16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ με την πλάτη στον τοίχο

Ημερομηνία:

Η μέχρι στιγμής πορεία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική για τους εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με δύο ήττες, 3-0 από την Μπράγκα στην Πορτογαλία και 2-1 από τη Λέστερ στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς που έδειξε ένα καταπληκτικό πρόσωπο στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά δεν ήταν αρκετό. Ο δε ΠΑΟΚ είναι αήττητος, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Απογοητευτικός στην πρεμιέρα με την Ομόνοια, ουσιαστικά «έκλεψε» την ισοπαλία εντός έδρας. Στη δεύτερη αγωνιστική ήταν αφεντικό κόντρα σε μια ποιοτικότατη ομάδα όπως η Γρανάδα, όμως η τύχη του γύρισε την πλάτη. Σήμερα οι Δικέφαλοι οφείλουν να «ρεφάρουν». Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί την ονομαστή αλλά ντεφορμέ Αϊντχόφεν, ενώ η ΑΕΚ παίζει στην Ουκρανία με την άσημη αλλά απρόβλεπτη Ζόρια Λουχάνσκ.

ΠΑΟΚ-Αϊντχόφεν (19:55)

Οταν η κληρωτίδα της UEFA έφερε τον ΠΑΟΚ αντιμέτωπο με Αϊντχόφεν, Γρανάδα και Ομόνοια, οι Ολλανδοί ήταν το όνομα που τρόμαξε περισσότερο. Τελικά στη φετινή σεζόν αποδεικνύονται μάλλον «σοφτ» και ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να αποζητά δύο νίκες στις επερχόμενες αναμετρήσεις μαζί τους, εντός και εκτός έδρας. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να νικήσει και την αρνητική παράδοση. Στα τέσσερα ματς που έχει δώσει με την Αϊντχόφεν στο παρελθόν (Κύπελλο UEFA 2000-01 και 2001-02) μετρά τρεις ήττες και μία νίκη, με 3-2 στην Τούμπα. Αυτή είναι και η μοναδική νίκη του ΠΑΟΚ σε 16 συνολικά ματς κόντρα σε ολλανδικές ομάδες, μία παράδοση που οι παίκτες πρέπει να λάβουν υπόψη αν θέλουν να βγάλουν λεφτά από το στοίχημα.

Του ΠΑΟΚ, που έχει κάκιστο εντός σερί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Μετρά μόνο μία νίκη στα 13 τελευταία του στην Τούμπα, χωρίς μάλιστα να σκοράρει στα οκτώ εξ αυτών. Αντίστοιχα κακή η Αϊντχόφεν στα εκτός έδρας στην Ευρώπη, με μόλις μία νίκη στα δέκα τελευταία. Αν κάτι δουλεύει για την ομάδα είναι η επίθεση, αφού έχει βρει δίχτυα και στα 11 φετινά της παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Γιουρόπα Λιγκ.

Ο ΠΑΟΚ μπορούσε και πιθανότατα άξιζε περισσότερα στην Γρανάδα (είχε τις καλύτερες ευκαιρίες, κορυφαία όλων ένα δοκάρι στα μέσα του α’ ημιχρόνου, πρακτικά δεν απειλήθηκε παρά ελάχιστα στο ξεκίνημα του β’ μέρους, ακόμη όμως και με τον βαθμό (0-0), ρέφαρε – έστω και εν μέρει – την ισοπαλία της πρεμιέρας με την Ομόνοια.

Καθοριστικά σίγουρα για τις φιλοδοξίες συνέχειας τα δύο ματς με την Αϊντχόφεν, παιχνίδια που έρχονται με τον «δικέφαλο» να έχει νέο προπονητή στον πάγκο του, αφού μετά την αναμέτρηση της περασμένης Πέμπτης ο κόουτς Φερέιρα αποχαιρέτησε (πηγαίνοντας στην Παλμέιρας) και ο Πάμπλο Γκαρσία προβιβάστηκε από την Κ19 αναλαμβάνοντας τα ηνία.

Με… 1,5 προπόνηση, ξεκίνησε τη θητεία του νικηφόρα, αφού έστω και δύσκολα, με 2 γκολ από το 88’ και μετά, αλλά απολύτως δίκαια, επικράτησε την Κυριακή του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο με 3-1, κάνοντας το πρώτο φετινό του διπλό και μόλις τη δεύτερη νίκη στα 9 τελευταία του σε όλες τις διοργανώσεις (σ.σ. η δεύτερη, πάλι με «τριάρα», στην Τούμπα επί του ΟΦΗ).

Τα πρώτα δείγματα της λογικής και της φιλοσοφίας Γκαρσία εμφανή στο Αγρίνιο, τελείως όμως πρώιμα συμπεράσματα και σίγουρα τελείως διαφορετικό το επίπεδο που περιμένει τους γηπεδούχους στη φιλοξενία της Αϊντχόφεν.

Μοναδική απώλεια των γηπεδούχων ο Μιχάι (στόπερ), ο οποίος εγχειρίστηκε ύστερα από τον σοβαρό τραυματισμό του και θα μείνει εκτός δράσης για πολλούς μήνες.

Από την πλευρά της η Αϊντχόφεν, συνέτριψε 4-0, χωρίς μάλιστα να πατήσει το πόδι στο γκάζι, τη «φοβισμένη» Ντεν Χάαγκ και διατηρήθηκε σε απόσταση βολής από την κορυφή του ολλανδικού πρωταθλήματος.

Παραμένουν πολλά τα προβλήματα απουσιών. Βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού και δεν ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, οι στόπερ Φίερχεφερ, Μπάουμγκαρτλ, ο δεξιός μπακ Ντάμφρις, ο εξτρέμ Γκάκπο, ο μέσος Χέντριξ, ο φορ Πιρόε και ορισμένοι ακόμη ποδοσφαιριστές από τη δεύτερη ομάδα. Από αυτούς που απουσιάζουν, πάντως, μόνο οι Ντάμφρις και Γκάκπο μπορεί να θεωρηθούν βασικοί. Μακροχρόνια απόντες και δεν επηρεάζουν οι μέσοι Φαν Χίνκελ, Γκουτιέρες και Ρομέρο. Στα θετικά η επιστροφή του μέσου Ροσάριο, ο οποίος πάντως δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί στο αρχικό σχήμα, καθώς μόλις ανάρρωσε από τον κορωνοϊό.

Επιστρέφει στο αρχικό σχήμα ο αριστερός μπακ Μαξ που πήρε ανάσες στον αγώνα πρωταθλήματος. Αυτή λογικά θα είναι και η μοναδική αλλαγή στην ενδεκάδα συγκριτικά με τον αγώνα κόντρα στην Ντεν Χάαγκ. Σε ρόλο δεξί μπακ θα αγωνιστεί ο μέσος Τόμας. Δίδυμο στην επίθεση θα συνθέσουν ο πολύπειρος Ζαχάβι (πάνω από 260 γκολ στην καριέρα του) με τον εξαιρετικά ταλαντούχο Μάλεν (πρώτος σκόρερ μέχρι στιγμής με 7 γκολ σε 11 αγώνες).

Τα θέματα με τον κορωνοϊό είναι ένα δεδομένο για την Αϊντχόφεν, φαίνεται όμως πως έχει μάθει να ζει με αυτά. Τα πρώτα δείγματα του ΠΑΟΚ με τον Γκαρσία δείχνουν διαφορά φιλοσοφίας και σίγουρα ενισχύουν ποντάρισμα στο over στα όρια του 1.90.

Ζόρια-ΑΕΚ (22:00)

"google ad"

Στην Ουκρανία ελπίζει η ΑΕΚ να πάρει τους πρώτους της βαθμούς στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ. Αντίπαλος η Ζόρια (ή Ζαριά ορθότερα, αφού Ρώσοι και Ουκρανοί αρνούνται παραδειγματικά να προφέρουν όμικρον που δεν τονίζονται), όχι στη φυσική της έδρα, το Λουχάνσκ, αλλά στη Ζαπορίζια. Εκεί παίζει από το 2014, λόγω του μαινόμενου πολέμου στο Ντόνμπας. Η Ζόρια θα παίξει για πρώτη φορά με ελληνική ομάδα, ενώ η ΑΕΚ αποκλείστηκε από την Ντινάμο Κιέβου με δύο ισοπαλίες στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ το 2018.

Η γηπεδούχος Ζόρια, όπως και η ΑΕΚ, ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Γιουρόπα Λιγκ με δύο ήττες και γκολ 1-5. Δεν ικανοποίησε ούτε στο πρωτάθλημα, στην έξοδο στην έδρα της Ινγκουλετς, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1. Παρατάχθηκε, πάντως, με έξι αλλαγές στην ενδεκάδα, δείχνοντας ότι δεν έχει το απαιτούμενο βάθος στο ρόστερ για να αντέξει και στις δύο διοργανώσεις. Η κούραση είναι μεγάλη και δεν βρίσκεται στα καλύτερά της από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

«Ξεχάσαμε γρήγορα την κακή εμφάνιση στο πρωτάθλημα, καθώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος ανάμεσα στα παιχνίδια. Οι παίκτες μου ξέρουν καλά πόσο σημαντικό είναι αυτό το παιχνίδι. Θα ήθελα επιτέλους να δούμε θετικά αποτελέσματα. Ξέρουμε ότι η ΑΕΚ μπορεί να αλλάζει συστήματα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Για να την κερδίσουμε θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ξέρουμε ότι μπορούμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα», σχολίασε ο τεχνικός Σκρίπνικ.

Η δε ΑΕΚ, άξιζε περισσότερα στον αγώνα με τη Λέστερ. Όπως και να έχει, «έγραψε» δεύτερη ήττα για την Ενωση, η οποία με τέτοιο ξεκίνημα (και σε συνδυασμό με το απόλυτο της Μπράγκα) προφανώς και έχει ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες της να διεκδικήσει εισιτήριο για τους «32». Επιβεβλημένο για να συνεχίσει να ελπίζει, το απόλυτο στα δύο παιχνίδια με τη Ζόρια.

Με μια σημαντική απουσία ταξίδεψε η αποστολή της Ενωσης και αυτή είναι του προπονητή, αφού ο Μάσιμο Καρέρα ανέβασε πυρετό τις τελευταίες ώρες πριν την αναχώρηση και αποφασίστηκε να μείνει στην Αθήνα. Ο βοηθός του, Τζανλούκα Κολονέλο, θα κοουτσάρει το ματς.

«Πρέπει να σκεφτούμε το παιχνίδι ως τελικό. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει αρκετά καλούς αγώνες. Τα σκαμπεναβάσματα συμβαίνουν σε όλες τις ομάδες. Το πρόβλημα, όταν έχεις τόσα πολλά ματς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν είναι θέμα μόνο φυσικής κατάστασης, αλλά και ψυχικής. Εμείς είμαστε συγκεντρωμένοι και έτοιμοι για το παιχνίδι και ελπίζω να τα καταφέρουμε», σχολίασε ο Κολονέλο στη συνέντευξη Τύπου.

Διαθέσιμοι έχοντας αποθεραπευτεί οι Τσιγκρίνσκι (στόπερ), Αλμπάνης (εξτρέμ). Δεν ταξίδεψε αφού προσβλήθηκε από κορωνοϊό ο Μπακάκης (δ. μπακ), εκτός παραμένουν οι Σιμόες (αμ. χαφ), Γκαρσία (εξτρέμ), αλλά και οι Σιμάνσκι (αμ. χαφ), Παουλίνιο (δ. μπακ), οι οποίοι δεν έχουν δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα των «κιτρινόμαυρων».

Η Ζόρια βγάζει φάσεις σε κάθε παιχνίδι, παίζει ανοιχτά στην έδρα της και βρίσκει το γκολ, έστω κι αν υπάρχει πρόβλημα στην τελική προσπάθεια. Η ΑΕΚ από την άλλη δυσκολεύεται αμυντικά, όμως δεδομένα μπορεί να βρει τουλάχιστον ένα τέρμα στην Ουκρανία. Στο 1.85 το g/g, που είναι η επιλογή μας. Μπορούμε να επιλέξουμε επίσης και το 2 DNB στο 1.77.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...