22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Έρχονται “στράτες” στη Φύση για τα βότανα της Κρήτης, υπό την “ομπρέλα” της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Ημερομηνία:

Την “κρητική στράτα” επιδιώκει να καθιερώσει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε μια προσπάθεια να φέρει κοντά στη φύση μικρούς και μεγάλους που θα λάβουν μέρος στις εξορμήσεις που οργανώνονται προκειμένου να γνωρίσουν την ομορφιά και την ποικιλία των βοτάνων και των φυτών της Κρήτης που τείνουν να εξαφανισθούν.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης πρόκειται να δημιουργήσει ένα νέο Σύλλογο με σκοπό τη συμμετοχή ενδιαφερομένων που επιθυμούν να γνωρίσουν την ομορφιά και την ποικιλία των βοτάνων και των φυτών της Κρήτης που τείνουν να εξαφανισθούν.

Η προσπάθεια αυτή της ΟΑΚ έχει ως σκοπό τη δημιουργία Ομάδων για μία «κρητική στράτα» μέσα στη φύση. Οι περίπατοι αυτοί διάρκειας μισής ημέρας θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν τον τρόπο και τις μεθόδους αναγνώρισης των βοτάνων από τους βοτανολόγους.

Οι τουρίστες που καταφθάνουν στην Κρήτη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κρητική χλωρίδα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΟΑΚ, Κωνσταντίνο Ζορμπά, γι’αυτό και η ΟΑΚ επιχειρεί να φέρει κοντά στα ενδημικά βότανα και φυτά και τους ίδιους τους Κρητικούς. Το ενδιαφέρον από σχολεία είναι μεγάλο και το επόμενο διάστημα θα καταρτιστεί το πρόγραμμα της πρώτης εξόρμησης σε περιοχή της Κισσάμου Χανίων.

Της προσπάθειας αυτής ηγείται ο Γάλλος Βοτανολόγος Ζακ Ζαφράν, στα πλαίσια των δράσεων του Μουσείου Βοτάνων του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, ο οποίος και θα συνοδεύει τις Ομάδες στους περιπάτους.

Όπως είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης ο γενικός διευθυντής της ΟΑΚ, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο Ζακ Ζαφράν έχει αφιερώσει τη ζωή του στο χώρο αυτό και έχει προσφέρει στο Μουσείο Βοτάνων του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, πάνω από 9.000 βότανα.

Η αναγνώριση των βοτάνων και των φυτών, τα βασικά χαρακτηριστικά τους, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας θα αναλύονται κατά τη διάρκεια της «κρητικής στράτας».

Η προσπάθεια αυτή απευθύνεται σε ενήλικες και συνταξιούχους, καθηγητές Βιολογίας στη Β΄θμια Εκπαίδευση, βοτανολόγους, σπουδαστές, βιοκαλλιεργητές και όσοι ενδιαφέρονται για την φυσικό πολιτισμό της Κρήτης.

Η Κρήτη, ως τόπος εξαιρετικού φυσικού κάλλους, μας καλεί να τη γνωρίσουμε διαβαίνοντας στην ύπαιθρό της, αναδεικνύοντας τη σημασία του σεβασμού στο περιβάλλον, κορωνίδα του οποίου αποτελούν τα ενδημικά είδη και τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά.

Για δήλωση συμμετοχών και για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να καλείται στον Υπεύθυνο του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ κ. Αντώνη Καλογεράκη, στο τηλ. 28240 22500 και στο email: kalogerakis@oac.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...

Η συγγραφέας Ουλρίκε Ράιλανς στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το Ινστιτούτο Γκαίτε, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης...