14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο αλλά και στην Κρήτη – Η Κρήτη δεν είναι Οθωνοί

Ημερομηνία:

Για δύσκολη και φορτισμένη συνάντηση κάνουν λόγο πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το χθεσινό τετ α τετ Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, μια μέρα μετά την ψήφιση της παραπομπής του Δ.Παπαγγελόπουλου, αλλά και στη σκιά της σκανδαλολογίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο. Προσθέτουν ωστόσο ότι είναι θετικό και χρήσιμο που υπήρξε ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δύο ύστερα από τόσο καιρό.

Η Κουμουνδούρου ως γνωστόν θεωρεί ότι πίσω από το μπαράζ των υποθέσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας (συνομιλία Παππά – Μιωνή, καταγγελίες Καλογρίτσα, Μάτι) βρίσκεται το ίδιο του Μαξίμου και στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε προσωπικά την ευθύνη στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι επιλογή του να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα. Έκανε δε λόγο και για «εκδικητική εμμονή το κ. Μητσοτάκη απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση λοιπόν με το βαρύ κλίμα να αποτυπώνεται και μπροστά στις κάμερες, όπου το πιο ελαφρύ στοιχείο ήταν ο «χαιρετισμός του αγκώνα» στο πλαίσιο υποτίθεται των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ενώ ο Τσίπρας που συνήθως επιστρατεύει το χιούμορ για να σπάσει τον πάγο, χθες το απέφυγε. Σαφώς ούτε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης, τα ελληνοτουρκικά άφηνε πολλά περιθώρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εκδήλωσε την αγανάκτησή του για το τοξικό πολιτικό κλίμα σημειώνοντας ότι επηρεάζει και τα ελληνοτουρκικά, καθώς «βλέπουν και οι απέναντι».

Ως προς τα βασικά θέματα συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας κατά πληροφορίες, εξέφρασε τις διαφωνίες του για τα κρίσιμα ζητήματα της Οικονομίας, για την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη αλλά και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.

Ως προς το τελευταίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τα πράγματα είναι ανησυχητικά και απαιτείται κινητοποίηση και εθνική στρατηγική, ενώ εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους πολιτικούς αρχηγούς, αιχμή που άφησε και στην δημόσια δήλωσή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Ζήτησε η κυβέρνηση να αποτρέψει τυχόν απόπειρα του Orus Reis να παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως έπραξε και η δική του κυβέρνηση με το Βarbaros τον Οκτώβριο του 2018.
  • Συμφώνησε για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων αν και έκανε κριτική στον πρωθυπουργό ότι έδειξε μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα αυτό.
  • Ζήτησε να αιτηθεί ο πρωθυπουργός έκτακτη Σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε Σύνοδο Κορυφής για τα ελληνοτουρκικά προκειμένου να αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία.
  •  Συμφώνησε για την επανεκκίνηση του διαλόγου σε ευρωτουρκικό και ελληνοτουρκικό επίπεδο, πάντα υπό προϋποθέσεις . Στη δημόσια δήλωσή του, κινούμενος στην πάγια εθνική γραμμή, υπογράμμισε ότι η διαφορά με την Τουρκία είναι μόνο μία, δηλαδή η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και αυτή η μόνη διαφορά μπορεί να επιλυθεί με διάλογο όχι όμως σε καθεστώς εκβιασμών και απειλών.
  • Έδειξε να εκτιμά θετικά τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Βερολίνου για την εκτόνωση της κατάστασης.

Τα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη

Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη δημόσια δήλωσή του για τα 12 μίλια. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πώς ζήτησε από τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο αλλά και στην Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, ως προς το δεύτερο σκέλος, είπε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και στο βαθμό που αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί «να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια». Το ενδιαφέρον είναι ότι το ανέφερε ως αίτημα και όχι απλώς ως σκέψη.

Στις 27 Ιουνίου μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει μια πρώτη σχετική αναφορά. Εκεί ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση ούτε προχώρησε σε κυρώσεις ένα χρόνο τώρα έναντι της Τουρκίας, «ούτε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο με προοπτική να επεκταθούν, όταν αυτό είναι ώριμο και όταν έχουμε και κάποια θετική εξέλιξη ενδεχομένως με την Αίγυπτο, και στην Κρήτη».

Είχε μάλιστα προσθέσει ότι η Κρήτη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως οι Οθωνοί: «Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια με κάποιο νησί όπως οι Οθωνοί ή με κάποιο μικρότερο νησί, όπως σωστά οδηγηθήκαμε σε συμφωνία για την ΑΟΖ, κάνουν λάθος. Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία αυτή να είναι όπως – όπως και ό,τι να’ ναι».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ