊκές εγκαταστάσεις στο Μαράθι για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη τους, στους σκοπούς τους, στις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.

Διαδήλωσαν ενάντια στη χρήση των βάσεων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που είναι πολεμικές, και συντελούν στην καταστροφή που οδηγεί τους ανθρώπους να επιλέγουν τον δρόμο της προσφυγιάς. O αγώνας ενάντια στον πόλεμο, σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι αγώνας υπέρ των προσφύγων και ενάντια σε αυτούς που εξωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τους τόπους τους.

DSCF0023

Η κινητοποίηση είχε προαναγγελθεί στα πλαίσια του πολύ πετυχημένου 15ου Αντιπολεμικού Διημέρου.

DSCF0018

Οι προσδοκίες όμως που δημιούργησε η μεγάλη προσέλευση πολιτών στο φεστιβάλ επαληθεύτηκαν μερικώς μόνο στη σημερινή πορεία αφού αν και ο αριθμός των διαδηλωτών δεν ήταν μικρός και έφτασε τις αρκετές εκατοντάδες, σίγουρα απείχε από τη συμμετοχή που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες που ξεπέρασε τις πολλές χιλιάδες.

DSCF9957

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με καθυστέρηση από τα Χανιά και με πούλμαν, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες οι διαδηλωτές έφθασαν στο Μαράθι περίπου στις 14.30 το μεσημέρι.

DSCF0062

Οργανωμένα και σε μπλοκ κατέβηκαν ως την πύλη των νατοϊκών εγκαταστάσεων στο Μαράθι ενώ φώναζαν συνθήματα για τις στρατιωτικές βάσεις, αλλά και για το προσφυγικό, για την οικονομική κρίση, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Γιώργος Τζήμας: Αυτές οι ημέρες να αποτελέσουν αρχή για να γιγαντωθεί το κύμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες

DSCF9984
Ο Γιώργος Τζήμας, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλία Φοιτητών Κρήτης

Ο Γιώργος Τζήμας, εκ μέρους της Ενωτικής Πρωτοβουλία Φοιτητών Κρήτης είπε:

«Σήμερα συνδιοργανώσαμε μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς από την Κρήτη μια αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση. Απαιτούμε να φύγουν οι νατοϊκές βάσεις της τρομοκρατίας και του πολέμου. Ο πόλεμος είναι ένα ζήτημα που έχει έρθει στην Ελλάδα και απασχολεί την Ευρώπη, δημιουργεί κύμματα προσφυγιάς, ξεριζωμό ανθρώπων – κάτι που και ο ελληνικός λαός το έχει περάσει.

DSCF9993

"google ad"

Θέλουμε – και για αυτό το λόγο κάναμε και ένα αντιπολεμικό διήμερο το οποίο είχε μεγάλη μαζικότητα και μας χαροποίησε – να ενισχύσουμε ουσιαστικό το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό συναίσθημα το οποίο χρειάζεται να έχει ο ελληνικός λαός για να ενισχύσει την αλληλεγγύη που δείχνει στους πρόσφυγες.

DSCF9951

Ουσιαστικά και για εμάς είναι ένα στοίχημα, αυτό το τριήμερο, αυτές οι ημέρες να αποτελέσουν την αρχή ούτως ώστε το επόμενο διάστημα να γιγαντωθεί το κύμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, να καταφέρει ο λαός ν διεκδικήσει και να πολεμήσει τις αιτίες που προκαλούν τον πόλεμο. Τις αιτίες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ίδιο το σύστημα».

Γιάννης Κυριακάκης: «Ο πραγματικός ένοχος οι ιμπεριαλιστές που βομβαρδίζουν χώρες»

DSCF0009
Ο Γιάννης Κυριακάκης, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανυπόταχτη Κρήτη»

Ο Γιάννης Κυριακάκης, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανυπόταχτη Κρήτη» συμμετείχε και αυτός στην κινητοποίηση και είπε τα εξής:

DSCF0066

«Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται στη νατοϊκή βάση για να καταδείξει τον βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τους λαούς και δημιουργεί πρόσφυγες, νεκρούς, θύματα και στη συνέχεια καλεί τις υπόλοιπες χώρες να διαχειριστούν το πρόβλημα που το ίδιο έχει δημιουργήσει».

DSCF9970

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακάκη, «οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να στρέφονται ενάντια στους πρόσφυγες, τα θύματα αυτής της ιστορίας. Οφείλουν να στραφούν ενάντια στον πραγματικό ένοχο που είναι οι ιμπεριαλιστές οι οποίοι βομβαρδίζουν και καταστρέφουν χώρες».

Ο κ. Κυριακάκης σχολίασε και για επιτυχία του Αντιπολεμικού Διημέρου:

DSCF0010

«Το Αντιπολεμικό Διήμερο είναι των φοιτητών αλλά στα 15 χρόνια που γίνεται έχει ξεφύγει από αυτό το ρόλο. Διεκδικεί ένα ευρύτερο πολιτικό ρόλο στην κοινωνία των Χανίων και ήταν ένα γεγονός που εμείς σα τοπική κοινωνία θα πρέπει να ευχαριστούμε τους φοιτητές που έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αφύπνιση του αντιπολεμικού, φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού αισθήματος του λαού μας. Τους ευχόμαστε να έχουν πάντα επιτυχίες, όπως στο διήμερο αυτό φεστιβάλ το οποίο επισκέφθηκαν πάνω από 7.000 άνθρωποι».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ