17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αλληλεγγύη για όλους

Ημερομηνία:

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Τα τελευταία δύο, κυρίως, χρόνια έχει αναπτυχθεί από τον ίδιο τον ελληνικό λαό μια πανσπερμία δράσεων και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης σε κάθε πόλη και στην πλειονότητα των γειτονιών της Ελλάδας, ως απάντηση στην κρίση και τις καταστρο­φικές της συνέπειες.

Η Αλληλεγγύη Για Όλους δημιουργήθηκε από κόσμο με συμμετοχή σε διάφορα κινήματα και δομές αλληλεγγύης και στο πλαίσιο της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη και ενίσχυση του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στόχος όλων όσοι συμμετέχουμε στην Αλληλεγγύη Για Όλους είναι ακριβώς η υλοποίηση του συνθήματος να μη μείνει καμία και κανένας μόνος απέ­ναντι στην κρίση». Κι αυτό γιο εμάς έχε! διττή έννοια. Πρώτον, για να μπορέσει ένας λαός να συνεχίζει να αντιστέκεται στη μνημονιακή επίθεση, που έχει φέρει την κοινωνία μας στο πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μπορεί να σταθεί όρθιος. Και δεύτερον, μέσα από την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στον αγώνα για επιβίωση οργανώνουμε και έναν άλλο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων μας, δημιουργούμε νέου τύπου κοινωνικές σχέσεις απέναντι στον κοινωνικό κατακερμα­τισμό, τη βαρβαρότητα, την απομόνωση, το ρατσισμό, θέτουμε τις βάσεις και τις ρίζες ενός πολιτικού ρεύματος ανατροπής συνολικό των μνημονίων και των αιτιών που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση, προετοιμά­ζουμε τους όρους για μία άλλη διέξοδο από την κρίση μέσω ενός βαθιού κοινωνικού μετασχηματισμού από τον ίδιο το λαό.

Με αυτή την έννοια, οι δομές και το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται διαμορφώνουν μια νέα δημόσια σφαίρα και ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και αναζωογονούν και άλλες ας τις πούμε παλιότερες, συλλογικές μορφές οργάνωσης, από πολιτιστικούς συλλόγους και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, μέχρι συνδικάτα και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η Αλληλεγγύη Για Όλους δεν θα μπορού­σε λοιπόν παρά να αντανακλά αυτή τη λογική της συμμετοχής και της αυτοοργάνωσης και στην ίδια τη δομή της. Είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα σε καθέναν και καθεμιά που εμπνέεται από το τρίπτυχο αλληλεγγύη – αντίσταση – αυτοοργάνωση. Αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας κοινών χώρων δικτύ­ωσης και επικοινωνίας των ποικιλόμορφων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσ­σονται σε κάθε γειτονιά, όπως και ένα εργαλείο για την αλληλοκάλυψη των αναγκών τους τη γνωστοποίηση των δράσεών τους και τη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων όσοι έχουν ανάγκη σε αυτές.

Με αυτή την έννοια, η Αλληλεγγύη Για Όλους λειτουργεί ως ένας κόμβος διευκό­λυνσης, με μια αποκεντροποιητική λογική, τόσο μεταξύ των δομών αλληλεγγύης που αποτελούν τους κύριους και αυτόνομους κόμβους έμπρακτης οργάνωσης της αλλη­λεγγύης) όσο και μεταξύ αυτών που έχουν ανάγκη ή επιθυμούν να προσφέρουν με κάθε τρόπο με τις δομές αλληλεγγύης.

Αυτή είναι η πρώτη διαφορά μας από τον τρόπο που λειτουργούν οι οργανισμοί προσφοράς φιλανθρωπίας ή κοινωνικών υπη­ρεσιών. Να επισημάνουμε ότι τον τελευταίο καιρό, τέτοιες θεσμικές δομές ήπρωτοβου­λίες αυξάνονται μέσω επιδοτούμενων προ­γραμμάτων για τη φτώχεια ή την ανεργία (ΕΣΠΑ κ.λπ.) από τους ίδιους τους φορείς του Μνημονίου ή ΜΜΕ ή επιχειρήσεις κλπ., από όσους δηλαδή ευθύνονται για την κοινωνική καταστροφή που πλήττει την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Εκτός από το ότι τα προγράμματα αυτά αποτελούν μία προσπά­θεια δημιουργίας εντυπώσεων κοινωνικής ευαισθησίας, διαμορφώνουν και νέες μορ­φές πελατειακών σχέσεων εκμεταλλευόμενα την κοινωνική δυστυχία και ανάγκη.

Από εδώ προκύπτουν και δυο βασικές ακόμα διαφορές μας από αυτούς τους θεσμικούς φορείς ελεημοσύνης στην ουσία.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι οι δομές με τις οποίες η Αλληλεγγύη Για Όλους συνδέεται, απευθύνονται σε όλες και όλους, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, είτε αυτοί αφορούν (τα λεγόμενα) «κοινωνικοοικονομι­κό» κριτήριο είτε αφορούν την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία και τα πιστεύω όσων πλήττονται από την κρίση. Απευθύνονται σε όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους, το δικαίωμα στην ασφάλεια και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, σε όσες και όσους αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες ή ανάγκες για να υπερασπιστούν τη ζωή, το βιος και τα δικαιώματά τους με αξιοπρέπεια.

Η αλληλεγγύη για εμάς δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις, όπως ακριβώς η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη φαρμάκων δεν κάνουν καμία άλλη διάκριση παρά μόνο ανάμεσα σε αυτούς που επωφελούνται από την καταστροφή και αυτούς που καλούνται να πληρώσουν τη νύφη ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η αλλη­λεγγύη για εμάς δεν είναι μια πράξη βοήθειας των εχόντων προς τους μη έχοντες, των ικανών προς τους αναξιοπαθούντες. Δεν διαχωρίζει ανάμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν αλληλεγγύη και σε αυτούς που δίνουν. Βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας και της διαφορετικής πολιτικής κουλτούρας των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης είναι τα στοιχεία της ανοιχτής απεύθυνσης, της συμμετοχής και της αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας, της ισότητας, της ενεργοποίησης και αυτοοργάνωσης όλων για να δοθούν συλλο­γικές λύσεις σε κοινές ανάγκες, με τις οποίες σήμερα μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπος ο ένας και αύριο η άλλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άμεσοι στόχοι της Αλληλεγγύης Για Όλους είναι;

  • Να διευκολύνει την επικοινωνία όλων των δικτύων και των δομών έμπρακτης αλλη­λεγγύης, καθώς και της ανταλλαγής εμπειριών και «τεχνογνωσίας» μεταξύ τους.
  • Να κάνει άμεσα προσβάσιμη και ορατή την ύπαρξη αυτού του κόσμου αλληλεγγύης σε κάθε άνθρωπο που τον έχει ανάγκη σε όλη τη χώρα. Για το λόγο αυτό έχει προχωρήσει στην καταγραφή, κατά γε­ωγραφική και θεματική περιοχή δραστη­ριότητας, των δομών αλληλεγγύης και των στοιχείων επικοινωνίας μαζί τους. Επίσης ενημερώνει για τις καθημερινές δράσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτό μπορεί κανείς να τα αναζητήσει στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Αλληλεγγύης Για Όλους www.solidarity4all.gr.
  • Να ενισχύσει όλα τα υπάρχοντα εγχειρή­ματα με κάθε δυνατό τρόπο (εφοδιασμό με υλικά και ανθρώπους, οικονομική στήριξη, αλληλοκάλυψη αναγκών κ.λπ.). καθώς και να βοηθήσει στο μοίρασμα της υπάρχουσας εμπειρίας και της τεχνο­γνωσίας ώστε να ενθαρρύνει και να προωθήσει τη δημιουργία νέων σε γε­ωγραφικές περιοχές ή θεματικές δράσης που δεν καλύπτονται.
  • Να οργανώσει καμπανιές αλληλεγγύης πανελλαδικού χαρακτήρα σε στενή επι­κοινωνία με τις τοπικές δομές αλληλεγγύ­ης. Μετά την επιτυχημένη κομπανία «ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργος η Αλληλεγγύη Για Όλους εγκαινιάζει τις αμέσως επόμενης μέρες ευρείας απεύθυνσης πανελλαδικές καμπανιές για τη συγκέ­ντρωση τροφίμων και φαρμάκων.
  • Να προωθήσει τη διεθνή καμπάνια αλλη­λεγγύης στον ελληνικό λαό τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με κινητοποιήσεις, διεθνείς μέρες δρά­σης, οικονομική ενίσχυση, ενίσχυση σε φάρμακα και τρόφιμα, οριζόντια διασύν­δεση οργανώσεων ή φορέων του εξω­τερικού με δομές και δίκτυα αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

Η Αλληλεγγύη Για Όλους φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα για μια ζωή χωρίς μνημόνια, φτώχεια, εκμε­τάλλευση, φασισμό και ρατσισμό, για τη δημιουργία των όρων για τη ριζοσπαστική/ πολιτική ανατροπή και τον κοινωνικό μετασχη­ματισμό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...