Home ΤΟΠΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΜΕΝΩΝ – Παρέμβαση για το νερό

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΜΕΝΩΝ – Παρέμβαση για το νερό

Ο Δ. Αποκορώνου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών διοργάνωσε, στις 8 Μαΐου, στο Δημαρχείο, εσπερίδα με θέμα«Ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης στις καλλιέργειες».

Ο Σύλλογός μας έκανε την παρακάτω παρέμβαση:

«Όσα ειπώθηκαν είναι υπαρκτά προβλήματα όσον αφορά την ορθολογική διαχείριση. Αλλά η οδηγία 60/2000 της ΕΕ, που πέρασε και στην ελληνική νομοθεσία, βάζει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού σε αντιπαράθεση με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς. Έτσι, δεν εστιάζει σε νέα τεχνικά έργα και στις πολιτικές εμπλουτισμού των υπόγειων και επίγειων υδροφορέων, ούτε στην αναγκαιότητα προστασίας των δασών που συγκρατούν το νερό. Αντιπαραθέτει, τεχνητά, την προτεραιότητα της χρήσης του νερού για ύδρευση με τις χρήσεις του νερού σε κλάδους παραγωγής όπως τροφίμων κλπ. Στην πραγματικότητα, με το πρόσχημα της προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος μεθοδεύεται αύξηση της τιμής του νερού, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. Αυτό απαιτούν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι για να «βάλουν στο χέρι» και το νερό. Αυτή η οδηγία πάει μαζί με τη νέα ΚΑΠ 2014-20 που θέλει να διώξει από την παραγωγή τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και να προωθήσει τους μεγάλους επιχειρηματίες. Πάει μαζί με τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ, άρα και στη χώρα μας, με αντάλλαγμα αύξηση εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων.

Αντιστεκόμαστε σε αυτές τις πολιτικές, στις αυξήσεις γενικά στο νερό και στην ιδιωτικοποίησή του και παράλληλα παλεύουμε για μια φιλολαϊκή διαχείριση του νερού με ριζικά διαφορετική πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και όλου του λαού. Με τον παραγωγικό συνεταιρισμό που ξεπερνά το μειονέκτημα του μικρού κλήρου μειώνοντας και το κόστος και με την πολύπλευρη στήριξη του λαϊκού κράτους.