15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αληθινές ιστορίες απ’ την Γερμανική Κατοχή: «Επηηήρανε οι Γερμανοί το Βερολίνο»

Ημερομηνία:

Εε, σας γράφω τώρα την τελευταία ιστορία επειδή είναι αστεία να ξαλαφρώσομε λίγο. Και απ’ του χρόνου έχομε πολλές να σας γράψομε.

– Μάννα, μάννα! Φωνάζει δήθεν έντρομος ο λόγιος Λευτέρης, την αθώα και αγράμματη, από ένα χωριό της Κισσάμου (Βασιλόπουλο) μάννα του.

– Ίντα ‘ναι Λευταράκι μου.

– Μάννα, έμαθες τα μαντάτα;

Επηηήρανε οι Γερμανοί το Βερολίνοοο!

– Ώφου! Κάνει η μάννα του πανικόβλητη κι αρχίζει να χτυπιέται. Ώφου, συμφορά απού τη πάθαμε. Ντα’ ανέ πήρανε οι τρισκατάρατοι το Βερολίνο, πάει παιδάκι μου, όχι μόνο η μπάντα μας μα ο κόσμος ούλος!
Γέλλια ο Λευτεράκης καταμεσίς της Κατοχής, εκειδά γύρω στο ’43. Και με τα τόσα που είχανε πάθει είχανε εντούτοις όρεξη για χωρατά!

Πάντως αθώες και αγράμματες οι χωρικές μας νιές και γράδες το μαχαίρι όμως και το πιστόλι καλά ξέρανε και το χειριζόταν. Καλά ξέρανε και υπερασπιζόταν την Λευτεριά τους και την αξιοπρέπειά τους.

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...