20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αθηνά Λινού: «Σε όλες τις χώρες οι οδηγίες είναι πρώτα η απόσταση και μετά η μάσκα»

Ημερομηνία:

«Σε όλες τις χώρες οι οδηγίες είναι πρώτα η απόσταση και μετά η μάσκα» τόνισε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, που ανέφερε επίσης ότι «θα ήθελα να ανοίξουν το συντομότερο, αλλά με περισσότερη ασφάλεια από αυτή που έχει προγραμματιστεί.»

«Θα ήθελα να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο, αλλά με περισσότερη ασφάλεια από αυτή που έχει προγραμματιστεί. Ακόμα δεν έχω ακούσει τίποτα για τη δυνατότητα να υπάρξουν μεγαλύτερες αίθουσες ή να σπάσουν τα τμήματα, ώστε τα παιδιά να βρίσκονται σε απόσταση και αυτό που λέμε η “φούσκα”, η “κάψουλα” κάθε τάξης να περιλαμβάνει τα 50-60 άτομα, που είναι οι μαθητές του τμήματος και η οικογένειά τους μαζί με 1 ή 2 εκπαιδευτικούς, διαφορετικά θα είναι πολύ ευκολότερη η διασπορά”, ανέφερε η κ.Λινού, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, απαντώντας στο σχόλιο της δημοσιογράφου για συναδέρφους της που λένε ότι αρκεί η μάσκα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ απάντησε λέγοντας:

«Αυτό δεν είναι αλήθεια, σε όλες τις χώρες οι οδηγίες είναι πρώτα η απόσταση και μετά η μάσκα. Δηλαδή χρειάζεται η μάσκα αλλά υπό τον όρο ότι υπάρχει και η απόσταση  για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, ποτέ δεν μηδενίζεται. Ο κίνδυνος μηδενίζεται μόνο αν δεν βλέπεις ποτέ κανέναν άνθρωπο και αυτό δεν είναι εφικτό και δεν είναι και δόκιμο να συνεχίσουν να κλείνουν τα σχολεία»

Σε συνέντευξή της στο «Κόκκινο», η κ.Λίνου για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι μόνη της, η χρήση μάσκας στα σχολεία θα βοηθήσει -αλλά ελάχιστα. Για να πετύχουμε πραγματικό έλεγχο διασποράς του κορωνοϊού πρέπει να συνδυαστεί με άλλα στοιχεία:

– καλύτερη αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου

– τήρηση αποστάσεων με μείωση του αριθμού των παιδιών

– σύσταση στους γονείς οι παρέες εκτός σχολείου να γίνονται με παιδιά από το ίδιο τμήμα

Όσον αφορά την αναλογία μαθητών ανά χώρο αίθουσας, η κα Λινού είπε ότι το 1,5 τ.μ. ανά μαθητή είναι λίγο. Όλοι όσοι αναφέρονται στις αποστάσεις κάνουν λόγο για 2 μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις (σ.σ. δηλαδή περίπου 3 τ.μ. ανά άτομο). Γι` αυτό, παντού οι προτάσεις αφορούν μεγάλη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και παράλληλα μείωση του αριθμού εκπαιδευτικών που έρχονται σε επαφή με κάθε τμήμα, τόνισε η κα Λινού, να μην κυκλοφορούν εκπαιδευτικοί από τμήμα σε τμήμα και από σχολείο σε σχολείο. Και ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...