25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024
Array

Ακατάλληλο νερό πίνουν κάτοικοι και επισκέπτες του Αποκόρωνα

Ημερομηνία:

Ακατάλληλο νερό πίνουν οι κάτοικοι της περιοχής του δήμου Αποκόρωνου.  Μάλιστα η ακαταλληλότητα του νερού διαπιστώθηκε έπειτα από δειγματοληπτικούς ελέγχους  τους  οποίους διενήργησε η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης και το σχετικό πόρισμα  αναφέρεται σε  έγγραφο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης καταγγέλλοντας τη Δημοτικά αρχή, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η χημική ανάλυση του νερού προκλήθηκε από την πλευρά της δικής του δημοτικής παράταξης καθώς επανειλημμένως είχε γίνει αναφορά σχετικά με την ακαταλληλότητα του ποσίμου νερού στην περιοχή.

Συγκεκριμένα όπως σημείωσε ο κ. Κουκιανάκης οι ελεγκτές  της διεύθυνσης υγιεινής  πήραν δείγματα νερού από 5 σημεία  με τις αναλύσεις να διαπιστώνουν την ακαταλληλότητα του νερού στα 3 από αυτά και συγκεκριμένα από το αντλιοστάσιο Καβούσι, την πηγή Καβούσι, και την δεξαμενή Καποκιανά, να “είναι εκτός προβλέψεων καθώς δεν πληρούν από μικροβιολογικής απόψεως τους όρους που απαιτούνται και κρίθηκαν ακατάλληλα για πόση λόγω παρουσίας ολικών  κολοβακτηριοειδών , κολοβακηριδίου του εντέρου, και στρεπτόκοκκων κοπάνων.”

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Κουκιανάκης, λόγω αυτού του προβλήματος αιτιολογούνται και τα συχνά κρούσματα  γαστρεντερίτιδας που παρατηρήθηκαν κατά καιρούς στις περιοχές Καποκιανά, Πρόβαρμα, Άγιοι Πάντες , Παιδοχώρι, Μελιδόνι, Πεμόνια, Φρες, Τζιτζιφές οι οποίες υδρεύονταν με το συγκεκριμένο νερό.

Χαρακτηριστικά, όπως επεσήμανε ο κ. Κουκιανάκης αυτά που διαπίστωσαν σε πήγες και αντλιοστάσια οι επόπτες υγιεινής είναι εξωφρενικά: Συγκεκριμένα, πήγες , φρεάτια και δεξαμενές δεν είχαν περίφραξη, είχαν έντονη βλάστηση, ενώ κάποια σε σημεία είχαν μετατραπεί κυριολεκτικά σε σκουπιδότοπους. Επίσης υπήρχαν κοπριές προβάτων σε οροφές δεξαμενών, κοκ.

Ο κ. Κουκιανάκης σημείωσε πως “ευθύνη όλων μας είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Εμείς συνένοχοι με τη σιωπή μας δεν θα γίνομαι”

Επίσης ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Αποκορώνου κάλεσε το δήμαρχο Αποκορώνου, “να πράξει επιτέλους το καθήκον του”

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΥΛΟΥ

Δηλώσεις Γαβριλάκη Γιάννη  προέδρου Τοπικού Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Στύλου

Κατά την θερινή περίοδο είχαμε διαμαρτυρίες από κατοίκους των οικισμών της Κοινότητας μας, για ενοχλήσεις και εντερικά προβλήματα με πιθανά αίτια την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού.

Από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μας κατ΄ επανάληψη είχαμε ζητήσει από τον Δήμο, με διαβίβαση αποφάσεων του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και με σειρά έγγραφων αιτημάτων, να πραγματοποιηθούν καθαρισμοί των δεξαμενών, να πραγματοποιηθούν καθαρισμοί και εξυγίανση των πηγών πόσιμου νερού, να χλωριώνεται το πόσιμο νερό στα αντλιοστάσια είτε στις δεξαμενές και να ληφθούν δείγματα για τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Δυστυχώς παρ΄ ότι είχαν παρέλθει αρκετοί μήνες από τις επισημάνσεις και τα αιτήματα μας εν τούτοις η Δημοτική αρχή επεδείκνυε παντελή αδιαφορία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η λήψη μέτρων προστασίας της ποιότητας του πόσιμου νερού που κατ΄ επέκταση έχει να κάνει με την υγεία των κατοίκων της Κοινότητας μας (συνημμένα αποδεικτικά έγγραφα του Τοπ. Συμβουλίου)

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 υποβάλλαμε γραπτό αίτημα προς την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφ. Ενότ. Χανίων για να πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους (αυτοψία) στις παρακάτω αναφερόμενες περιπτώσεις χώρων άντλησης, αποθήκευσης και παροχής νερού ύδρευσης των κατοίκων της Κοινότητας μας.

  1. Έλεγχο εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (περιβάλλοντες χώροι) δεξαμενών πόσιμου νερού των οικισμών Σαμωνά, Προβάρματος και Στύλου της Κοινότητας μας.
  2. Έλεγχο εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (περιβάλλοντες χώροι) αντλιοστασίου οικισμού Προβάρματος που βρίσκεται στη θέση «ΚΑΒΟΥΣΙ» των πηγών Στύλου.
  3. Έλεγχος ποιότητας πόσιμου νερού Κοινότητας Στύλου.

Ομοίως με έγγραφο μας από 8/9/2011, προς την ίδια υπηρεσία, ζητούσαμε την πραγματοποίηση επιτόπιων ενδεικτικών ελέγχων, για την εσωτερική κατάσταση των κάδων απορριμμάτων για την αφόρητη δυσοσμία που ανέδυαν από το μη πλύσιμο τους.

"google ad"

Στις 29/9/2011 αρμόδιοι υπάλληλοι του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ.Δ.Υ. πραγματοποίησαν ελέγχους στους περιβάλλοντες χώρους και παράλληλα πήραν δείγματα νερού από τις επιφανειακές πηγές, το αντλιοστάσιο και τις δεξαμενές.

Τα δείγματα εστάλησαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης  και τα αποτελέσματα των αναλύσεων κοινοποιήθηκαν στην Δ.Δ.Υ. Περ. Ενότ. Χανίων στις 3/10/2011 (συνημμένα αντίγραφα).

Δυστυχώς το πρόβλημα του ακατάλληλου προς πόση νερού, από τις πηγές του Στύλου, θα παραμένει και θα διαιωνίζεται όσο θα εκκρεμεί η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου για τον Στύλο και όσο δεν διορθώνεται η χωρίς μελέτη (από την προηγούμενη δημοτική αρχή) κακότεχνη κατασκευή σωληνώσεων τροφοδοσίας νερού για τον οικισμό Προβάρματος από την γεώτρηση και δεξαμενή του ΛΕΠΙΔΟΛΑΚΟΥ.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και επτά (7) χωριά του Αποκόρωνα που τροφοδοτούνται από τις επιφανειακές πηγές του Στύλου όπου η μικροβιολογική

εξέταση του νερού «έβγαλε» εντελώς ακατάλληλο το αντλούμενο νερό.

Εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού, που βρίσκεται και λειτουργεί στον Στύλο, τροφοδοτείται από απομακρυσμένη γεώτρηση τοποθετημένη στον καθαρό υδροφόρο ορίζοντα μεταξύ Λευκών Ορέων και Στύλου.

Για το θέμα της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου έχω να καταγγείλω ότι παρά το ότι υπήρχε από τον Ιούλιο του 2010 προκαταρτική μελέτη από τον ΟΑΔΥΚ με προϋπολογιστικό κόστος 499.000 Ευρώ και παρά το ότι ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Αθ. Καρούντζος είχε δεσμευτεί σε επίσκεψη του στον Στύλο στα μέσα Ιουλίου 2010 ότι υπήρχε πρόγραμμα για την ένταξη και κατασκευή του έργου εν τούτοις η προηγούμενη Δημοτική αρχή αρνήθηκε να δεχτεί τα επεξεργασμένα λύματα στον υποθαλάσσιο αγωγό του βιολογικού Καλυβών (θα λειτουργούσε στον Στύλο μονάδα τύπου compact ).

Η δε νέα δημοτική αρχή απέρριψε, δια του νυν Αντιδημάρχου, υπεύθυνου περιοχής πρώην Δήμου Αρμένων, την συνέχιση των ενεργειών του Τοπικού Συμβουλίου για αγορά του ήδη κατάλληλου εξευρεθέντος αγροτοτεμαχίου (για την τοποθέτηση και λειτουργία του compact) και ένταξη του έργου στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, απωλέσαντες έτσι μοναδική ευκαιρία για την απόκτηση αποχετευτικού δικτύου στον Στύλο, κάτι το οποίο θα έλυνε τα σημερινά προβλήματα ρύπανσης του νερού και θα βοηθούσε στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Κοινότητας μας, αφού η περιοχή διαθέτει υπέροχα φυσικά τοπία και ιστορικά μνημεία όπως Μινωικοί οικισμοί, βυζαντινά μνημεία, νερόμυλο Στύλου, παλαιοντολογικό εύρημα καθώς και φυσιολατρικές διαδρομές κατά μήκος του ποταμού ΚΟΙΛΙΑΡΗ καθώς και το φαράγγι του Στύλου.

Γιάννης Γαβριλάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ