19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

«Αμα δε ξεσηκωθoύμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε, όλοι μαζί θα δίνουμε ραντεβού στο καζάνι του παπά»: Απόκλεισαν την Εφορία Χανίων οι αγρότες παρά την έντονη αστυνομική παρουσία | Φωτός

Ημερομηνία:

Οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους, όχι πλέον στα μπλόκα, αλλά με επιλεγμένες δράσεις. Με αυτό τον τρόπο υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση οτι παραμένουν παρόντες και έτοιμοι για να διεκδικήσουν αυτά που θεωρούν ότι δικαιωματικά τους ανήκουν. Και σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, όταν πλέον θα αποφασισθεί να περάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, οι αγρότες θα δώσουν ξανά πολύ δυναμικά το παρόν, γιατί για αυτούς, όπως τονίζουν, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Η σημερινή κινητοποίηση προαναγγέλθηκε εδώ και μέρες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο ν. Χανίων. Όμως, παρά τη δημόσια γνωστοποίηση και το συμβολικό χαρακτήρα της κινητοποίησης, η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη. Κι αυτό γιατί μετά από σχετική επιστολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζομάνη προς τις Εισαγγελίες της χώρας, έχει δοθεί εντολή να παρεμβαίνει η δικαιοσύνη στις δράσεις των αγροτών.

Έτσι, σήμερα οι αγρότες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση βρέθηκαν προ εκπλήξεως αφού στο χώρο της Εφορίας ήταν έντονη η αστυνομική παρουσία. Μετά από συζήτηση αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων, η αστυνομία επέλεξε να κρατήσει μια πιο διακριτική στάση αφού ήταν εμφανές ότι ο αποκλεισμός ήταν συμβολικός.

DSCF4715_1

Μιλήσαμε στον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μανούσο Σταυριανουδάκη, για αυτή την παρουσία της αστυνομίας και ζητήσαμε τη θέση του για τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων:

«Υπήρχε εισαγγελική παραγγελία να μην κλείσουμε την Εφορία. Εμείς, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσομε το δικαίωμα να πουν ότι είμαστε απέναντι στο νόμο. Εμείς διαμαρτυρόμαστε και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε διότι αν ψηφιστούνε τα μέτρα και αν δεν λάβουνε υπόψη τους τον αγροτικό κόσμο, τη μικρομεσαία αγροτιά, θα βρεθούμε εκτός επαγγέλματος. Για αυτό το λόγο και ο αγώνας μας είναι μακροχρόνιος, από τον Αύγουστο που ψηφίστηκε η νέα ΚΑΠ.»

Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη,

DSCF4718_1

«η μικρομεσαία αγροτιά αμα δε ξεσηκωθεί όλοι μαζί να αγωνιστούμε, όλοι μαζί θα δίνουμε ραντεβού στο καζάνι του παπά. Κάθε βδομάδα θα κάμομε μια κινητοποίηση και όταν αποφασίσουν να φέρουν το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή θα βγούμε στο Σύνταγμα για όσο χρειαστεί για να μην επιτρέψουμε με ότι δύναμη έχουμε, και όποια εποχή και αν είναι, να μη ψηφιστεί το νομοσχέδιο που είναι ταφόπλακα για τη μικρομεσαία αγροτιά».

Σχετικά με τη μήνυση των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων είπε:

DSCF4749_1

«Το 2013 κατόπιν γενικής συνέλευσης των μελών μας στο Εργατικό Κέντρο είχαμε αποφασίσει να αντιδράσουμε αποκλείοντας την είσοδο και ενημερώνοντας τον κόσμο ότι το κρέας που πουλεί είναι εισαγόμενο και όχι ελληνικό όπως το πούλαγε και ότι η τιμή που έβγανε ήταν καταστροφή για τη μικρομεσαία κτηνοτροφία. Και τότες μας έκαμαν μήνυση, μας εσυλλάβανε, έγινε δικογραφία και τώρα ήρθε η κλήση. Το Δικαστήριο είναι την Τρίτη 12 του Απρίλη. Εγώ καλώ τους Χανιώτες να μην προτιμούν τσι πολυεθνικές ούτε στα ρούχα μα ούτε στα τρόφιμα γιατί δίνουνε δύναμη στον εχθρό. Ένα ευρώ που δίνομε στα εισαγόμενα, είναι χαμένο ευρώ και τον ανοίγει η όρεξη κάθε μέρα και περισσότερο. Θέλουν απομόνωση και να τον γυρίσομε τις πλάτες».

Ο Γιάννης Κατσαρός, αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αρμένων είπε:

katsaros

"google ad"

«Θέλω να μου πει ένας Έλληνας μικρομεσαίος αγρότης, ένας εργαζόμενος, ένας εργατοϋπάλληλος, ένας από τους εμπορικούς συλλόγους ποιο είναι το όφελός μας να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι είμαστε να κάμομε; Πού είναι τα χρυσά κουτάλια; Να μας φέρνουν Τυνησιακό λάδι που δεν έχομε να δώσομε το δικό μας παρά το εκμεταλλεύεται η Ιταλική και η Ισπανική μαφία; Γιατί είμαστε; Θα καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι από αυτή τη λυκοφωλιά πρέπει να φύγομε; Δε βλέπουν πως φέρονται και στσι μετανάστες; Εβρήκαν στσι μετανάστες να τους εκμεταλλεύονται; Πέρα από το μεγάλο κεφάλαιο, πέρα από τους μεγαλοεισαγωγείς, ποιος κερδίζει; Εσπεριδοειδή δε μπορούμε να πουλήσουμε, εδά και χρόνια. Την ίδια κατάσταση πα να κάμει και με το λάδι. Με τσι παγοκολώνες από το Μαρόκο και άλλες χώρες. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή φέρνει αυτή στην Ελλάδα κρεμμύδια και λεμόνια και εμείς δε μπορούμε να τα πουλήσουμε. Γιατί είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Για να μας εδίνουνε 10 δραχμές και να μας επαίρνουνε 30 δραχμές σε τόκους;»

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοινωση των αγροτών και κτηνοτρόφων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για:

DSCF4729_1

* Ατομικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ, ενώ δεν θα φορολογούνται η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση, καθώς και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. (Να σημειώσουμε ότι πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις και στηθούν τα μπλόκα, από την κυβέρνηση δε γινόταν κουβέντα για αφορολόγητο όριο.)

Εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος εφαρμογής του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», που αποτελεί ένα από τα εργαλεία ξεκληρίσματός μας.

* Προσπάθεια για να μην γίνουν κατασχέσεις κατοικιών και χωραφιών αγροτών για τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια”,

* Παρέμβαση στη Βουλή για να σταματήσουν τα “αγροτοδικεία”.

DSCF4741_1

Απέρριψε τα αιτήματά για το κόστος παραγωγής, (αφορολόγητο πετρέλαιο μείωση της τιμής αγροτικού ρεύματος, κατάργηση ΦΠΑ) κι αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη. Οι αγρότες αντιπρότειναν μηδενικό επιτόκιο και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.

Στην ανακοίνωση σημειωνόταν ότι:

DSCF4721_1

Οι όποιες υποσχέσεις για βελτίωση δεν αλλάζουν την ουσία που είναι η ληστεία του εισοδήματος του φτωχού αγρότη. Η κυβέρνηση πρεπει να γνωρίζει ότι όποτε και να έρθουν αυτά τα σχέδια στη βουλή θα επιδιώξουμε μαζι με τους δικούς μας συμμάχους τους εργατοϋπάλληλους και τα αλλα λαϊκά στρώματα, να μην ψηφιστούν. Με την αύξηση του χρόνου μεταβατικότητας στοχεύει στο να κερδίσει χρόνο και να καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό απέναντι μας, να διασπάσει τον κοινό αγώνα για απόσυρση του σχεδίου λαιμητόμου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...