19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

“Ή τις αλυσίδες, ή τα όπλα”: Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση του ΚΚΕ στα Χανιά για τον “ηρωικό Δεκέμβρη του ’44” και τα διδάγματά του

Ημερομηνία:

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Τ.Ε Πόλης και Υπαίθρου Χανίων, αφιερωμένη στον ηρωικό Δεκέμβρη του 44΄ και τα σύγχρονα διδάγματά του. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία απο τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο χρονικό των γεγονότων απο την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Στην ομιλία του ο Κ.Μπάτσικα ανέφερε:

…Ο ηρωικός Δεκέμβρης του ΄44 είναι μια από τις μεγάλες ανατάσεις του λαϊκού κινήματος τη δεκαετία 40-49. Συνιστούν την μεγαλύτερη προσφορά του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, κορυφαία συμβολή στη δράση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος τον αιώνα που πέρασε.

Ο Δεκέμβρης του ’44 ήταν αναπόφευκτός γιατί εξέφρασε τη συνέχιση της ασίγαστης ταξικής πάλης που προϋπήρχε στη διάρκεια του πολέμου. Ταξική πάλη που μπορεί όσο ήταν δυνατόν να κρυβόταν μέσα στις φλόγες του πολέμου… Το ΚΚΕ διάλεξε το δρόμο του αγώνα απέναντι στον ελληνοαγγλικό ταξικό αντίπαλο που ήθελε να τσακίσει το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, να εξαφανίσει τους κομμουνιστές, να κόψει το δρόμο στην προοπτική η μεγάλη και ηρωική δράση του λαού την περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής να έχει σαν έπαθλο μια Ελλάδα της λευτεριάς και της προκοπής του λαού – αφέντη στο τόπο του και τον πλούτο που παράγει.

DSC_007k7

…Ο αγώνας το Δεκέμβρη του’44 δεν είχε νικηφόρα έκβαση λόγω του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων ιδιαίτερα σε στρατιωτικό επίπεδο. Άλλωστε σε κανέναν αγώνα για να μπεις να οργανώσεις και να πρωταγωνιστήσεις δεν το επιλέγεις με κριτήριο την εξασφάλιση εκ των προτέρων της νίκης. Η αποτελεσματικότητα ενός αγώνα δεν κρίνεται μόνο από το αποτέλεσμα της στιγμής. Κρίνεται κυρίως από τις παρακαταθήκες που αφήνει. Κρίνεται από την διαχρονική έμπνευση που μεταδίδει από γενιά σε γενιά, στην ασίγαστη και αδιάκοπη πάλη της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές. Γι αυτό λέμε χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται. Δεν έχει κανέναν λόγο σήμερα κανείς να απογοητεύεται μπροστά στις δυσκολίες που φέρνει η προσωρινή υποχώρηση του κινήματος. Γιατί ο λαός δεν έχει δοκιμάσει ακόμα τη δύναμη του.

DSC_0054

Σήμερα η αστική τάξη, τα κόμματα της απέναντι στην εργατική τάξη αντιπαραθέτουν στην στρατηγική της που σε τελική ανάλυση είναι η υπεράσπιση της αστικής εξουσίας, η μακροημέρευση του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην πίεση και στα κελεύσματα της προσαρμογής στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Η σπορά που έριξαν οι μαχητές του Δεκέμβρη, οι ηρωικοί μαχητές τους Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδα και της ΕΑΜικής αντίστασης, οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης στις φυλακές και τις εξορίες, τροφοδότησε τις νέες γενιές κομμουνιστών που πήραν άξια την σκυτάλη, των κομμουνιστών που δεν λύγισαν στην πρωτοφανή πίεση που άσκησε η υποχώρηση του κομμουνιστικού κινήματος με τη νίκη ης αντεπανάστασης. Τροφοδότησε τις νέες γενιές που συνεχίζουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει ο συσχετισμός δυνάμεων.

Με το ΚΚΕ, την εργατική τάξη και τους συμμάχους, τη νέα γενιά, να πάρουμε στα χέρια μας την πρώτη ευθύνη για την αναγέννηση της ταξικής πάλης, για το σοσιαλισμό.

DSC_0077

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...