27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ανάγκη αναθεώρησης του πλαισίου λειτουργίας των «εισπρακτικών εταιρειών»

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Αντώνιο Ρουπακιώτη κατέθεσαν, στις 14-1-2013, βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης με θέμα «Ανάγκη επανεξέτασης και αναθεώρησης του γενικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις («εισπρακτικών εταιρειών») ».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις («εισπρακτικών εταιρειών») επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αποπληρωμή των οφειλών δίχως να λαμβάνει υπόψη τις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και τις πολύπλευρες συνέπειές της στους πολίτες. Οι συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις σε ένα άτομο που αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του, αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο άσκησης ψυχολογικής βίας, αφού γνωρίζουν την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Επίσης, οι εταιρείες αυτές κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος επικοινωνίας που έχουν με τον οφειλέτη παραβιάζοντας συχνά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως προς τη συχνότητα των κλήσεων αλλά και την ώρα των κλήσεων τόσο στο χώρο οικίας όσο και στο χώρο εργασίας. Παράλληλα, πολλές φορές διατηρούν τους αριθμούς επικοινωνίας, δικαίωμα το οποίο κανονικά έχουν μόνο οι τράπεζες…. Το θεσμικό πλαίσιο έχει παραβιαστεί αρκετές φορές και έχουν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 390.000 ευρώ σε 8 «εισπρακτικές εταιρείες» πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει την ανάγκη αλλαγής λειτουργίας των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. («εισπρακτικών εταιρειών»).

Καταλήγοντας ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν πρόκειται να προβούν σε επανεξέταση του γενικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των «εισπρακτικών εταιρειών», με ποιο χρονοδιάγραμμα και εάν ναι, ποιες αλλαγές πρόκειται να κάνουν ώστε το πλαίσιο λειτουργίας να στοχεύει στην αποπληρωμή των οφειλών με πιο «ανθρώπινους» όρους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιφέρεια Κρήτης: Αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων λόγω αφρικανικής σκόνης

Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού...

Αυξήθηκαν τα φέσια προς την εφορία – Με χρέη πάνω από 3,8 εκατ. φορολογούμενοι

Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και εν γένει το αυξημένο κόστος ζωής, δυσκολεύουν αφάνταστα...

Στον Αλικιανό η θερμοκρασία “κόλλησε” στους 31°C όλη τη νύχτα

Συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου η μεταφορά σκόνης...