23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ακυρώνονται με τροπολογία οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων

Ημερομηνία:

Στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης οι ρυθμίσεις Στρατούλη για ακύρωσης των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τέλος στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Τι αλλάζει στον υπολογισμό του εφάπαξ. Τι δηλώνει ο υπουργός

Την κατάργηση ή την τροποποίηση διατάξεων των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων προωθεί η κυβέρνηση.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να νομοθετηθούν άμεσα, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης τις έχει ήδη κοινοποιήσει τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, και μετά την επεξεργασία τους θα κατατεθούν στη Βουλή υπό μορφή τροπολογίας.

Με τις αλλαγές αυτές καταργείται, μεταξύ άλλων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, που οδηγούσε σε περικοπές 7% από την αρχή του έτους και 8% από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά.

Επίσης, αναθεωρείται ο μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές, και ο νέος τρόπος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε οι εφάπαξ παροχές να μην υπολείπονται από αυτές που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 31/08/2013.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, ακυρώνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ο οποίος επρόκειτο να ισχύσει από 1-1-2015 και μετά, ώστε σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «να αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».

Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού, προέβλεπε ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ μηνιαίως, ενώ το υπόλοιπο μέρος της σύνταξης, θα ήταν ανταποδοτικό και ανάλογο με τις εισφορές που θα είχαν καταβληθεί.

«Η κυβέρνησή μας βάζει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες θα μειώνονταν από 1η Ιανουαρίου 2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφ’ άπαξ παροχές και θα αυξάνονταν συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης» δήλωσε ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης και τόνισε:

«Οι μνημονιακές κυβερνήσεις διέλυσαν το ήδη ετοιμόρροπο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και εξαθλίωσαν τους συνταξιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της γενικότερης αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, έχουμε ήδη δρομολογήσει την αναστολή τής εφαρμογής των μνημονιακών διατάξεων των νόμων 3863 και 3865/2010 και 4052/2012, ώστε να αποτραπούν νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και για να αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία: sooc.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...