21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εστιών Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη στέγαση

Ημερομηνία:

Το οξυμένο πρόβλημα της ανεπάρκειας του αριθμού φοιτητικών εστιών στο Πολυτεχνείο Κρήτης που έχει ως αποτέλεσμα και φέτος να πετιούνται φοιτητές έξω από τις εστίες, αναδεικνύει ο Σύλλογος Φοιτητικών Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, ο οποίος προχωρά άμεσα σε πολύμορφο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης με κεντρικό σύνθημα «Αγωνιζόμαστε για δωρεάν σπουδές».

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Σύλλογο η κατάσταση με τις εστίες έχει ως εξής:

«Για άλλη μια χρονιά οι φοιτητικές εστίες με μόλις 76 δωμάτια είναι ανεπαρκείς για τους 4.500 χιλιάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου. Οι αιτήσεις για 78 θέσεις στα 76 δωμάτια των φοιτητικών εστιών έχουν ξεπεράσει τις 300. Από αυτούς, τελικά 214 άτομα θεωρούνται με βάση τα εξευτελιστικά κριτήρια της πρυτανείας οι δικαιούχοι δωρεάν στέγασης, ωστόσο από αυτό τον αριθμό θα μπουν τελικά στην εστία μόλις 78. Όμως και από τους 78 θα παραμείνουν οι 36 που ήδη μένουν στα δωμάτια των εστιών, ενώ οι υπόλοιποι 42 κυριολεκτικά θα διωχθούν από την εστία. Σημειώνεται ακόμη ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος των 300, αλλά πολλοί φοιτητές δεν υπέβαλαν καν αίτηση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα κοπούν καθώς είναι τέτοια και τόσα τα κριτήρια που η έγκριση φαντάζει αδύνατη.

Η Πρυτανεία δεν πήρε καμία επίσημη θέση μπροστά στα αιτήματά μας. Το μόνο που είπαν είναι αυτό που λένε εδώ και 2 χρόνια, ότι “το θέμα είναι γραφειοκρατικό”, “δεν συμφωνεί ο επίτροπος με το επίδομα”. Επίσης περιμένουν απάντηση για το αν το επίδομα θα είναι νόμιμο ή παράνομο για να δοθεί στους φοιτητές. Είναι παράνομο το ότι ζητάμε δωρεάν Παιδεία. Είναι παράνομο να θέλουμε ένα σπίτι να μείνουμε. Είναι όμως νόμιμο να λειτουργεί το Πανεπιστήμιό μας σαν επιχείρηση, με εμάς πελάτες να αγοράζουμε και μάλιστα πανάκριβα τη γνώση. Είναι νόμιμο να αναγκάζονται φοιτητές να δουλεύουν για να πληρώσουν το νοίκι. Είναι νόμιμο να γίνονται εξώσεις σε φοιτητές.

Τα αιτήματά μας είναι τα εξής:

Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 180 ευρώ στους δικαιούχους που το χρωστάνε από πέρσι.

Σε όσους μείνουν εκτός εστίας αύξηση του επιδόματος στα 300 ευρώ ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες τους.

Να ανεγερθεί άμεσα η β’ φάση εστίας.

Να παραχωρηθεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του Παλιού Ψυχιατρείου για δημιουργία εστίας.

Για όλα τα παραπάνω διεκδικούμε

1. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

2. Άμεσο κονδύλι που να καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες των παραπάνω αιτημάτων.

3. Να δοθεί κονδύλι από το Δήμο Χανίων καθώς υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα που μπορούν να δοθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

4. Να αξιοποιηθούν χρήματα από την εγγυητική επιστολή της εταιρείας που είχε αναλάβει τα μισοτελειωμένα κτίρια στην είσοδο του ΠΚ.

"google ad"

Το αγωνιστικό πολύμορφο πρόγραμμα δράσης του συλλόγου θα διαρκέσει από την Πέμπτη 22/10 μέχρι και την Πέμπτη 29/10, ενώ θα συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο με τα δικά τους αιτήματα καθώς και στην πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Απόφαση στήριξης του αγώνα μας έχουν πάρει

– Ο ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών.

– Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών με αίτημα να πληρωθούν άμεσα όλοι οι απλήρωτοι του ΕΛΚΕ.

– Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...