19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αλ. Τσίπρας μετά την τριμερή: Καθορισμός ΑΟΖ όπου δεν απαιτείται συνεννόηση με τρίτες χώρες

Ημερομηνία:

«Υπογραμμίσαμε πόσο σημαντικό είναι, η ενεργειακή συνεργασία να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μετά την τριμερή συνάντηση με Ν. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι στη Λευκωσία

Στον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) προτίθεται να προχωρήσει η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει εκεί όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση με τρίτες χώρες. Ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, κυρίους Αναστασιάδη και Αλ Σίσι.

Επίσης,  απήθυνε  ανοικτή πρόσκληση για τη πραγματοποίηση στην Ελλάδα, της τρίτης τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας «και για αυτό συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περεταίρω με τις διαβουλεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών των χωρών μας, όπου αυτό δεν απαιτεί τη συνεργασία τρίτων χωρών». Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος επιθυμούν να συμμετάσχουν στο φιλόδοξο σχέδιο του Προέδρου Σίσι για ανασυγκρότηση της Αιγύπτου. Χαρακτήρισε παράλληλα ως «ενδιαφέρουσα» εξέλιξη την εκλογή Ακιτζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα μετά την τριμερή συνάντηση Κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας στη Λευκωσία:

Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα σήμερα στην Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αλ Σίσι.

Η σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση Κορυφής, στο πλαίσιο του τριμερούς εταιρικού σχήματος Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου εμπεδώνει ακόμη περισσότερο τη θεσμική διάστασή του και οικοδομεί σταδιακά αλλά σταθερά, όρους και προϋποθέσεις για ευρύτερη και πολύπλευρη συνεργασία με διάρκεια και βάθος.

Στην ίδια κατεύθυνση, της πολύπλευρης ενίσχυσης της ιστορικής σχέσης Ελλάδας-Αιγύπτου, κινήθηκε και η σημαντική, πρώτη συνάντηση μου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Ελ Σίσι.

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή οι άριστες σχέσεις μεταξύ των λαών μας και η αίσθηση μιας μακραίωνης ιστορικής συνέχειας ανταλλαγών και συνεργασίας.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών μας εμμείναμε σε συγκεκριμένους τομείς όπου θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας.

Πρώτον, στον τομέα της ασφάλειας μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επιδεινούμενη κατάσταση στη Λιβύη και τη Δυτική Αφρική, ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ, ο εμφύλιος την Υεμένη, η στασιμότητα στο Παλαιστινιακό, η εξάπλωση του τζιχαντισμού και του φονταμενταλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η σημασία της διμερούς και τριμερούς συνεργασίας μας, ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή αποσταθεροποίησης στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.  Και γι αυτό συμφωνήσαμε να εντείνουμε αυτήν την συνεργασία τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και σε διεθνείς οργανισμούς.

Για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε και να προωθήσουμε σε διεθνές επίπεδο, τις κοινές και τις ξεχωριστές μας ανησυχίες και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, για την προάσπιση όλων των καταπιεζόμενων κοινοτήτων στην περιοχή, για την διαχείριση διεθνών προκλήσεων όπως οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, και για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Δεύτερον, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην οικονομία και το εμπόριο με την σύγκλιση συναντήσεων των τεχνικών μας ομάδων.

Μιλήσαμε για έργα ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του τουρισμού.

"google ad"

Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Οι ευκαιρίες αναβάθμισης της κομβικής αυτής θέσης μας, για την ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίσαμε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο για την ευημερία της περιοχής όσο και για την ειρήνη και σταθερότητα.

Υπογραμμίσαμε πόσο σημαντικό είναι, η συνεργασία αυτή να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Πιστεύω ειλικρινά ότι οι πρωτοβουλίες μας αυτές δεν θα είναι μόνο προς όφελος των χωρών μας αλλά αποτελούν πρόκληση σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Θέλω να επισημάνω ότι κατά τις συναντήσεις μας τονίσαμε την κεντρική σημασία- για την ευρύτερη περιοχή, την ασφάλεια και τη σταθερότητά της – της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Από πλευράς της Ελλάδας, στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών και ελπίζουμε να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο.

Η επικράτηση του κ. Ακιντζί στη ψηφοφορία της 26ης Απριλίου στα κατεχόμενα, αποτελεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Τη συνέχεια της οποίας παρακολουθούμε με προσοχή με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...