16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

“Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας. Δε μας αφήνουν άλλη επιλογή”: Από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς προχωρούν σε μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια αγρότες των Χανίων | Φωτός

Ημερομηνία:

Αγρότες των Χανίων ανταποκρίθηκαν στο κεντρικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τα κατά τόπους καλέσματα αγροτικών συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων και κατέβηκαν στους δρόμους των Χανίων, στην Πλατείας της Δημοτικής Αγοράς.

Εκεί, στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η συγκέντρωσή τους και μετά από ομιλίες εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων τους ξεκίνησαν για τα Μεγάλα Χωράφια όπου θα στήσουν μπλόκο, για πολλές ημέρες.

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Πατεράκη, Οργανωτικό Γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων:

DSCF9079
Γιώργος Πατεράκης

«Φόροι, χαράτσια, ΚΑΠ, πολιτικές της παλιάς και της καινούργιας αριστερής κυβέρνησης μας βγάζουν στο δρόμο. Δε μας αφήνουν άλλη επιλογή. Θα αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Καλούμε τον κόσμο να πλαισιώσει το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια για να έχουμε οφέλη για εμάς, για τη ζωή μας και τις οικογένειές μας. Με τα επιπλέον μέτρα όχι απλά μειώνεται το εισόδημα, δέχεται τη χαριστική βολή. Δε μένει κανένα κέρδος, κανένα όφελος, δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να πηγαίνουμε στα χωράφια μας.

DSCF9088

 

Μας αναγκάζουν να τα εγκαταλείψουμε. Δε θα τους κάνουμε το χατήρι. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι που περικόβει τις επιδοτήσεις, που βάζει ποσοστώσεις σε τι θα καλλιεργούμε και πώς θα το καλλιεργούμε. Η ΚΑΠ βάζει όλα τα ζητήματα που μας ξεκληρίζουν. Η ΚΑΠ και αυτή και οι παλιότερες έχουν βγάλει από τα αγροτικό εισόδημα πάνω από 300.000 οικογένειες. Πώς να μην είμαστε λοιπόν ενάντια στην ΚΑΠ;»

Ο Γιάννης Κατσαρός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου π. Δήμου Αρμένων είπε:

DSCF9106
Γιάννης Κατσαρός

«Η αγροτιά οργανώνεται κάθε χρόνο και καλύτερα. Μαζικά, σε όλη την Ελλάδα, κατεβαίνουμε σήμερα και για μας είναι μια μέρα σημαντική. Θεωρούμε ότι η συγκέντρωση έχει ικανοποιητική προσέλευση. Θα μπορούσαν να είναι και άλλοι. Βέβαια, στο Μπλόκο θα δείτε, θα συμμετέχουν και ο κόσμος θα περνά από εκεί, θα συζητάμε, θα αγωνιζόμαστε όλοι μαζί. Τα προβλήματα είναι πολλά. Εγώ θέλω να πω για τον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες έχουν πάθει τεράστιες ζημιές, από αβοκάντο, από εσπεριδοειδή, από ελιές είναι άθλια η κατάσταση. Πρέπει να βγει ο ΕΛΓΑ και να καταγράφει, όχι μόνο να εισπράττουμε τους φόρους».

Tι ζητάνε οι αγροτοκτηνοτρόφοι:

  • Φορολογία: Άρση των φορολογικών επιβαρύνσεων στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση βάσει πραγματικού εισοδήματος, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.
  • Ασφάλιση-Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση-Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες, συντάξεις αξιοπρέπειας.
  • Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα-εφόδια, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, υπηρεσίες.
  • Τιμές: Κατώτατες εγγυημένες τιμές, να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν με «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσο και πότε θα πληρωθούμε. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων-βιομηχάνων.
  • Επιδοτήσεις-ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ 2014-2020. Σύνδεση ενισχύσεων με την παραγωγή. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις από όσους δε θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ή μη.
  • Κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων, πρόσληψη γεωτεχνικών.
  • Χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή τόκων και «κούρεμα» κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Άλλες διεκδικήσεις

  • Κατάργηση του φόρου σε κρασί και ρακή.
  • Αποζημιώσεις λόγω καταστροφών από κακοκαιρία, ειδικά από τον πρόσφατο χιονιά που χτύπησε τη μικρομεσαία αγροτικά της Κρήτης, και ασθένειες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, ενώ τον χρυσοπληρώνουμε, αρνείται να αποζημιώσει, τις συνέπειες του εμπάργκο στη Ρωσία.
  • Άμεση καταγραφή ζημιών σε κηπευτικά προϊόντα μικρομεσαίων καλλιεργητών, λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ. Αποζημίωση στο 100%, για οσοδήποτε ποσοστό ζημιάς, χωρίς καθυστέρηση, όρους και προϋποθέσεις, αφού η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη μη έγκαιρη αποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, μη ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.
  • Ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.
  • Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης, ούτε το νέο χαράτσι ΚΤΕΟ για αγροτικά μηχανήματα.
  • Να μην εφαρμοστεί η περικοπή 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...