17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Α΄ έκθεση Κρητικού Τύπου

Ημερομηνία:

O Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Κρητικούς να επισκεφτούν την Α΄ έκθεση Κρητικού Τύπου.

Την έκθεση διοργανώνουν η Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση Μ.Μ.Ε (ΠΑΔΕ ΜΜΕ) και ο typoskrirtis.gr, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, και την συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και την ευγενική χορηγία του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης.

Πρόκειται για μία σημαντική έκθεση που παρουσιάζει τον Κρητικό τύπο τα τελευταία εκατό χρόνια, αναδεικνύοντας θέματα πολιτικά, κοινωνικά, ιστορικά αθλητικά κ. α… δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης και πρόσθεσε: «Στην έκθεση αλλά και στην ημερίδα ου θ’ ακολουθήσει θα δούμε πως βάδισε και που βαδίζει ο κρητικός τύπος, μέσα από μία μακρόχρονη ιστορική διαδρομή.

Γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητη την επίσκεψη όλων των κρητικών στην έκθεση.»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλυτάκης, χαρακτήρισε την έκθεση ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς και επεσήμανε: «Μέσα από την έκθεση

οι νεότερες σχετικά γενιές θα μάθουν την ιστορία αυτού καθεαυτού του κρητικού τύπου, όπως και πάρα πολλές ιστορικές πηγές του τόπου μας μέσα από τα φύλλα των εφημερίδων.

Είναι πολύ σημαντικό ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και εκθέσεις μετατρέπουν τον τύπο συνολικά όχι μόνο σ’ ένα εργαλείο μέσα από το οποίο ενημερωνόμαστε καθημερινά για τα τεκταινόμενα αλλά και σε φορέα αποτύπωσης της ιστορίας του τόπου μας.»

Μετά τα  εγκαίνια ακλούθησε ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος και η προσφορά του».

Τιμητικές πλακέτες  για την προσφορά τους στην Α’ Έκθεση Κρητικού Τύπου δόθηκαν από την ΠΑ.Δ.Ε Μ.Μ.Ε στον Περιφερειάρχη  κο.Σταύρο Αρναουτάκη ,στον Δήμαρχο Ηρακλείου κο. Κουράκη Γιάννη, στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στα Χανιά ,Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης ,στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, στον γιατρό Γιακουμάκη Γιάννη του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης, και στο Αρχείο Κρήτης στον Γιώργο & Ηρώ Σγουράκη.

Στην ημερίδα που θα ακολούθησε ομιλητές ήταν οι :

–         Κώστας Γραμματικάκης (Εκδότης – Συγγραφέας) με θέμα « Η Ζωντανή Ιστορία του Κρητικού Τύπου»

–         Δημήτρης Σάββας (Προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου) με θέμα «Ο Τύπος στο Παλιό Ηράκλειο»

–         Γιάννης Παπιομύτογλου (Πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης) με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος μέχρι το 1980»

–         Κωστής Μαμαλάκης (Επιμελητής Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης) με θέμα «Ο Παράνομος Τύπος στα Χρόνια της Κατοχής»

"google ad"

–         Μανόλης Κογχυλάκης (Εκπαιδευτικός – Ερευνητής) με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος της Διασποράς»

–         Σπύρος Επιτροπάκης (Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Π. Κρήτης – Οικονομολόγος) με θέμα «Οικονομική Κρίση και ο Τύπος»

–         Η ημερίδα έκλεισε με την προβολή από τη σειρά «Αυτή είναι η Κρήτη» του αρχείου Κρήτης των Γιώργου & Ηρώς Σγουράκη  ταινία με τίτλο «Ιστορική Επισκόπηση του Κρητικού Τύπου».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ