20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΑΕΠΙ τέλος! Νέος φορέας στον ορίζοντα

Ημερομηνία:

Το υπουργείο πολιτισμού αποφάσισε να κάνει τις επόμενες μέρες ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) όπως ανακοινώθηκε χθες στα σωματεία δημιουργών και εκδοτών από την ίδια την υπουργό. Να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας , είχαμε αναφέρει πως η απόφαση είχε παρθεί μέρες πριν, αλλά είχε προσκρούσει στην άρνηση τεσσάρων μελών του ΔΣ του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ). Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΟΠΙ ( (Πλιάτσικας , Κυπρούλη, Κοσμόπουλος, Αλεξοπούλου) είχε αποφασίσει να παραμείνει η άδεια στην εταιρεία και να ξανασυζητηθεί το θέμα τον Απρίλιο, απόφαση την οποία δεν συμμερίστηκε η ηγεσία του υπουργείου κι επομένως την αγνόησε.

Στο μεσοδιάστημα άσκησε ο εισαγγελέας ποινική δίωξη για επτά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα κατά μελών της οικογένειας Ξανθόπουλου, η οποία βρισκόταν στη διοίκηση της εταιρείας. Τα επτά κακουργήματα είναι: συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο, απάτη από κοινού κατ’ επάγγελμα, απιστία από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και φοροδιαφυγή διά της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

Η υπουργός Λ. Κονιόρδου στη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τα σωματεία δημιουργών (ΑΣΜΑ 450, Υπέρβαση, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ), η Ένωση Εκδοτών Μουσικής και το Σωματείο των εργαζομένων της ΑΕΠΙ, παρόντος της επιτρόπου Μαρίας Βλάχου,  έκανε σαφές πως στόχος  είναι η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θα αποδίδει τα χρήματα των δημιουργών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για να γίνει αυτό πρέπει θα τροποποιηθεί ο νόμος ο οποίος δεν προέβλεπε έως σήμερα (γιατί άραγε;) τι θα συμβεί συμβεί στην περίπτωση ανάκλησης αδείας. Οι λόγοι για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβαση της πολιτείας είναι η κατάρρευση της αγοράς πνευματικών δικαιωμάτων, η  απουσία buisness plan για την ΑΕΠΙ και η απαγγελία σοβαρότατων κακουργηματικών κατηγοριών κατά της διοίκησης της ΑΕΠΙ και της κατάστασης έλλειψης νομιμοποίησης από πλευράς χρηστών , όπως μεταξύ άλλων ειπώθηκε.

Η δύσκολη υπόθεση , την οποία κλήθηκε να διαχειριστεί και το Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο καθώς υπήρχαν αρκετές αγεφύρωτες αντιθέσεις,  τόσο εντός όσο και εκτός της κυβέρνησης, φαίνεται ότι θα λάβει τέλος με τη δημιουργία νέου φορέα Ειδικού Σκοπού ο οποίος θα περάσει γρήγορα στα χέρια των δημιουργών. Μένει να δούμε με ποιον τρόπο και σε ποιον χρόνο , καθώς ήδη η καθυστέρηση λόγω πρακτικών και άλλων θεμάτων έχει εκθέσει σε κίνδυνο το πνευματικό δικαίωμα στη χώρα δημιουργώντας στην αγορά σύγχυση.

Αν όπως φαίνεται προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου άμεσα, θα πιστωθεί στην κυβέρνηση η κάθαρση ενός τοπίου χρόνιας παθογένειας και αδιαφάνειας και η στήριξη των δημιουργών.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...