14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αλ. Τσίπρας: Η περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά μία ακτίδα φωτός για τα Χανιά μετά από πάρα πολλά χρόνια σκοτεινιάς – Οι εξορύξεις αποτελούν αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Κρήτης – Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Γεμάτο ήταν το Κλειστό Γυμναστήριου του Εθνικού Σταδίου Χανίων για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας.

Σε ένα κατάμεστο Κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων πραγματοποιήθηκε σήμερα η ομιλία του πρωθυπουργού και πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η ομιλία ξεκίνησε με μία μικρή καθυστέρηση αφού ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στο χώρο λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά με όλους όσους εισέρχονταν στο χώρο να περνούν μέσα από μηχάνημα ασφαλείας ενώ παρόντες ήταν και αρκετοί άνδρες της αστυνομίας. Διακριτική αλλά έντονη ήταν η παρουσία και ανθρώπων της ασφάλειας του πρωθυπουργού σε όλο τον χώρο.

Το παρών έδωσαν, πέρα από εκατοντάδες Χανιώτες που γέμισαν κάθε σημείο του Γυμναστηρίου, οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκης, Τουρισμού, κ. Κουντουρά, Ανάπτυξης κ. Σταθάκης, Υγείας κ. Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, αλλά και υποψήφιοι ευρωβουλευτές καθώς και οι βουλευτές Βαγιωνάκη – Μπαλωμενάκης και όλοι οι Δήμαρχοι των Χανίων.

Στην πρώτη σειρά μαζί με τους Υπουργούς της κυβέρνησης καθόταν ο πρώην Νομάρχης Χανίων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΕΚ κ. Γιώργος Κατσανεβάκης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας και κατά την προσφώνηση όσων στελεχών βρίσκονταν εκεί, ιδιαίτερο χειροκρότημα  εισέπραξαν τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης όσο και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης, δύο στελέχη που έχουν δεχθεί ισχυρή κριτική για διαφορετικούς λόγους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ισχυρό χειροκρότημα κατά την είσοδό του, πέραν του κ. Τσίπρα, εισέπραξε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκης. Της ομιλίας Τσίπρα προηγήθηκε σύντομη ομιλία του υποψήφιου Δήμαρχου Χανίων κ. Γιάννη Σαρρή που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να αναφέρουμε επίσης ότι σύμφωνα με το ΣΚΑΪ πριν ξεκινήσει η ομιλία Τσίπρα έγιναν τέσσερις προσαγωγές πολιτών που διαμαρτύρονταν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

"google ad"

Μεγάλο τμήμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώθηκε στα έργα που έχουν γίνει ή θα γίνουν στα Χανιά.

Είπε πιο συγκεκριμένα ότι “το χρονικό διάστημα 2015 – 2019 εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ νέα έργα ύψους 93 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, διατέθηκαν σχεδόν διπλάσια κονδύλια απ’ όσα είχαν διατεθεί την προηγούμενη τετραετία. Από το 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν νέα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προϋπολογισμού 64 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, ποσό πάνω από διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό της τετραετίας 2010 – 2014.

Με αυτά τα χρήματα γίνονται μελέτες και έργα κατασκευής και αναβάθμισης κτιρίων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, γίνονται αντιπλημμυρικά έργα, γίνονται έργα οδοποιίας, γίνονται αποκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές”.

Ειδική αναφορά έκανε στο Πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο “χρηματοδοτούνται έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, και αντιπλημμυρικά έργα συνολικού ύψους 31,5 εκατομμυρίων ευρώ”.

Σημείωσε ότι για τη στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα θα διατεθούν άμεσα 2 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους της περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές αποτελούν για τα Χανιά “πραγματικά μία ακτίδα φωτός μετά από πάρα πολλά χρόνια σκοτεινιάς”.

Ειδική αναφορά έκανε σε “σημαντικές παρεμβάσεις” της κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν τα Χανιά “όπως για παράδειγμα η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο Χανίων”.

Μίλησε για την  έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Ελαφονήσι “που εκκρεμούσε για πάνω από 10 χρόνια” αλλά και για τον Βιολογικό Καθαρισμό της Παλιόχωρας που προχωρά “ξεπερνώντας εμπόδια που καθυστερούσαν το έργο για 26 ολόκληρα χρόνια”.

Ανέφερε ότι δρομολογείται η αποκατάσταση του κτιρίου των Ιταλικών Στρατώνων, αφού, όπως είπε, μετά την πυρκαγιά, “έχουν δεσμευτεί 6 εκατομμύρια ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το  Υπουργείο Πολιτισμού ξεκινά άμεσα τη Μελέτη”.

Μίλησε και για τη συντήρηση και την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς τονίζοντας ότι “5 εκατομμύρια ευρώ είναι δεσμευμένα και περιμένουν τον Δήμο να ξεκινήσει τις διαδικασίες”.

Ειδική αναφορά έκανε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα με τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα ενώσουν τα Χανιά με το Ηράκλειο και την Αττική και “θα προσφέρουν επιτέλους οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του νομού”.

Βαρύτητα έδωσε επίσης στον κομβικό ρόλο που, όπως είπε, θα παίξει η Κρήτη στον τομέα της Παιδείας και της Έρευνας μετά την απόφαση για τη λειτουργού και τρίτου Πανεπιστήμιου, του Εθνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου.

Όπως είπε, “δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου και ισχυρού ομοσπονδιακού Πανεπιστήμιου της Κρήτης”.

Μίλησε για αναβάθμιση του γεωστρατηγικού και ενεργειακού ρόλου του νησιού, αφού αναβάθμιση σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αποτελούν οι εξορύξεις στην Κρήτη “για την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας”.

Αναφέρθηκε στην προώθηση του αγωγού East Med, αναφερόμενος σε αυτό ως μεγάλο στρατηγικό σχέδιο “που συνδέει τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου με την Κύπρο και την Κρήτη φέρνοντας το φυσικό αέριο της ανατολικής μεσογείου στην Ευρώπη”.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε σε εκείνο το σημείο να στείλει και ένα μήνυμα προς την Τουρκία.

Είπε:

“Η ενέργεια οφείλει να είναι γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και συνανάπτυξης στην περιοχή μας. Και οφείλουμε έχοντας έγνοια για το μέλλον αυτού του τόπου που πρέπει να είναι ειρηνικό, και οι γείτονές μας οφείλουν να το καταλάβουν αυτό, να κάτσουν στο τραπέζι για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά ταυτόχρονα με αυτό το μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας, θέλω να στείλω και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόιδες στην περιοχή. Το Διεθνές Δίκαιο οφείλει να γίνεται από όλους σεβαστό. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με όποιον τρόπο χρειαστεί”.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στην δημοκρατική προοδευτική παράδοση της Κρήτης τονίζοντας ότι ιδιαίτερα από το 1981 και μετά οι πολίτες της Κρήτης στηρίζουν τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, μία σαφή αναφορά στις εκλογικές νίκες του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ