22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αλόγιστη χρήση στην Κρήτη: 3000 τόνοι φυτοφαρμάκων στα χωράφια κάθε χρόνο

Ημερομηνία:

Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο είναι αγρότες αλλά και καταναλωτές στην Κρήτη, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, σε τέτοιο βαθμό που να γίνεται λόγος για μια κατανάλωση η οποία είναι έξι φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο καθηγητής και Διευθυντής Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδης Τσατσάκης, μιλώντας στο ekriti.gr κάνει λόγο για ένα ζήτημα πολύπλοκο και με πάρα πολλές παραμέτρους και επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται δείχνουν πως οι συνέπειες για την Υγεία των πολιτών και το περιβάλλον είναι μεγάλες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν μπορούμε να πούμε ότι η αποκλειστική αιτία για την αύξηση καρκίνων, ασθενειών και άλλων νοσημάτων, ακόμη και αναπαραγωγικών προβλημάτων, σε περιοχές όπως η Μεσαρά και η Ιεράπετρα είναι η χρήση των φυτοφάρμακα, όμως είναι δεδομένο πως η αλόγιστη χρήση τους, παίζει σημαντικό ρόλο.

Στην Κρήτη καταναλώνονται ετησίως περίπου 3000 τόνοι φυτοφαρμάκων, όπως λέει ο κ. Τσατσάκης, με το νησί μας να αναδεικνύεται σε περιοχή… πρωταθλήτρια.
«Είναι προφανές πως υπάρχουν διάφορες περιοχές με έντονη αγροτική δραστηριότητα, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα Το θέμα των φυτοφαρμάκων είναι ένα ζήτημα που μπορεί να το αναλύσει κανείς από πολλές πλευρές. Τόσο από την πλευρά του παραγωγού, όσο και από την πλευρά του καταναλωτή το ζήτημα είναι μεγάλο, την ώρα που σε αυτή την υπόθεση έχουμε εμπλοκή από τους απλούς εργαζόμενους στα θερμοκήπια, μέχρι τις ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες.

Όπως λέει ο κ. Τσατσάκης, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που ασχολείται με τα φυτοφάρμακα, τις αδειοδοτήσεις και τους διεθνείς κανονισμούς. Υπάρχουν προβλήματα σε Διεθνείς Οργανισμούς, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη κουβέντα για τη χρήση των φυτοφαρμάκων, τη χρησιμότητα και τελικά την επίδραση τους στο περιβάλλον.

Υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις για μια σειρά ζητήματα από τα πιο απλά όπως είναι οι ψεκαστικές αποστάσεις από τις κατοικήσιμες περιοχές, μέχρι τα πιο σύνθετα που είναι η χρήση των ίδιων των φυτοφαρμάκων.

«Στην πραγματικότητα δε γνωρίζουμε ποια φάρμακα είναι ασφαλή. Την ασφάλεια πάντα τη δείχνει η διάρκεια της χρήσης σε πραγματικές συνθήκες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσατσάκης, ο οποίος τονίζει πως για αυτό το λόγο, η καλύτερη λύση είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα, με στόχο να τρώμε πιο υγιεινά και χωρίς τον κίνδυνο να εμφανίσουμε κάποια μορφή καρκίνου ή άλλο νόσημα, στο μέλλον.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αν μπορείς να έχεις προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα, είναι το ιδανικό. Να έχεις προϊόντα καθαρά στη θρεπτική τους αξία, την πραγματική και όχι τη θρεπτική- ενεργειακή. Να έχουμε όλα αυτά τα ιχνοστοιχεία που μας δίνουν στη διατροφή μας ισορροπία και υγεία. Σε άλλη περίπτωση – με δεδομένη τη χρήση των φυτοφαρμάκων – πρέπει τουλάχιστον να γίνεται λελογισμένη χρήση τους, μέσα από τις εγκεκριμένες διαδικασίες και προδιαγραφές», καταλήγει ο κ. Τσατσάκης.

Η ημερίδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη, στις 17 Νοεμβρίου από τις 6 ως τις 9 μμ θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη εκδήλωση για τα φυτοφάρμακα και τη χρήση τους. Συγκεκριμένα στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας (οδός Κονδυλάκη 23), διοργανώνεται η 4η επιστημονική Εσπερίδα με θέμα: «Οι Επιπτώσεις της Έκθεσης σε Φυτοφάρμακα στην Υγεία και Περιβάλλον», με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας, το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας ΟΑΣ. ΑΕ. και το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνδιοργανωτές είναι, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Σητείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...