19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Αθώοι ελλείψει δόλου οι Ρομά για την υπόθεση των δανείων

Ημερομηνία:

Της Κατερίνας Μηναδάκη

Αθώοι ελλείψει δόλου κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των δανείων των Ρομά στον καταυλισμό του Ηρακλείου. Στην ανακοίνωση της απόφασης προχώρησε χθες  η έδρα του Μονομελλούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου αφού ο δικαστής θεώρησε ότι οι 137 οικογένειες που πήραν τα δάνεια, δεν είχαν σκοπό να εξαπατήσουν το κράτος.
Νωρίτερα η έδρα είχε διακόψει με την επιφύλαξη να προχωρήσει σε απόφαση για τις 137 οικογένειες των Ρομά από τον καταυλισμό του Ηρακλείου, που το το 2008 φέρονται να εκταμίευσαν δάνεια της τάξης από 50.000 έως 70.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου προκειμένου να μετεγκατασταθούν.
Ο Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή τους κατά το κατηγορητήριο ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι όλο αυτό με τα δάνεια ήταν μία φάμπρικα προκειμένου να πάρει ο δήμος τα λεφτά της διαμεσολάβησης αλλά κυρίως για να φύγουν οι τσιγγάνοι από τη περιοχή της Αλικαρνασού. Κανείς Ρομά δεν πήρε ούτε ένα ευρώ στη τσέπη είπε ο δικηγόρος τους.
Μετά από αυτό η πρόεδρος της έδρας επιφυλάχθηκε να προχωρήσει σε απόφαση κάτι που αναμένεται να γίνει αργά σήμερα το μεσημέρι. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν αρχικά ο πρώην δήμαρχος της Ν. Αλικαρνασσού Βαγγέλης Σισαμάκης και ένας κάτοικος από τον καταυλισμό που όμως δεν είχε πάρει δάνειο.
Ο εν λόγω κύριος είπε ότι ο Δήμος είχε το ρόλο του διαμεσολαβητή και ότι οι κάτοικοι δεν γνώριζαν τι υπέγραφαν αφού είναι στο σύνολο τους αναλφάβητοι. Ωστόσο, η τότε αντιδήμαρχος, κ. Μαυράκη στην κατάθεση της ξεκαθάρισε ότι όλοι γνώριζαν το τι υπέγραφαν αφού κατά τη διαδικασία υπήρχε μέσα δικηγόρος που εξηγούσε πολύ καλά τους όρους.
Ο τότε δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κυπραίος, στη δική του κατάθεση τόνισε, ότι είχαν υπογράψει πως με την εκταμίευση του δανείου έπρεπε να απομακρυνθούν ενώ ο αντιδήμαρχος Αντώνης Περισυνάκης είπε πως γνώριζαν πολύ καλά τι έπρεπε να κάνουν.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης των Ρομά εμφανίστηκε ο κ. Λεωνίδας Δρανδάκης από τη Διεθνή Αμνηστία που μίλησε με για τις ευθύνες του Δήμου της Νέας Αλικαρνασσού, για τις βασικές ελλείψεις του χώρου, ενώ επεσήμανε ότι είναι αδύνατο να ανταποκριθούν οι Ρομά στις δανειακές απαιτήσεις με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα. Ο κ. Δρανδάκης κατέληξε, ότι δεν μπορεί να βγάλεις στο δρόμο 130 οικογένειες.

Πηγή: prismanews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...