16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανάληψη ευθύνης για τα συνθήματα ενάντια στον καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη μετά τις δηλώσεις περί ευθύνης μεταναστών και νέων για έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού | Φωτός

Ημερομηνία:

Με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα “Αναρχικοί – αναρχικές” αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση με μπογιές και συνθήματα στο γραφείο του καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αχιλλέα Γραβάνη. Όπως σημειώνουν σε κείμενο που έστειλαν στην εφημερίδα μας αιτία της επίθεσης αποτελούν δηλώσεις του καθηγητή που στοχοποιούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες για την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γραβάνης είχε δηλώσει:

«Από τις κύριες πηγές μόλυνσης και οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, που κινούνται δίχως μάσκα, δίχως προσωπική υγιεινή, ο ένας πάνω στον άλλο και διασπείρουν τον ιό. Οι μισοί νοσηλευόμενοι είναι μετανάστες».

Πέρα από τις απαράδεκτες εκφράσεις για τους πρόσφυγες – οι οποίοι ούτως ή άλλως διαβιούν υπό τέτοιες συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και ούτε υπήρξε κάποια κρατική μέριμνα για αυτούς – δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο ότι οι μισοί νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι πρόσφυγες.

Τα έβαλε και με τους νέους

Ο κ. Γραβάνης, ο οποίος εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικά παράθυρα, εκτός από τους πρόσφυγες τα έβαλε και με τους νέους στην ίδια δημοσίευση.

«Άλλη σημαντική πηγή μόλυνσης οι ανεύθυνοι νέοι που για ένα ποτάκι η ένα ραντεβουδάκι ο ενας πάνω στον άλλο, δίχως αποστάσεις, δίχως μάσκα σε μπαρ η σε πάρκα αδιαφορούν για τους παππούδες και τους πατεράδες τους: έλα μωρέ μια γριπουλα είναι, οι καπιταλιστές και οι δημοσιογράφοι τα δημιουργούν όλα», γράφει.

Και σε άλλο σημείο σημειώνει: « Άπιστοι του ιού, ανεύθυνοι νέοι και ανεξέλεγκτοι μετανάστες είναι σε διαδικασία να συμβάλλουν στην αναπαραγωγή στην Ελλάδα των εικόνων Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Αγγλίας του Απριλίου».

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου

Το βράδυ της Κυριακής, ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις θέσεις του κ. Γραβάνη, κάνοντας λόγο για «ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις, που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά και καμία επίσημη πηγή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Μείναμε έκπληκτοι/ες με την ανάρτηση του μέλους ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ. και συνεργαζόμενου ερευνητή του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ Αχιλλέα Γραβάνη που (στην προσπάθειά του μάλιστα να στιγματίσει κάποιες αντιεπιστημονικές απόψεις σε σχέση με τον κορονοϊό), ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική (…) κινούνται δίχως μάσκα, δίχως προσωπική υγιεινή, ο ένας πάνω στον άλλο και διασπείρουν τον ιό». Μάλλον «ξεχνώντας» ότι η προσωπική υγιεινή των προσφύγων και μεταναστών και το γεγονός πως είναι «ο ένας πάνω στον άλλον» δεν είναι επιλογή τους. Μάλιστα, για να στηρίξει τον ισχυρισμό του αναφέρει με χαρακτηριστική ασάφεια ότι οι «μισοί νοσηλευόμενοι σε Σωτηρία και Ευαγγελισμό ήταν πρόσφατα μετανάστες». Ωστόσο, ενώ παρουσιάζει το στοιχείο αυτό, δεν αναφέρει απολύτως καμία πηγή.

Επίσης, δε μπορεί να μη σχολιαστεί η κατηγορία των «ανεύθυνων νέων» που για «ένα ποτάκι ή ένα ραντεβουδάκι (…) αδιαφορούν για τους παππούδες και τους πατεράδες τους». Καταρχάς «ξεχνάει» πως ο ιός δεν είναι ακίνδυνος για τους ίδιους τους νέους, ενώ παράλληλα φαίνεται να  θεωρεί αμελητέο για τη διασπορά του ιού το γεγονός ότι άλλοι νέοι και νέες στοιβάζονται σε σχολικές αίθουσες με μόνο μέτρο προστασίας μάσκες-αερόστατα και παγουρίνα-μπρελόκ.

"google ad"

Δυστυχώς, φαίνεται πως ο καθ. Γραβάνης στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί πως το μόνο θέμα είναι η «ατομική ευθύνη» ακολουθεί το γνωστό ρητό «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Γι’ αυτό, και επίσης πολύ βολικά, παραβλέπει πως η κύρια εστία αναζωπύρωσης της πανδημίας στη χώρα μας δεν ήταν ούτε οι πρόσφυγες, ούτε οι μετανάστες, ούτε οι νέοι, αλλά η απόφαση για το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, για την οποία δεν ευθύνεται καμία από τις ομάδες που κατηγορεί τόσο εύκολα, παρά μόνο η κυβέρνηση, την οποία παραδόξως δυσκολεύεται εξαιρετικά να κατηγορήσει για το οτιδήποτε.

Το γεγονός πως πρόκειται για Καθηγητή, και μάλιστα στο Ηράκλειο, ο οποίος εκφράζει  ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά και καμία επίσημη πηγή, μας αναγκάζει να πάρουμε δημόσια θέση ενάντια σε αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις. Επιπλέον, καλούμε την Ιατρική Σχολή, το ΠΚ, το ΙΜΒΒ και το ΙΤΕ, καθώς και ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, να πάρουν ξεκάθαρα θέση απέναντι στην εκμετάλλευση του επιστημονικού κύρους για ρητορική μίσους και παραποίηση της πραγματικότητας από ένα μέλος τους. Δεν πιστεύουμε πως η επιστήμη και ο ακαδημαϊκός χώρος πρέπει να είναι αποστειρωμένος από την πολιτική, αντιθέτως είναι σαφές για εμάς πως η επιστήμη δεν είναι «ανεξάρτητη» και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με τον καλύτερο όσο και με το χειρότερο τρόπο για την ανθρωπότητα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Ωστόσο, εντελώς αβάσιμες και αντιεπιστημονικές απόψεις είναι πάντα επικίνδυνες και θα μας βρίσκουν πάντοτε -και ιδιαίτερα όταν εκφέρονται από μέλη της επιστημονικής κοινότητας- απέναντί τους.

Από την πλευρά του ο καθηγητής με δηλώσεις του στην Καθημερινή με αφορμή την επίθεση με μπογιές είπε ότι “δε φοβάμαι”.

Και συνέχισε:

«Το πανεπιστήμιο υφίσταται διαχρονική επίθεση από βίαιες ακραίες ομάδες με χαρακτηριστικά ταγμάτων εφόδου. Πρόκειται για ακροαριστερές μειοψηφίες που βρίσκουν δυστυχώς υποδόρια πολιτική κάλυψη από συστημικά αριστερά κόμματα. Απειλούν φυσικά και φραστικά, καταστρέφουν δημόσια περιουσία, προπηλακίζουν καθηγητές και φοιτητές.

Η δράση τους είναι βαθύτερα αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή και δεν θα γίνονταν ανεκτή σε κανένα πανεπιστήμιο δημοκρατικης χώρας. Δρουν στην ανωνυμία, φορούν κουκούλες και αποσκοπούν στον εκφοβισμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας με κραυγές όπως «κρύψου», «σκάσε», «ερχόμαστε». Η ακαδημαϊκή κοινότητα, η πολιτεία οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε αυτόν τον αντιδημοκρατικό εκχυδαϊσμό του ελληνικού πανεπιστημίου. Η ανοχή μας τους θρέφει. Η βία και ο φασισμός δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο. Θα πρέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα και η πολιτεία να προστατέψουν το πανεπιστήμιο με την εφαρμογή του νόμου».

Τι λένε στην ανακοίνωσή τους οι δράστες της επίθεσης

Με ανακοίνωση που έστειλαν στην εφημερίδα μας το οποίο συνοδεύεται από σχετικό φωτογραφικό υλικό οι δράστες της επίθεσης αναφέρουν ότι αιτία για τη δράση τους αποτέλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Γραβάνης σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

“Ο συγκεκριμένος ακαδημαϊκός βλέποντας τα κρούσματα συνεχώς να αυξάνονται,  αποφάσισε να ενοχοποιήσει σε social media και εφημερίδες, τους πρόσφυγες και τους ανεύθυνους νέους όπως λέει, για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Το συγκεκριμένο σκουπίδι δεν δίστασε να δηλώσει πως οι ’’οι μισοί νοσηλευόμενοι είναι μετανάστες’’ χωρίς να παραθέσει κάποιο στοιχείο ή έρευνα, έτσι απλά με το τίτλο του καθηγητή, όχι μόνο για να στάξει μίσος αλλά κυρίως για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες.

Η επιλογή του Γραβάνη να στοχοποιήσει αδύναμες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες μόνο τυχαία δεν ήταν. Υπάρχει βλέπετε η ανάγκη να έχουν κάποιοι το στίγμα της μάζας που «δεν συμμορφώνεται» στους κανόνες υγιεινής ,του μαύρου πρόβατου δηλαδή που θα επιρρίψουμε τελικά κάθε ευθύνη όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται στην Ευρώπη ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του Κορωναιού Covid-19, με πολλές χώρες να ετοιμάζονται και να προσπαθούν να αποφύγουν ένα δεύτερο,-καταστροφικό όπως λένε- Lockdown.

Στη γωνίτσα της Ευρώπης που λέγεται Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, με αποκορύφωμα τα 865 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 21/10.

Η νέα αυτή όξυνση του επιπολασμού του Κορωναιού σε συνδυασμού με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και πρόληψης που έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό που ορισμένοι επιστήμονες ονομάζουν ως «ανοσία της αγέλης».

Και λέμε ορισμένοι επιστήμονες, γιατί σε αυτή τη μάχη με τον ιό, υπήρξαν εκείνοι που στάθηκαν στο ύψος τους και τίμησαν την επιστήμη τους ως όφειλαν, αλλά στον αντίποδα υπήρξαν και εκείνοι που δεν δίστασαν  να χρησιμοποιήσουν την ακαδημαϊκή και επιστημονική τους ταυτότητα, για εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα.

Ένα τέτοιο τρανό παράδειγμα είναι και ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο συγκεκριμένος ακαδημαϊκός βλέποντας τα κρούσματα συνεχώς να αυξάνονται,  αποφάσισε να ενοχοποιήσει σε social media και εφημερίδες, τους πρόσφυγες και τους ανεύθυνους νέους όπως λέει, για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Το συγκεκριμένο σκουπίδι δεν δίστασε να δηλώσει πως οι ’’οι μισοί νοσηλευόμενοι είναι μετανάστες’’ χωρίς να παραθέσει κάποιο στοιχείο ή έρευνα, έτσι απλά με το τίτλο του καθηγητή, όχι μόνο για να στάξει μίσος αλλά κυρίως για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες.

Η επιλογή του Γραβάνη να στοχοποιήσει αδύναμες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες μόνο τυχαία δεν ήταν. Υπάρχει βλέπετε η ανάγκη να έχουν κάποιοι το στίγμα της μάζας που «δεν συμμορφώνεται» στους κανόνες υγιεινής ,του μαύρου πρόβατου δηλαδή που θα επιρρίψουμε τελικά κάθε ευθύνη όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.

Αυτή η τακτική μόνο έκπληξη δεν μας προκαλεί. Για να μαστέ ειλικρινείς, κανείς δεν περίμενε κάτι καλύτερο από μία κυβέρνηση που από την αρχή της πανδημίας επέλεξε να στηρίξει συνειδητά όχι το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά τους εργολάβους , τους ιδιοκτήτες ιδ. Κλινικών, τους φίλους και τα σόγια και φυσικά τους αγαπημένους της καναλάρχες. Αγαπημένοι γιατί δεν είναι μόνο τα 20 εκατομμύρια που δόθηκαν στα ΜΜΕ για να μας «ενημερώσουν» να κάτσουμε σπίτι , όσο η προκλητική προπαγάνδα που άσκησαν τα συστημικά μέσα σε Τηλεόραση, Ίντερνετ και Ραδιόφωνο.

Μια προπαγάνδα που βασίστηκε στο δόγμα της «ατομικής ευθύνης» , ξεχνώντας πάντοτε να αναφέρει την άλλη πλευρά της τεράστιας Κρατικής ευθύνης και διαχείρισης.

Δυστυχώς τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης ακόμη και σήμερα χειραγωγούν και διαμορφώνουν απόψεις και συνειδήσεις. Αυτά τα παντελώς αναξιόπιστα μέσα επέλεξε και ο Γραβάνης να χρησιμοποιήσει, για να μας ενημερώσει για «το καλό μας».

Ένας καθηγητής που δεν είπε κουβέντα για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έπειτα απ το άνοιγμα του τουρισμού, έβγαλε όλο του το μίσος στους αδύναμους και τους κατατρεγμένους. Βλέπετε οι Μετανάστες δεν είναι τουρίστες να τους θέλουνε. Δεν είναι το πρόβλημα ότι είναι αλλοδαποί, αλλά ότι είναι φτωχοί…

Αυτοί μόνο ενοχλούν τα καθάρματα σαν τον Γραβάνη .

Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε να παρέμβουμε στο Γραφείο του την Τετάρτη 21/10  γράφοντας συνθήματα και ρίχνοντας μπογιές. Οι ξενοφοβικές-ομοφοβικές-σεξιστικές συμπεριφορές και πράξεις δεν θα μένουν αναπάντητες.

Γραβάνη ήρθαμε και θα ξανάρθουμε ότι και να γράφεις σε σκουπίδια σαν την AthensVoice και τη Καθημερινή.

Υγ1 : Τάγματα εφόδου δεν είμαστε εμείς, αλλά οι ιδεολογικοί σου συγγενείς.

Υγ2: Αλληλεγγύη στις μαθητικές καταλήψεις και στους μαθητές που διώκονται με ποινικές διώξεις.

Υγ3 : Ο συγκεκριμένος μαλάκας είναι από εκείνους που ζητούσαν δίδακτρα στα Ελληνικά Πανεπιστημία..

Υγ4 : Επειδή συμφωνούμε με τη πρόσφατη πρόταση του Γραβάνη στη Καθημερινή ότι «Η βία και ο φασισμός δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο» , τον καλούμε να αποχωρήσει άμεσα.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΡΑΒΑΝΗ,ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΟ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΛΙΒΥΚΟ.

Αναρχικοί-Αναρχικές

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...