13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τον αγωγό EastMed που περνά από την Κρήτη

Ημερομηνία:

Μνημόνιο συναντίληψης υπέγραψαν χθες  Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Ο αγωγός σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Από τις μελέτες προκύπτει ότι ο EastMed είναι η πιο ανταγωνιστική επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, δήλωσε στην Καθημερινή Κύπρου ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Με βάση τις μελέτες η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κ.μ. Δεδομένων αυτών, βρίσκονται σε εξέλιξη βαθυμετρικές μελέτες που θα δείξουν τη βέλτιστη και ασφαλή διαδρομή του αγωγού.

Τα κοιτάσματα, που έχουν εντοπισθεί αλλά και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για τις ενεργειακές δυνατότητες της περιοχής, καθιστούν την ανατολική Μεσόγειο ως την πρώτη επιλογή για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί έως το 2040.

Εξάλλου, οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες για τις τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών για τα ενεργειακά ζητήματα με Ισραήλ και Ιορδανία.

Στις 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και στις 16 Ιανουαρίου επίσης στη Λευκωσία η συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, στην οποία θα παραστεί και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα.

Παρασκηνιακές διεργασίες για ΑΟΖ

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε χθες ραγδαίες εξελίξεις και στο μέτωπο της ΑΟΖ. Σε ερώτηση «πού βρίσκεται το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο;», ο Χανιώτης υπουργός απάντησε: «Η οριστική και τελική οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι επιβεβλημένη και νομίζω θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα. Είναι μικρές, κατά τη γνώμη μου, οι διαφορές και σίγουρα μπορούμε να ολοκληρώσουμε την οριοθέτηση πολύ σύντομα».

Για το θέμα της ΑΟΖ, και όχι άσχετα όπως φαίνεται με την προαναγγελία Σταθάκη, είχαμε χθες αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Δημοσιεύματα που φέρνουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος την Κρήτη, αφού ούτε λίγο-ούτε πολύ αποκαλύπτουν πυρετώδεις διεργασίες και έντονο παρασκήνιο, ώστε η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιταλίας, που προγραμματίζεται αρχές καλοκαιριού στην Κρήτη, να σφραγιστεί από την κομβική εξέλιξη της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία!

«Έντονες διεργασίες διεξάγονται στο παρασκήνιο, προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία στην τετραμερή διάσκεψη κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιταλίας, που προγραμματίζεται αρχές καλοκαιριού στην Κρήτη. Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν ήταν το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στη Λευκωσία, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Ν. Κοτζιάς συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, θέμα που – σύμφωνα με τις πληροφορίες – βρίσκεται σε πολύ λεπτό, πλην όμως ικανοποιητικό σημείο.

Στη συνάντηση της Κρήτης, αρχές του καλοκαιριού, όμως στις τρεις χώρες θα προστεθεί και η Ιταλία, καθώς υπάρχουν κοινοί σχεδιασμοί στο χώρο της ενέργειας. Στη Ρώμη θα έχουν διενεργηθεί οι εκλογές και θα υπάρχει νέα κυβέρνηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά σχετικά κεντρικά δημοσιεύματα, όπως αυτό της real.gr και επισημαίνουν συνάμα: «Τα παραπάνω επιτρέπουν στην Αθήνα να κινείται για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο – που είναι και το πλέον δύσκολο – όσο και με την Ιταλία.

Εντωμεταξύ, συζήτηση για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ υπάρχει και μεταξύ Αθήνας και Αλβανίας»…

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ