13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ακροδεξιοί επιτέθηκαν στον Γιάννη Μπουτάρη στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ημερομηνία:

Επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος της πόλης έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις της Γενοκτονίας των Ποντίων στην περιοχή του Λευκού Πύργου, όταν δεκάδες άτομα του επιτέθηκαν.

Ο Γιάννης Μπουτάρης φυγαδεύτηκε την τελευταία στιγμή, ενώ οι συγκεντρωμένοι του πετούσαν μπουκάλια με νερό κι άλλα αντικείμενα.

Την ώρα που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιχειρούσε να φύγει κάποιοι τον κυνηγούσαν για να τον χτυπήσουν. Μάλιστα κάποια στιγμή ο Γιάννης Μπουτάρης έχασε την ισορροπία του και έπεσε. Αυτοί που του επιτέθηκαν προκάλεσαν υλικές ζημιές στο αυτοκίνητό του.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο της πόλεως προκειμένου να εξεταστεί από γιατρούς.

«Άθλια, απαράδεκτη και άνανδρη», χαρακτήρισε την επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου, Καλυψώ Γούλα.

Η Καλυψώ Γούλα, η οποία συνόδευε τον Γιάννη Μπουτάρη στις εκδηλώσεις, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Ο Γιάννης Μπουτάρης έπεσε κάτω από τα χτυπήματα και συνέχισαν να τον κλωτσάνε. Είχαν πρόθεση να του κάνουν κακό και φαινόταν, γιατί τον χτυπούσαν και στο κεφάλι. Χτύπησαν και εμένα και τους αστυνομικούς που τον προστάτευαν. Και όταν φτάσαμε στο αυτοκίνητο, κλοτσούσαν την πόρτα, ενώ προσπάθησαν να σπάσουν το τζάμι».

Σύμφωνα με την κ. Γούλα, «ο δήμαρχος ήταν απροστάτευτος. Στο χώρο δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και διοργανωτής ούτε για δείγμα».

Καταδίκη της επίθεσης

Την επίθεση καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ντροπή για τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Να μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι να καταπιεί το φως της δημοκρατίας», έγραψε στο twitter.

«Αυτοί που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Όσο πολιτικές δυνάμεις επιτρέπουν σε ακροδεξιά περιθωριακά στοιχεία να κρύβονται πίσω από ένα δήθεν αίσθημα πατριωτισμού, τόσο το φίδι του φασισμού θα απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία», αναφέρουν για την επίθεση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την επίθεση καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θύμα φανατικών εθνικιστών οι οποίοι παριστάνουν τους πατριώτες έπεσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης. Κατά τη διάρκεια εορτασμού για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Μπουτάρης δέχτηκε επίθεση, προπηλακίστηκε λεκτικά και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση και τάσσεται στο πλευρό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη σταθερή του εναντίωση απέναντι σε κάθε φωνή και πράξη εθνικιστικής, θρησκευτικής και φυλετικής μισαλλοδοξίας».

Ανακοίνωσε εξέδωσε και η ΝΔ. «Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως και η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η ανομία έχει ξεπεράσει κάθε όριο λόγω της απαράδεκτης ανοχής που επιδεικνύει στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».

«Πάντα θα υπάρχουν 5-6 τραμπούκοι έτοιμοι να επιτεθούν σε όσους δεν γουστάρουν. Το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί που διαδίδουν ψευτιές και καλλιεργούν μίσος. Και αυτοί δεν φοράνε κουκούλες, αλλά κουστούμια», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. «Μαζί σου Γιάννη και όπως λέει ο Αγγελάκας “σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ”».

"google ad"

«Η φασιστική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη δεν προκαλεί μόνο ντροπή. Προκαλεί ανησυχία γιατί το αβγό του λαϊκισμού και του εθνικισμού έσπασε και απειλεί ανοιχτά τη δημοκρατία και την κοινωνία», έγραψε στο twitter, ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...