17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ακόμα παραπάνω οικονομικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας ζητάει ο επίλεκτος του Τραμπ, Γκουαϊδό

Ημερομηνία:

Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να ενισχύσουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης Νικολάς Μαδούρο, μία ημέρα μετά την απέλαση του Γερμανού πρεσβευτή επειδή «παρενέβη» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Την Τετάρτη, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι η κρίση στη Βενεζουέλα «επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων» της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση Μαδούρο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες «θα πρέπει να ενισχύσουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμποδίσει τα χρήματα των Βενεζουελάνων να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν αντιπάλους του καθεστώτος και τους αυτόχθονες», δήλωσε ο Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Γκουαϊδό επέκρινε την απόφαση του Μαδούρο να απελάσει τον Γερμανό πρεσβευτή στο Καράκας, ζητώντας να «παραμείνει» στη Βενεζουέλα.

«Η Βενεζουέλα ζει υπό μία δικτατορία και αυτός ο τρόπος δράσης αποτελεί απειλή εναντίον της Γερμανίας. Ο Μαδούρο κρατά παράνομα την προεδρία. Δεν έχει τη νομιμοποίηση για να κηρύσσει έναν πρεσβευτή ανεπιθύμητο», κατήγγειλε, ευχαριστώντας παράλληλα το Βερολίνο «για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει».

«Το καθεστώς δεν απειλεί μόνο λεκτικά τον πρεσβευτή, απειλεί και τη σωματική του ακεραιότητα», τόνισε.

Οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα χειροτέρεψαν την κρίση σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι η κρίση στη Βενεζουέλα «επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων» της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση Μαδούρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, η Μ. Μπασελέ δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Βενεζουέλα καταδεικνύει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο οι παραβιάσεις αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων -περιλαμβανομένου του μη σεβασμού των βασικών ελευθεριών και της ανεξαρτησίας κρίσιμων θεσμών- μπορούν να επιταχύνουν την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση τους προς την κυβέρνηση Μαδούρο, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος στον ΟΗΕ Έλιοτ Έιμπραμς δήλωσε πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εφαρμόσουν μία σειρά νέων οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων, στοχεύοντας στην «ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία». Παράλληλα, προειδοποίησε πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να επιβάλλει «δευτερογενείς κυρώσεις» σε ξένες επιχειρήσεις ή και τρίτες χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται οικονομικά με την Βενεζουέλα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...