16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Αμερικανός πρέσβης: Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες – Άριστη συνεργασία στη Σούδα

Ημερομηνία:

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα, «ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και ένα μήνυμα συνεχούς δέσμευσης».

Αυτό επισημαίνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες στο Πρακτορείο.

«Η διμερής σχέση μας ήταν πάντα ισχυρή, αλλά σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες. Νομίζω ότι επωφελούμαστε από την πολύ σκληρή δουλειά που έχει γίνει και από τις δύο κυβερνήσεις, την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ελλάδα και τους Έλληνες στη διάρκεια μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου αλλά και τη σαφή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εργαστεί για την ανάπτυξη της διμερούς σχέσης», αναφέρει ακόμη ο Αμερικανός πρεσβευτής στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επικαλείται την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα αλλά και την «απόλυτα επιτυχημένη», όπως την χαρακτηρίζει, επίσκεψη Τσίπρα στη χώρα του. Δεν κρύβει, άλλωστε, τον ενθουσιασμό του για την επιλογή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ενα σημείο με τη δική του βαρύτητα είναι το γεγονός ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων δεν τελείωσε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αντιθέτως συνεχίζεται με τη στενή συνεργασία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου και του Έλληνα υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, υπογραμμίζει ο κ. Πάιατ μιλώντας στο Πρακτορείο.

Επιπλέον, ο εν Ελλάδι πρεσβευτής των ΗΠΑ παρουσιάζει διεξοδικά τα «βήματα» που απεικονίζουν, όπως λέει, «τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, αλλά και τη σύγκλιση της αμερικανικής ατζέντας ενεργειακής διπλωματίας στην Ευρώπη, με το έργο που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα να επισκεφθούν» οι Αμερικανοί πολίτες είναι εξάλλου το σαφές μήνυμα Πάιατ, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ μιλά και για την αυξανόμενη παρουσία αμερικανικών εταιρειών στον τομέα του τουρισμού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» σημειώνει, τέλος, που ανέφερε και σχετικά με τη Βάση της Σούδας:

“Αυτό ήταν το μήνυμα που υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος Πενς όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα τον περασμένο μήνα. Χαίρομαι επίσης που είδα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς χρησιμοποίησε παρόμοιους όρους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Νέο Δελχί της Ινδίας πριν από δύο μέρες. Θεωρούμε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο, όχι μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε μαζί –για παράδειγμα οι στρατιωτικές μας δυνάμεις στη Σούδα– αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα εμβαθύνει τη συνεργασία της με φίλους των ΗΠΑ στην περιοχή, με χώρες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο, την τριμερή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια. “

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...

Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από το θάνατo ενός σπουδαίου πολιτικού

«Η καρδιά του Γιώργου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ.,...