14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Αμυντική προτεραιότητα» για τον Αποστολάκη η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, υποστήριξε ότι για την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί «αμυντική προτεραιότητα» η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και η δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ. Εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ανησυχία του για «τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας», ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμαχία με το Ισραήλ.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο του 35ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσινγκτον, ο Ευ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι η ενεργητικότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στα αμυντικά σχήματα περιφερειακής συνεργασίας εκπέμπει ένα σταθερό και σαφές μήνυμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της συμμετοχής του υπουργού Πομπέο στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή μας για το ΝΑΤΟ, αποτελεί για μας μια αμυντική προτεραιότητα. Από αυτή την άποψη, επενδύοντας στη μακροχρόνια φιλία μας, αυξάνουμε την δυναμική και τις νέες πτυχές των εξαιρετικών στρατιωτικών μας σχέσεων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο ως «ιστορικά προπύργια της δημοκρατίας και σταθερούς πυλώνες σταθερότητας», ενώ στάθηκε στη συμμαχία των δύο χωρών με το Ισραήλ. η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες σχεδόν τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

«Προωθούμε συνεργίες και ενεργούμε ως αγωγός μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Συμμετέχουμε σε πολυμερή αμυντικά προγράμματα μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, διεξάγοντας ασκήσεις και πραγματοποιώντας συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο Άμυνας».

Παράλληλα, κάλεσε και πάλι την Τουρκία να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, ζητώντας να σταματήσουν οι παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την προκλητική στάση της Άγκυρας.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ