27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Αγιολογικόν Λειμωνάριον – Του Αρχιμ. Ιγνάτιου Θ. Χατζηνικολάου – Γνωριμία με τους Αγίους μας

Ημερομηνία:

Για άλλη μια φορά με ξάφνιασε ευχάριστα ο ακάματος εργάτης του καλού΄, ο ανύσταχτος συγγραφέας και συνεπής αρθρογράφος σε περιοδικά κι εφημερίδες Αρχιμανδρίτης Πατήρ Ιγνάτιος Χατζηνικολάου με το καινούργιο του βιβλίο το «Αγιολογικόν Λειμωνάριον» που δεν είναι ούτε το δέκατο ούτε το εικοστό παρά το εικοστό έβδομο.

Σεβαστέ Πάτερ, δε σου κρύβω πως κάθε φορά απού διαβάζω άρθρα σου γή κάποιο από τα βιβλία σου συγκινούμε, ιδιαίτερα όταν σκεφτομαι τσ’ ανημπόριες και τσοι δυσκολίες απού φέρνει το φορτίο των δεκαετιών απού σηκώνεις. Κι ούλες τσ’ άλλες δυσκολίες απού αντιμετωπίζεις με τσ’ αναπηρίες απού φιλοξενεί το κορμί σου. Και πως καταφέρνεις να στέκεις όρθιος και να προσφέρεις στην κοινωνία αυτά τα πολύ ωραία πνευματικά δώρα, είτε σαν βιβλία είστε σε άρθρα σου που ένα από τουτανά είναι και το Αγιολογικό Λειμωνάριο που όπως προκύπτει από το περιεχόμενο ντου το έγραψες για να λύσεις απορίες και ν’ απαντήσεις σε ερωτήσεις συνανθρώπων μας, που δεν γνωρίζουνε πότε εορτάζουνε. Γι’ αυτό και θέτεις τα πράγματα στη πραγαματική ντωνε διάσταση. Όνομα που δεν αναγράφεται στο Αγιολόγιο δεν εορτάζει.

Για τη γνωριμία μας επομένως με τους Αγίους μας έγραψες το Αγιολογικό Λειμωνάριο ύστερα από επίπονη και επίμονη εργασία ερευνώντας τσοι πηγές και τα βοηθήματα απού αναφέρεις. Που είναι στ’ αλήθεια ένα ανθόκηπος με τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου και μια εύχρηστη αγιολογική πηγή για τον καθένα μας για να παίρνει πληροφορίες από την σύντομη αναφορά σου Σεβαστέ Πάτερ στο βίο και το μαρτύριο του Αγίου απού φέρει το όνομά του καθένας.

Εύστοχα εδιάλεξες τσοι λιγότερο γνωστούς Αγίους στο ευρύ κοινό από «τοσούτον έχοντες περικείμενου ημίν νέφος μαρτύρων…» Εβρ.1β,1 και φωτίζεις την άγνοια πολλώ συνανθρώπω μας. Και βλέπομε ονόματα Αγίων απού πολλοί τα αγνοούσαμε γι’ αυτό και εορτάζαμε άλλοι τη Λαμπρή κι άλλοι κι άλλες τα Χριστούγεννα γη τω Παμεγίστων Ταξιαρχώ γη των Αγίων Πάντων, ενώ το Αγιολογικό Λειμωνάριο, μας πληροφορεί πως αυτά τα ονόματα αντιπροσωπεύονται από Αγίους απού εμαρτυρήσανε, γιατί ομολογήσανε την πίστη ντωνε στο Χριστό όπως και ούλο το περικείμενο νέφος, απού συχνά παρακολουθούμε στσοι σπερνούς τα’ όρθρους και τσοι Θείες λειτουργίες στσ’ ομώνυμες εκκλησίες τωνε. Και με συντομία αναγράφω μερικά από τα ονόματα απού εσύ αναφέρεις: ο Άγιος Επαμινώνδας, η Αγία Ζωή, η Ιλουία, ο Άγιος Κυριάκος, ο Μιλτιάδης, ο Λάμπρος, ο Φωκίων, η Χριστίνα, η Χρυσή, η Αργυρή, ο Σωκράτης και άλλοι.

Μαζί όμως με τα συναξάρια και τσ’ ημερομηνίες του μαρτυρίου του κάθε Αγίου γη Αγίας απού αναφέρεις στο βιβλίο σου είναι αρκετές κι οι πληροφορίες απού αναφέρεις και αφορούνε εορτές και εορτάζοντες, γι’ αυτό κι αξίζει να διαβαστούνε με προσοχή, κι εκείνες. Γιατί είναι αλήθεια Σεβαστέ Πάτερ αυτό που με αγωνία κι εσύ επισημαίνεις ότι δε φταίνε καθόλου οι Χριστιανοί απού είναι ακατήχητοι αλλά οι κληρικοί, οι θεολόγοι κι οι γι εκπαιδευτικοί απού τσοι «παιδαγωγούνε εν Χριστώ» μόνο με φιέστες και άχρωμα γραφτά γη κηρύγματα.

Εκτός όμως, σεβαστέ Πάτερ από τη μεγάλη σου προσπάθεια για να συγγράψεις και αυτό το βιβλίο σου απού προτρέπεις με τα γραφόμενά σου τον καθένα μας να γίνουμε αγιομίμητοι, βγαίνει και το συμπέρασμα, που όσο και αν θέλω να είμαι φειδωλός στσ’ εκφράσεις μου, δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος στο μεγάλο σου ζήλο και το υπερβάλλον ενδιαφέρον σου για τον περιούσιο λαοί του Θεού. Στ’ αλήθεια Πάτερ Ιγνάτιε πόσοι σαν κι εσένα απού σε συντροφεύει ο Πολυχρόνης με τσοι πολλές ανημποριές απού προσφέρει, και τσοι όχι και λίγες αναπηρίες απού φιλοξενεί το καταταλαιπωρημένο σου κορμί σου παρουσιάζει τσοι δικές σου πνευματικές προσφορές και δραστηριότητες; Πολλές φορές διαβάζω γη γροικώ από τα ΜΜΕ για βραβεύσεις και επιβραβεύσεις και αναρωθιούμε ατζεμπις γι είντα να μη γροικάτε και μια φωνή για το ταπεινό και αθόρυβο αρχιμανδρίτη Ιγνάτιος για το έργο απού προσφέρει. Και όχι τόσο για να τιμηθεί ο Σεβαστός Πατήρ γιατί όσοι τονε διαβάζουμε και τονε γνωρίζουνε τονε τιμούνε και τονε σέβονται. Αλλά ν’ ακουστεί το έργον του και να ξυπνήσουνε συνειδήσεις για να πάρουνε τη σκυτάλη γιατί οι καιροί είναι πονηροί και χρειάζεται εγρήγορση.

Σεβαστέ Πάτερ τα ευχαριστώ μου είναι πολλά και η γι ευγνωμοσύνη μου μεγάλη και για το Αγιολογικό Λειμωνάριο και την όπως πάντα ευγενική σου αφιέρωση. Και εύχομαι από καρδιάς υγεία, μακροημέρευση και αντοχή να συνεχίζει το πολύ ωραίο αγώνα απού ξεκίνησες πριν από πολλές δεκαετίες. Ο Θεός να σ’ ευλογεί.

 

Κουτράκης Εμμανουήλ του Γεωργίου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να μας “κάψει” τον εγκέφαλο;

Ενίοτε αισθάνεσαι πως «καίγονται» εγκεφαλικά κύτταρα σε συναναστροφές. Όντως...

Το Κόσοβο, η Ντόρα, οι Αμερικανοί με τη βάση τους κι ένας ορατός κίνδυνος για την Ελλάδα…

Η έκθεση/εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του...