16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ακτιβιστές της Greenpeace κατέστρεψαν αρχαίο μνημείο για να προπαγανδίσουν τις ΑΠΕ!

Ημερομηνία:

Οι ακτιβιστές της Greenpeace διακρίνονται για το δυναμισμό των δράσεών τους σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι το παράκαναν.

Με στόχο να στρέψουν το βλέμμα των πολιτών του κόσμου στις συζητήσεις για το Κλίμα που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, προκάλεσαν ανήκεστο βλάβη σε ένα από τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού: στις γραμμές της Νάσκα.

Οι Γραμμές της Νάσκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην έρημο Νάσκα του Περού. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάσκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τηςUNESCO. Παρόλο που μερικά από τα γεωγλυφικά μοιάζουν με χαρακτηριστικά σχέδια της φυλή Παράκας, οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι Γραμμές της Νάσκα δημιουργήθηκαν από τη φυλή Νάσκα γύρω στο 200π.κ.χ – 700κ.χ. Οι εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές που σχηματίζονται από τις γραμμές, ποικίλουν από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων κ.ά.

Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας τηνκοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Υπάρχουν εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων. Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες. Ορισμένοι τις συνδέουν με την αστρονομία και τη γονιμότητα, άλλοι τις θεωρούν σημάδια επικοινωνίας με άλλους κόσμους.

Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές μπορούν να αλλοιώσουν τα σχέδια.

Ωστόσο, αντί για τις κλιματικές αλλαγές ενέσκηψαν οι ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι ουσιαστικά κατέστρεψαν το μνημείο.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Δευτέρα, οι ακτιβιστές εισέβαλαν στον αποκλεισμένο χώρο όπου βρίσκεται το σχέδιο ενός κολιμπρί, χαραγμένο στην έρημο. Ξεδίπλωσαν υφασμάτινα γράμματα με το μήνυμα «Ώρα για Αλλαγή· Το Μέλλον είναι Ανανεώσιμο».

Σύμφωνα με το περουβιανό υπουργείο Πολιτισμού, οι εισβολείς άφησαν πατημασιές δίπλα στο σχέδιο. Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να εμποδίσει την έξοδο των ακτιβιστών από τη χώρα και να ασκήσει διώξεις για «επίθεση σε αρχαιολογικό μνημείο», η οποία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι έξι ετών.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, ακόμα και ο πρόεδρος και τα μέλη της κυβέρνησης μπορούν να εισέρχονται στο χώρο μόνο με ειδική άδεια και πρέπει να φορούν καλύμματα στα παπούτσια.

«Κατανοούμε πλήρως ότι δώσαμε άσχημη εικόνα» παραδέχτηκε η Greenpeace σε ανακοίνωσή της. «Δώσαμε την εντύπωση ότι είμαστε απερίσκεπτοι και αναίσθητοι» προσθέτει, και δηλώνει έτοιμη να υποστεί «δίκαιες και λογικές επιπτώσεις» για το συμβάν.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στη Λίμα για να ζητήσει επίσημα συγγνώμη από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η περουβιανή κυβέρνηση θα ζητήσει την άσκηση δίωξης εναντίον των ακτιβιστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια εάν βρεθούν ένοχοι για το αδίκημα της καταστροφής μνημείου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

econews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...