16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Έσπασε τη “μπουμπουροφωλιά” ο Τραμπ, και τα Χανιά (ελέω Σούδας) είναι στο επίκεντρο!

Ημερομηνία:

Ε ρε χαρές και πανηγύρια. Από τον Κιμ το περιμέναμε και από τον Ντόναλντ μας ήρθε. Αψηφώντας τους πάντες και τα πάντα και τηρώντας μία στάση ολότελα μονόπλευρη ο Τραμπ εξώθησε τα πράγματα στα άκρα. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν συμβάδισαν με την παγκόσμια συναίνεση στο ζήτημα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Έβαλαν αμέτρητες φορές βέτο σε ψηφίσματα υπέρ Παλαιστίνης αλλά συμμορφωνόταν με το Διεθνές Δίκαιο. Τώρα, ο Τραμπ ξεπάστρεψε τη μπουμποριά, τα γράφει όλα και όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων του και κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί σε ακραία συντηρητικά λόμπι των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα γίνει η μόνη χώρα που θα έχει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί πολίτες απορρίπτουν την απόφαση. Μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Brookings, που αφορούσε την μετεγκατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, έδειξε ότι το 63% των Αμερικανών είναι αντίθετο ενώ το 31% είναι υπέρ. Οι Δημοκρατικοί δήλωσαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους κατά της μετεγκατάστασης ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσιάστηκαν διχασμένοι.

Με αυτή του την απόφαση, που θα σημαδέψει ανεξίτηλα τη θητεία του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τερματίζει τις δεκαετίες αμερικανικής αμφισημίας και εφαρμόζει μια από τις πιο εμβληματικές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του.

Αλλά ταυτόχρονα απομονώνεται στη διεθνή σκηνή ενώ παίρνει το ρίσκο να διαγράψει τις όποιες αχνές ελπίδες υπήρχαν για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και να προκαλέσει αναβρασμό στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει μια τέτοια μονομερή απόφαση. Ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικών Κρατών, επίσης. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει τον Τραμπ για τις συνέπειες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ήδη ότι θα μειώσει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της συμμάχου των ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση του Τραμπ και απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί πάση θυσία η βία. «Δεν συμφωνούμε με την αμερικανική απόφαση», είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ταυτόσημη άποψη εξέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ενώ η ΕΕ εξέφρασε την «σοβαρή ανησυχία της».

Πριν από την ομιλία του, πολλοί ηγέτες είχαν απευθύνει έκκληση στον Τραμπ να ζυγίσει τα λόγια του και να μετρήσει τις συνέπειες που θα έχουν οι πράξεις του, καθώς η Ιερουσαλήμ είναι ένα διπλωματικό καζάνι που βράζει.

«Δεν μπορώ να κρύψω τη βαθιά ανησυχία μου», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος δεν μπορεί παρά να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη όπου βρίσκονται οι ιερότεροι χώροι λατρείας των τριών μεγαλύτερων μονοθεϊστικών θρησκειών, ανάμεσά τους κι ο Ναός της Αναστάσεως.

Στη Λωρίδα της Γάζας, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κι έκαψαν αμερικανικές σημαίες και φωτογραφίες του Τραμπ. Παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία και κινητοποιήσεις στη Ραμάλα, στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ.

Η ισχυρή παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κάλεσε σήμερα σε νέα εξέγερση κατά του Ισραήλ, μετά την μονομερή αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

“Θα πρέπει να ζητήσουμε και να εργαστούμε για την έναρξη μιας ιντιφάντα απέναντι στον σιωνιστή εχθρό”, ανέφερε σε ομιλία του στη Γάζα ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα του Λιβάνου al-Akhbar που πρόσκειται στην οργάνωση Χεζμπολάχ κήρυξε στο σημερινό της πρωτοσέλιδο “Θάνατο στην Αμερική”. Πρόκειται για την σφοδρότερη αντίδραση από τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης κατά την απόφασης του Τραμπ σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αντίδραση της οργάνωσης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

"google ad"

Η Akhbar χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ “το νέο Μπάλφουρ της Αμερικής”, αναφερόμενη στην Διακήρυξη Μπάλφουρ πριν από έναν αιώνα, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και έσπειρε τον σπόρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

“Σήμερα στην Παλαιστίνη υπάρχει μια ικανή, ισχυρή αντίσταση η οποία έχει στην κατοχή της χιλιάδες ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν το Τελ Αβίβ”, γράφει η εφημερίδα.

Η Χεζμπολάχ είναι μια στρατιωτική και πολιτική οργάνωση που διαθέτει μεγάλο στρατιωτικό εξοπλισμό και έχει εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις με το Ισράηλ, μετά τον σχηματισμό της το 1982.

Από την πλευρά της μια ισχυρή ιρακινή πολιτοφυλακή, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, η Χαρακάτ Χεζμπολάχ αλ-Νουτζάμπα, ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Τραμπ μπορεί να “νομιμοποιήσει” μια επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

“Η ανόητη απόφαση του Τραμπ…θα γίνει η μεγάλη σπίθα που θα απομακρύνει αυτή την οντότητα (το Ισραήλ) από τον κορμό του ισλαμικού έθνους και ένας λόγος που θα νομιμοποιεί τη στοχοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της οργάνωσης Ακράμ αλ-Κάαμπι.

Και μέσα σε όλα αυτά η Σούδα, η οποία μεγαλώνει, επεκτείνεται, ο ρόλος της ισχυροποιείται. Με τις βαθιές υποκλίσεις των τοπικών αρχών να αποτυπώνουν τη “συνεργασία πρότυπο” κατά τον αμερικανο πρέσβη Geoffrey R. Pyatt, που αν μη τι άλλο, ευνοεί τα σχέδια για επέκταση των βάσεων και μας θέτει στο επίκεντρο μίας πολιτικής ακραίας που είναι ξεκάθαρο μετά και τη χθεσινή ενέργεια Τραμπ ότι ακολουθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Με πληροφορίες από topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...