19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αλ. Μαρινάκης: Αστεία η προσπάθεια παρουσίασης των παρεμβάσεων Ευρωπαιων και Αμερικάνων ως «υποστήριξη» προς την Ελλάδα σε βάρος της Τουρκίας

Ημερομηνία:

Δήλωση του Αλέκου Μαρινάκη: Περιφερειακού Σύμβουλου Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης:

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν τις παρεμβάσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών ως «υποστήριξη» τάχα στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται, ειδικά μετά και τη νέα «κινητικότητα» στον Εβρο, θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν επικίνδυνη. Τα Ελληνοτουρκικά είναι μέρος ενός ευρύτερου παζαριού που κάνει η Τουρκία, για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της αστικής της τάξης στην περιοχή. Διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, όπου παρεμβαίνει αξιοποιώντας το θρησκευτικό στοιχείο.

Ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός ανάσχεσης της ρωσικής και κινεζικής επιρροής, κατοχύρωσης του πρωταγωνιστικού ρόλου της ευρωατλαντικής συμμαχίας σε ολόκληρο το τόξο από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, κυριαρχίας πάνω στα ενεργειακά κοιτάσματα και τους δρόμους του εμπορίου που διέρχονται από την περιοχή.

Οι στρατηγικοί αυτοί στόχοι των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να ευοδωθούν χωρίς την αγκίστρωση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, καθώς η ίδια αποτελεί μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, μια μεγάλη αγορά και ένα κομβικό γεωστρατηγικό «σύνορο» για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, πολλαπλασιάζοντας την προβολή ισχύος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας απέναντι στους ανταγωνιστές της, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα.

Τυχόν αποχώρηση ή παραπέρα επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, με παράλληλη σύσφιξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων, θα σήμαινε μεταβολή των συσχετισμών δύναμης που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της περιφέρειάς μας, ειδικά σε μια περίοδο που το θερμόμετρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανεβαίνει επικίνδυνα.

Γι’ αυτό, οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με κάθε αφορμή, σημειώνουν τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρωατλαντική συμμαχία και κατά συνέπεια την αναγκαιότητα διατήρησης της ΝΑΤΟικής συνοχής, διεξάγοντας ταυτόχρονα μαζί της ένα παζάρι, που οριοθετεί και τα δικά τους πιο άμεσα «ενδιαφέροντα» στην περιοχή.

Ευθυγραμμισμένα με αυτόν τον σχεδιασμό είναι τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία ανταγωνίζεται ταυτόχρονα την τουρκική σε ζητήματα όπως τα Ενεργειακά, η πρωτοκαθεδρία στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια κ.ά.

Η κυβέρνηση και συνολικά τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει για το ΝΑΤΟ η δέσμευση της Τουρκίας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία και γι’ αυτό προωθούν τη ΝΑΤΟική πολιτική της συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο παζάρι γι’ αυτές τις επικίνδυνες διευθετήσεις οξύνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας, με τις πλάτες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που διεκδικεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα, ανοίγοντας ολοένα και περισσότερα μέτωπα σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και επικίνδυνα. Το σχέδιο της διευθέτησης υπό ΝΑΤΟική εποπτεία υπηρετείται και με θερμά επεισόδια και με συμφωνίες συνδιαχείρισης, που όμως θα προετοιμάζουν τον νέο γύρο αντιπαράθεσης.

Γι’ αυτό είναι προκλητικό να προσπαθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κρύψουν τις ευθύνες τους για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, όταν στρατηγική τους είναι η βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού. Οπως είναι αστεία τα λόγια συμπάθειας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς, που «μεταξύ κατεργαραίων» καταλήγουν στο εξής σαφές μήνυμα: Βρείτε τα γρήγορα με συνδιαχείριση.

Στα Χανιά βρίσκεται το προπύργιο και προμαχώνας της πιο φονικής πολεμικής μηχανής των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, η βάση της Σούδας, έτοιμη για να σπείρει τον όλεθρο στους γειτονικούς λαούς και στην ευρύτερη περιοχή.

Κινητοποιούμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και υπέρ της ειρήνης. Για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμμαχίες. Για να βγούμε απ’ αυτή τη “μπαρουταποθήκη”, που μας έχουν “στριμώξει” εκείνοι που έχουν βάλει “πλώρη” για τον έλεγχο ή το ξαναμοίρασμα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, του ενεργειακού και ορυκτού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς.  Να σπάσουμε τα “δεσμά”, που μας κρατάνε στον προθάλαμο του “σφαγείου” ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους των ΗΠΑ.  Καταδικάζουμε τα ρατσιστικά εγκλήματα, την αστυνομική βία και καταστολή, τη νέα δολοφονία 19χρονου, που πυροβολήθηκε στο Ντιτρόιτ, ενώ διαδήλωνε για τον θάνατο του Αφροαμερικανού, Τζ. Φλόιντ, από αστυνομικό. Τώρα είναι που πρέπει να ακουστεί δυνατά:  Καπιταλισμός σημαίνει “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο στις 6 Ιούνη στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία της Αγοράς, για  μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στην αμερικάνικη βάση της Σούδας και απαιτούμε:

"google ad"

  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις
  • Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμμαχίες.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...