14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης για το bullying

Ημερομηνία:

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την εταιρεία stoiximan.gr πραγματοποίησαν έρευνα για την πρόληψη και την εστιασμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Στην επίσημη παρουσίαση, για τα αποτελέσματα της έρευνας μίλησαν σημαντικοί Έλληνες αθλητές απ’ όλα τα αθλήματα.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας ανέφεραν ότι:

1.Ο ενδοσχολισκός εκφοβισμός είναι στα περίπου ίδια επίπεδα με τις άλλες χώρες της Δ.Ευρώπης, παρόλο που κάποιες έρευνες δείχνουν υψηλότερα ποσοστά.

2.Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση κινείται σ ένα ευρύ φάσμα:Από τις ανοιχτές σωματικές, λεκτικές και ψυχολογικές μορφές βίας έως και τις πλέον συγκαλημμένες ή ήπιες και έμμεσες.

3. Η θυματοποίηση συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους αλλά και οικογενειακών δυσλειτουργικών με βάση δεδομένα από εναλλακτικές μετρήσεις για την οικογένεια.

4. Η σχέση με τον πατέρα και οι μορφές διαπαιδαγώγησης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπλοκή στον εκφοβισμό.

Μιχάλης Ζαμπίδης: «Δεν πρέπει κανένα παιδί να φοβάται»

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής KickBoxing, Μιχάλης Ζαμπίδης αφού εξέφρασε τη χαρά του για την πρωτοβουλία της εταιρείας stoiximan και του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε για το σεβασμό που πρέπει να υπάρχει προς όλους τους συνανθρώπους μας ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να φοβάται.

zampidis

«Συμμετέχω σε αυτή την πρωτοβουλία της Stoiximanγια τον σχολικό εκφοβισμό γιατί θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε για την άμεση εξάλειψη του φαινομένου. Εκπροσωπώ τα δυναμικά αθλήματα στα οποία το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός του αντιπάλου. Του συναθλητή μας. Σήμερα δίνουμε το μήνυμα του σεβασμού. Του σεβασμού του κάθε ανθρώπου με τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητές του. Είναι πολύ λυπηρό η Ελλάδα να είναι ψηλά στην ευρωπαϊκή λίστα στον σχολικό εκφοβισμό. Και λέω είναι λυπηρό για την Ελλάδα, γιατί είμαστε μια χώρα που πάντα βοηθάμε τον διπλανό μας και πάντα προστατεύουμε τον αδύναμο. Έχουμε να κάνουμε όμως με ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Και δυστυχώς ήρθε στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό. Είναι όμως μια αφορμή που νομίζω ότι μας έκανε όλους μας να αντιδράσουμε άμεσα. Με μεγάλη χαρά έμαθα για την πρωτοβουλία της Stoiximan με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και όλους εμάς τους αθλητές που είμαστε σήμερα εδώ. Και θα είμαστε εδώ όποτε χρειάζεται μέχρι να πάει το μήνυμα και στο τελευταίο σχολείο στην Ελλάδα. Το μήνυμα είναι σαφές: δεν πρέπει κανένα παιδί να φοβάται».

Αλεξάνδρα Ασημάκη: «Ο αθλητισμός διαδίδει τις υψηλές αρχές της άμιλλας και του σεβασμού»

Για τον σημαντικό ρόλο του αθλητισμού στην καταπολέμηση του bulling μίλησε η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Πόλο, Αλεξάνδρα Ασημάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά.

alexandra_1

«Με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα στην πρωτοβουλία της Stoiximanγια την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.Εκπροσωπώ σήμερα το πόλο, ένα άθλημα που έχει κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες με τις επιτυχίες του. Που πάντοτε πρωτοστατεί σε κοινωνικές πρωτοβουλίες. Οι αθλητές έχουμε έναν διπλό ρόλο στην καταπολέμηση του bullying.Ο αθλητισμός διαδίδει τις υψηλές αρχές της άμιλλας και του σεβασμού.Μαθαίνει την έννοια της ομάδας. Και νομίζω αυτό είναι το σημαντικό για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Η ομάδα. Όλα τα παιδιά σε κάθε τάξη, σε κάθε σχολείο στην Ελλάδα να είναι μια ομάδα χωρίς να απομονώνουν κανέναν. Γιατί μια ομάδα τους χρειάζεται όλους. Επιπλέον, οι αθλητές αποτελούμε πρότυπα για τα νέα παιδιά και με αυτή μας την ιδιότητα πρέπει όλοι μας συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις. Πρέπει, οφείλουμε να απασχολούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πέρα από τις αθλητικές μας επιδόσεις και για να προβάλουμε τα σωστά πρότυπα για τα νέα παιδιά. Και στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, όλη η κοινότητα του υγρού αθλητισμού, όλη η κοινότητα του αθλητισμού στην Ελλάδα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».

"google ad"

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ